Λίμνη Αμαντέους

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λίμνη Αμαντέους
ΧώρεςΑυστραλία

Η Λίμνη Αμαντέους (αγγλ. Lake Amadeus) είναι αρκετά μεγάλη αλμυρή λίμνη κοντά στο κέντρο της Αυστραλίας, στο νοτιοδυτικό άκρο της Βόρειας Επικράτειας. Απέχει περίπου 50 χιλιόμετρα από τον Ουλουρού. Δίπλα της, στα βορειοδυτικά της, βρίσκεται η μικρότερη λίμνη Νηλ. Αμφότερες αποτελούν μέρος μιας αλυσίδας αλμυρών λιμνών, που έχει μήκος σχεδόν 500 χιλιόμετρα και αποκαλείται (ή η λεκάνη απορροής της) «Λεκάνη Αμαντέους».

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξαιτίας της ξηρότητας της περιοχής η επιφάνεια της Λίμνης Αμαντέους είναι συνήθως μια στεγνή κρούστα από αλάτι. Μόνο σε καιρούς μεγάλων βροχοπτώσεων τα νερά της καταλαμβάνουν ολόκληρη την έκτασή της των 1.032 τετραγωνικών χιλιομέτρων και ρέουν με ενδιάμεσα ποταμάκια προς τις ανατολικότερες λίμνες της αλυσίδας, καταλήγοντας τελικώς στον ποταμό Φινκε.

Η λίμνη έχει πολύ μακρόστενο σχήμα, με μήκος 180 και πλάτος 10 χιλιόμετρα. Είναι η μεγαλύτερη αλμυρή λίμνη σε όλη τη Βόρεια Επικράτεια της Αυστραλίας.[1] Εκτιμάται ότι περιέχει έως και 600 εκατομμύρια τόνους αλατιού, αλλά η εκμετάλλευσή του δεν είναι βιώσιμη εξαιτίας της πολύ απομακρυσμένης τοποθεσίας.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πρώτος Ευρωπαίος που έφθασε στη λίμνη ήταν ο εξερευνητής Έρνεστ Τζάιλς, το 1872. Ο Τζάιλς αρχικώς ήθελε να τιμήσει τον ευεργέτη του, βαρόνο Φέρντιναντ φον Μύλερ, βαφτίζοντας τη λίμνη «Λίμνη Φερδινάνδου». Ωστόσο ο Μύλερ τον έπεισε να τιμήσει αντί για αυτόν τον τότε Βασιλέα της Ισπανίας Αμεδαίο Α΄, που είχε νωρίτερα επιδαψιλεύσει τιμητικές διακρίσεις στον Μύλερ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Largest Waterbodies». Geoscience Australia. Commonwealth of Australia. 23 Δεκεμβρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 13 Μαΐου 2010. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Το αντίστοιχο λήμμα στη Νέα Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια «Χάρη Πάτση», τόμος 4, σελίδα 643