Λίμνη Πλάσιντ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 44,19°N 73,58°W / 0°N -0°E / 0; -0

Λίμνη Πλάσιντ
Χώρες ΗΠΑ
ΠολιτείαΝέα Υόρκη
Χώρες Λεκάνης ΗΠΑ
Μέγιστο Μήκος6,4 km
Μέγιστο Πλάτος2,4 km
Έκταση8,8 km²
Μέσο Βάθος15 μέτρα
Μέγιστο Βάθος46 μέτρα
Ύψος Επιφάνειας566 μέτρα
ΝησιάBuck, Moose και Hawk

Η λίμνη Πλάσιντ (Αγγλικά: Lake Placid) βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της πολιτείας της Νέας Υόρκης, στα όρη Αντιρόντακ, στις κοιλάδες των οποίων σχηματίζονται περισσότερες από 200 μικρές λίμνες. Στο νοτιότερο άκρο της λίμνης βρίσκεται η κοινότητα Λέικ Πλάσιντ στην οποία έχουν διοργανωθεί οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 1932 και του 1980 καθώς και οι Χειμερινοί Αγώνες Καλής Θέλησης του 2000.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η περιοχή της λίμνης Πλάσιντ, μαζί με τις λίμνες Σάρανακ (Saranac Lake) και Τάππερ (Tupper Lake) είναι γνωστή ως η περιοχή των 3 λιμνών (Tri-Lakes region). Η λίμνη έχει έκταση περίπου 8,8 km2 και μέσο βάθος περίπου 15 μέτρα.[1] Στη λίμνη υπάρχουν τρία νησιά, που ονομάζονται Buck, Moose και Hawk. Διοικητικά ανήκει στην κομητεία Έσσεξ, στο βορειο-ανατολικό τμήμα της πολιτείας της Νέας Υόρκης.

Περιβαλλοντολογική μέριμνα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η περιοχή της λίμνης ανήκει στο Πάρκο Αντιρόντακ που αποτελεί Εθνικό δρυμό από το 1892.[2] Η λίμνη συνορεύει με το βόρειο τμήμα της κοινότητας Λέικ Πλάσιντ και αποτελεί πηγή πόσιμου νερού για την πόλη. Η διατήρηση της ποιότητας του νερού στη λίμνη είναι ένα σημαντικό τοπικό ζήτημα. Η λίμνη τροφοδοτείται από πηγές και ρέματα των ορέων Αντιρόντακ. Υπάρχουν σχεδόν 300 σπίτια στην όχθη της λίμνης. Επειδή τα περισσότερα σπίτια είναι ακατοίκητα το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου, το νερό παραμένει συνήθως καθαρό.

Οι τοπικές προσπάθειες για την καταπολέμηση των υδρόβιων χωροκατακτητικών ειδών ήταν επιτυχείς. Υποστηρίζονται από έναν σταθμό καθαρισμού σκαφών στο σημείο όπου τα μηχανοκίνητα σκάφη μπαίνουν στο νερό.[3]

Στη λίμνη ψαρεύονται πέστροφες, πέρκες και κατά μήκος της βραχώδους ακτογραμμής λαβράκια. Το ψάρεμα γίνεται με συρτή και μύγες. Απαγορεύεται το ψάρεμα στον πάγο. Η λίμνη έχει πετύχει πολιτειακό ρεκόρ αλιείας πέστροφας.[1]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Lake Placid». Πολιτεία της Νέας Υόρκης. Ανακτήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 2021. 
  2. «History of the Adirondack Park». Adirondack Park Agency, Πολιτεία της Νέας Υόρκης. Ανακτήθηκε στις 13 Νοεμβρίου 2021. 
  3. «BOAT WASH STATIONS». Paul Smith's College, Adirondack Watershed Institute. Ανακτήθηκε στις 13 Νοεμβρίου 2021. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Lake Placid (lake) στο Wikimedia Commons