Κωνσταντίνος Παγκράτης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κωνσταντίνος Παγκράτης
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμουσικός

Ο Κωνσταντίνος Παγκράτης (1918-2004) ήταν Κερκυραίος αρχιμουσικός (σε μπάντες, χορωδίες και μαντολινάτες), καθηγητής θεωρητικών, δάσκαλος και κατασκευαστής μουσικών οργάνων και βραβευμένος συνθέτης μπάντας. Στη διάρκεια της υπερπεντηκονταετούς σταδιοδρομίας του έφερε σε επαφή με τη μουσική πολλούς συμπατριώτες του και όλοι σχεδόν οι σημερινοί Κερκυραίοι μουσικοί υπήρξαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο μαθητές του.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σπούδασε στο Εθνικό Ωδείο και είναι τακτικό μέλος της Ένωσης Ελλήνων Αρχιμουσικών. Κατά καιρούς διετέλεσε αρχιμουσικός στις Φιλαρμονικές: Άνω Κορακιάνας, Λιαπάδων, Καρουσάδων, Αγίου Ματθαίου και Γαστουρίου, ενώ δίδαξε επί 27 χρόνια ξύλινα πνευστά στην "Παλιά" Φιλαρμονική (1945-68 και 1986-89).

Το 1976 βραβεύτηκαν σε Διαγωνισμό τόσο η Φιλαρμονική της Άνω Κορακιάνας--υπό τη διεύθυνσή του--ως η καλύτερη Φιλαρμονική της κερκυραϊκής ενδοχώρας όσο και ο ίδιος ως ο συνθέτης των καλύτερων εμβατηρίων που ακούστηκαν στον Διαγωνισμό (πήρε το αναμνηστικό Μετάλλιο από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κων/νο Τσάτσο).

Δίδαξε επίσης θεωρία και έγχορδα επί 7 χρόνια στο Ωδείον Κερκύρας (1967-72) και διηύθυνε τη Χορωδία του Αγίου Σπυρίδωνα. Υπήρξε ιδρυτής και επί 22 χρόνια επικεφαλής της Κερκυραϊκής Καντάδας (1954-67 και 1973-80) με την οποία «άφησε εποχή», ιδρύοντας 1954 τη Χορωδία της, το 1955 τη μικρή Συμφωνική Ορχήστρα της και το 1956 την 23μελή Μαντολινάτα της. Επίσης υπήρξε επί 8ετία (1983-91) διοργανωτής και αρχιμουσικός της 30μελούς Δημοτικής Κερκυραϊκής Μαντολινάτας Ο Κ. Παγκράτης δίδαξε επίσης μαντολίνο στο Μουσικό Γυμνάσιο της Κέρκυρας (1992-93). Ως συνθέτης, έγραψε αρκετά κομμάτια για μπάντα, χορωδία, μαντολινάτα, κ.λπ. (κάλαντα, εμβατήρια, μάρτσιες, βαλς, τανγκό, μαζούρκες, φοξ-τροτ, ελλ. χορούς, κ.λπ.). Το εμβατήριό του "Στον Κυβερνήτη μας" ("To our Captain") βραβεύτηκε το 1943 στην Αίγυπτο και παίζεται ώς σήμερα από την Μπάντα του Ναυτικού. Παίζονται επίσης από διάφορες Φιλαρμονικές οι μάρτσιες του: "Των Μυροφόρων" και "11η Αυγούστου" (Αγία Βαρβάρα).

Παράλληλα με τη διδασκαλία του στο ωδείο της Κερκυρας διατηρούσε και εργαστήριο κατασκευής μουσικών οργάνων όπου έφτιαξε χειροποίητα μουσικα όργανα κυρίως μαντολίνα και κιθάρες τα οποία και διέθεται στους μαθητές του προκειμένου να επιτελέσει τους εκπαιδευτικούς του σκοπούς.