Κόλπος της Χρυσοχούς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
ο Κόλπος της Χρυσοχούς

Ο Κόλπος της Χρυσοχούς βρίσκεται στη βορειοδυτική Κύπρο και διοικητικά στην Επαρχία Πάφου. Το όνομα του το οφείλει στην πόλη της Χρυσοχούς που βρίσκεται εκεί, ορίζεται στα δυτικά από το ακρωτήριο του Ακάμαντα και στα ανατολικά από τη χερσόνησο της Τηλλυρίας με μήκος 38 χιλιόμετρα[1].

Ο κόλπος της Χρυσοχούς αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα διάβρωσης, η Κυπριακή Δημοκρατία προσπαθεί να την αντιμετωπίσει με κατασκευή κυματοθραυστών[2]. Στον κόλπο χύνονται οι ποταμοί Μακούντας, Ξεροπόταμος, Ξερός, Λειβάδις, και ο Χρυσοχούς που πηγάζουν από το Τρόοδος [3].

Στον κόλπο υπάρχει και το νησάκι του Διγενή , βραχονησίδα, όπως λέγεται από τον Διγενή Ακρίτα[4]. Στις παραλίες του κόλπου , όπως σχεδόν και στο μεγαλύτερο τμήμα της Κύπρου, αναπαράγονται οι χελώνες Καρέτα καρέτα και η Πράσινη χελώνα[5] , η θαλάσσια περιοχή έχει ανακηρυχθεί αλιευτικό καταφύγιο [2].

Στις εκβολές του ποταμού της Χρυσχούς έχουν αναεβρεθεί αρχαίες λιμενικές εγκαταστάσεις που πιστεύτεια ότι ήταν το λιμάνι του αρχαίου βασιλείου του Μάριου[6].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας [1]
  2. 2,0 2,1 Αλήθεια online [2][νεκρός σύνδεσμος]
  3. ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΗΣ ΠΑΦΟΥ [3] Αρχειοθετήθηκε 2009-03-09 στο Wayback Machine.
  4. karpasha.com [4]
  5. www.akti.org, Οι χελώνες της Κύπρου και η διατήρησή τους [5] Αρχειοθετήθηκε 2014-08-02 στο Wayback Machine.
  6. Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Λιμενοσκόπιο Κύπρου, [6] Αρχειοθετήθηκε 2009-07-16 στο Wayback Machine.