Κρις Έβανς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κρις Έβανς
Evans στο Captain America 2: Ο Στρατιώτης του Χειμώνα συνέντευξη τύπου (2014)
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Chris Evans (Αγγλικά)
Γέννηση13 Ιουνίου 1981 (1981-06-13) (42 ετών)[1]
Βοστώνη, Μασαχουσέτη, ΗΠΑ
ΚατοικίαΛος Άντζελες
ΕθνικότηταΑμερικανός
Χώρα πολιτογράφησηςΑμερικανός
ΣπουδέςLincoln-Sudbury Regional High School[2], Ινστιτούτο Θεάτρου και Κινηματογράφου «Λι Στράσμπεργκ» και Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης
Ιδιότηταηθοποιός, σκηνοθέτης κινηματογράφου, παραγωγός ταινιών, ηθοποιός φωνής, ηθοποιός ταινιών, ηθοποιός τηλεόρασης και μοντέλο[3]
ΣύζυγοςAlba Baptista (από 2023)
ΑδέλφιαΣκοτ Έβανς
ΣυγγενείςMike Capuano (θείος)[4][5]
Είδος τέχνηςΥποκριτική
Σημαντικά έργα-
ΒραβεύσειςΒραβείο MTV Movie Καλύτερης Μάχης
Υπογραφή
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Κρίστοφερ Ρόμπερτ Έβανς (Christopher Robert "Chris" Evans, 13 Ιουνίου 1981) είναι Αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης. Είναι γνωστός για τους ρόλους του ως υπερήρωας στις ταινίες της Marvel Comics όπου ενσάρκωσε τον Στηβ Ρότζερς στο Captain America και τον Τζόνυ Στορμ στο Fantastic Four. Ξεκίνησε την καριέρα του στην τηλεοπτική σειρά του 2000 Opposite Sex όπου υποδύθηκε τον Κάρυ Μπέιστον και από τότε έχει πρωταγωνιστήσει σε αρκετές επιτυχημένες ταινίες μεταξύ των οποίων: Όχι άλλη χαζοαμερικάνικη ταινία (Not Another Teen Movie) το 2001, Οι αγροίκοι (Fierce People) το 2005, Fantastic Four το 2005, Fantastic Four: Rise of the Silver Surfer το 2007, Ο πρώτος εκδικητής: Captain America (Captain America: The First Avenger) το 2011 και Captain America 2: Ο στρατιώτης του χειμώνα (Captain America: The Winter Soldier) το 2014, Sunshine, Gifted, Snowpiercer, Scott Pilgrim vs the world. Το 2014 ο Έβανς έκανε το ντεμπούτο του ως σκηνοθέτης με την δραματική ταινία Before We Go, στην οποία πρωταγωνίστησε. Επίσης ο Έβανς είναι μέσα στο Chris Club (μία ομάδα από τέσσερεις διάσημους ηθοποιούς που ονομάζονται Κρις) μαζί με τον Κρις Χέμσγουορθ, τον Κρις Πάιν και τον Κρις Πρατ. Αλλά εννοείται όλοι μπορούν να το καταλάβουν είναι από τους τέσσερις ο πιο ωραίος. [εκκρεμεί παραπομπή] Είχε μια πιθανώτατα πρωσοπική σχέση με την Σκάρλετ Γιοχάνσον κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας Captain America αφού εχει πεί χαρακτηριστικά σε συνέντευξη του σε πρεμιέρα That Black Widow suit slips on and off, pretty easily.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Κρις Έβανς γεννήθηκε στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, στις ΗΠΑ[6], και μεγάλωσε στο προάστιο Σάντμπερι της Βοστώνης.[7] Η μητέρα του, Λίζα Μαρί (πατρικό επίθετο: Καπουάνο), είναι καλλιτεχνική διευθύντρια στο Θέατρο Νέων Concord και ο πατέρας του, Τζι. Ρόμπερτ "Μπομπ" Έβανς ο Τρίτος, είναι οδοντίατρος με καταγωγή από τη Σκωτία και την Ουαλία.[8][9][10] Είναι ο ανηψιός του Μάικ Καπουάνο, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο οποίος είναι ο αδερφός της μητέρας του.[11][12]

Έχει δύο αδερφές, την Κάρλυ, που είναι απόφοιτη της Σχολής Καλών Τεχνών "Tisch" του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, και την Σάνα, που είναι καθηγήτρια Αγγλικών και Θεάτρου Λυκείου.[8] Έχει και έναν νεότερο αδερφό, τον επίσης ηθοποιό Σκοτ Έβανς, ο οποίος πρωταγωνίστησε στην σαπουνόπερα του ABC One Life To Live.[9] Η μητέρα του είναι μισής Ιταλικής και μισής Ιρλανδικής καταγωγής..[13][14][15] Ο Έβανς, όπως και τα αδέρφια του, ανατράφηκε ως Καθολικός.[13]

Αποφοίτησε από το Λύκειο Lincoln-Sudbury Regional.[7] Μετακόμισε στην Νέα Υόρκη όπου παρακολούθησε μαθήματα θεάτρου και κινηματογράφου στο Lee Strasberg Theatre and Film Institute.

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρώτη εμφάνιση του Έβανς έγινε σε ένα μικρό εκπαιδευτικό βίντεο με τίτλο Biodiversity: Wild About Life! το 1997. Το 1999 ο Έβανς έγινε ένα από τα μοντέλα για το επιτραπέζιο παιχνίδι Mystery Date της Hasbro. Η ειδική έκδοση του παιχνιδιού περιλάμβανε ένα ηλεκτρονικό τηλέφωνο, το οποίο δείχνει τον Έβανς να μιλάει μέσα από το κουτί του παιχνιδιού.

Μετά την ολοκλήρωση των γυρισμάτων για το Όχι Άλλη Χαζοαμερικάνικη Ταινία ο Έβανς απέκτησε πρωταγωνιστικούς ρόλους στις ταινίες The Perfect Score και Cellular και στην συνέχεια πρωταγωνίστησε σε δυο ανεξάρτητες ταινίες, στο Chicago: Dirk Wittenborn's Fierce People, ενσαρκώνοντας τον Μπρους, και στο London, ενσαρκώνοντας έναν χρήστη ναρκωτικών που έχει προβλήματα στις σχέσεις του. Αργότερα ενσάρκωσε τον υπερήρωα Human Torch στην ταινία του 2005 Fantastic Four. Ο Έβανς ενσάρκωσε τον ίδιο ρόλο στην δεύτερη ταινία Fantastic Four το 2007. Την ίδια χρονιά πρωταγωνίστησε ως ο αστροναύτης Mace στην ταινία επιστημονικής φαντασίας του Danny Boyle, Sunshine.

Το 2008 ο Κρις Έβανς εμφανίστηκε στην ταινία Street Kings, με πρωταγωνιστή τον Κίανου Ριβς, και στην ταινία του Τέννεσι Γουίλιαμς The Loss of a Teardrop Diamond με πρωταγωνιστές τους Μπρους Ντάλας Χάουαρντ και Έλεν Μπέρστιν. Την επόμενη χρονιά εμφανίστηκε στο θρίλερ επιστημονικής φαντασίας Push, με την Ντακότα Φάννινγκ. Ο Έβανς εκτέλεσε ο ίδιος τις δικές του πολεμικές σκηνές, οι οποίες πήραν πολύ καιρό για να γυριστούν, και τραυματίστηκε κατά την διάρκεια των γυρισμάτων.

Το 2010 ολοκλήρωσε τα γυρίσματα για την ταινία Puncture με σκηνοθέτες τον Μαρκ Κάσσεν και τον Άνταμ Κάσσεν στο Χιούστον του Τέξας. Η ταινία επιλέχθηκε για να κάνει ντεμπούτο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Tribecato 2011 ως ένα από τα έργα Spotlight για την 10η επέτειο του Φεστιβάλ. Το ίδιο έτος ο Έβανς εμφανίστηκε στην ταινία The Losers του Sylvain White, μια προσαρμογή του ίδιου βιβλίου κόμικς. Ο Έβανς εμφανίστηκε στην συνέχεια και σε μια άλλη προσαρμογή κόμικς, το Scott Pilgrim vs The World του Edgar Wright, όπου ενσάρκωσε τον Λούκας Λη.

Το 2011 ο Έβανς ενσάρκωσε τον Captain America στην ταινία Captain America : Ο πρώτος εκδικητής και πρωταγωνίστηκε και στην ταινία What's Your Number, μια ρομαντική κωμωδία μαζί με την Άννα Φάρυς. Αρχικά υπήρχαν συγκρούσεις μεταξύ των ταινιών καθώς και οι δυο ταινίες είχαν οριστεί να πραγματοποιήσουν τα γυρίσματα κατά το καλοκαίρι του 2010.

Ο Έβανς είχε υπογράψει για να εμφανιστεί σε αρκετές ταινίες ως Captain America και ξαναπήρε τον ρόλο στην ταινία του 2012 Captain America : Οι εκδικητές. Ακολούθησε ο πρωταγωνιστικός ρόλος μαζί με τον Μάικλ Σάνον στην ταινία The Iceman αντικαθιστώντας τον Τζέιμς Φράνκο ο οποίος τα παράτησε. Ο Έβανς φόρεσε μια μακριά περούκα και έφτιαξε μια γενειάδα για τον ρόλο. Πρωταγωνίστησε στην αγγλική ταινία Snowpiercer του βορειοκορεάτη σκηνοθέτη Bong Joon-ho.

Το 2014 ο Έβανς πρωταγωνίστησε στην ταινία Captain America : Ο Χειμερινός Στρατιώτης καθώς και μαζί με την Μισέλ Μόναχαν στην ρομαντική κωμωδία Playing It Cool. Στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο το 2014 έκανε το σκηνοθετικό του ντεμπούτο με την ταινία Before We Go.

Το 2015 ξανάπαιξε τον Captain America στην ταινία Avengers: Age of Ultron καθώς και το 2016 στην ταινία Captain America: Civil War.

Ο Έβανς δήλωσε τον Μάρτιο του 2014 ότι όταν τελειώσει το συμβόλαιό του με την Marvel, θα σκεφτεί να ασχοληθεί λιγότερο με την υποκριτική ώστε να εργαστεί περισσότερο στην σκηνοθεσία και πιστεύει ότι θα τελειώσει ως Captain America το 2017. Τον Σεπτέμβριο του 2015 όμως είχε δηλώσει σε μια συνέντευξη ότι θα ήταν πρόθυμος να υπογράψει για περισσότερες ταινίες Captain America αν η Marvel σκόπευε να παρατείνει το συμβόλαιό του.

Προσωπική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Έβανς είναι φανατικός οπαδός των New England Patriots και πρόβαλλε αυτήν την ομάδα στην ταινία του 2014 America's Game: The Story.

Είναι υποστηρικτής των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ και, παρόλο που ανατράφηκε ως καθολικός, εξέφρασε τις πανθεϊστικές απόψεις του και το μεγάλο ενδιαφέρον για τις αντιλήψεις του βουδισμού.

Φιλμογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Τίτλος Ρόλος Σημειώσεις
2000 The Newcomers Τζουντ Κινηματογραφικό ντεμπούτο
2001 Όχι Άλλη Χαζοαμερικάνικη Ταινία (Not Another Teen Movie) Τζέικ Γουάιλερ
2003 The Paper Boy Μπεν Τόμας Ταινία μικρού μήκους
2004 Πρωταθλητές στο Σκονάκι (The Perfect Score) Κάιλ
Τελευταία Κλήση (Cellular) Ράιαν
2005 Οι Αγροίκοι (Fierce People) Μπρους Λάνγκλεϊ
Fantastic Four Τζόναθαν "Τζόνυ" Στορμ / Ανθρώπινος Πυρσός Υποψηφιότητα — Βραβείο MTV Movie Καλύτερης Ομάδας στην οθόνη
London Σιντ
2007 Χελωνονιντζάκια (TMNT) Κέισι Τζόουνς Φωνή
Sunshine Μέις
Fantastic Four: Rise of the Silver Surfer Τζόναθαν "Τζόνυ" Στορμ / Ανθρώπινος Πυρσός Υποψηφιότητα — Βραβείο Teen Choice Καλύτερη Ηθοποιού - Περιπέτεια Δράσης
Υποψηφιότητα — Βραβείο Teen Choice για Choice Movie: Rumble
Νταντά Υψηλής Κοινωνίας (The Nanny Diaries) Χέιντεν
Battle for Terra Στιούαρτ Στάντον Φωνή
2008 Η Εξουσία της Νύχτας (Street Kings) Ντετέκτιβ Πωλ Ντίσκαντ
Τα Διαμάντια της Απώλειας (The Loss of a Teardrop Diamond) Τζίμι Ντομπάιν
2009 Push, το Επικίνδυνο Χάρισμα (Push) Νικ Γκαντ
2010 Οι Επικίνδυνοι (The Losers) Τζέικ Τζένσεν
Ο Σκοτ Πίλγκριμ Εναντίον των 7 Πρώην (Scott Pilgrim vs. the World) Λούκας Λι Υποψηφιότητα — Βραβείο Detroid Film Critics Society Καλύτερης Ερμηνείας Καστ
Υποψηφιότητα — Βραβείο Scream Καλύτερου Κακού (μοιρασμένο με τον Σάτια Μπαμπά, Μπράντον Ρουθ, Μάε Ουίτμαν, Σότα Σάιτο, Κέιτα Σάιτο και Τζέισον Σβάρτζμαν)
2011 Νόμος, Κυκλώματα, Ουσίες (Puncture) Μάικλ Ντέιβιντ "Μάικ" Γουάις
Ο Πρώτος Εκδικητής: Captain America (Captain America: The First Avenger) Στήβεν "Στηβ" Ρότζερς / Κάπταιν Αμέρικα Πρωταγωνιστικός ρόλος
Βραβείο Scream Καλύτερου Σούπερηρωα
Υποψηφιότητα - Βραβείο Scream Καλύτερου Ηθοποιού Επιστημονικής Φαντασίας
Υποψηφιότητα - Βραβείο Teen Choice for Choice Summer: Movie Actor
Υποψηφιότητα - Βραβείο People's Choice Αγαπημένου Σούπερηρωα
20 Υποψήφιοι Γαμπροί (What's Your Number?) Κόλιν Σι
2012 Οι Εκδικητές (The Avengers) Στήβεν "Στηβ" Ρότζερς / Κάπταιν Αμέρικα
2013 The Iceman Ρόμπερτ Προνγκ
2014 Captain America 2: Ο Στρατιώτης του Χειμώνα (Captain America: The Winter Soldier) Στήβεν "Στηβ" Ρότζερς / Κάπταιν Αμέρικα
2015 Οι Εκδικητές: Η Εποχή του Ultron (Avengers: Age of Ultron) Στήβεν "Στηβ" Ρότζερς / Κάπταιν Αμέρικα
2015 Ant-Man Στήβεν "Στηβ" Ρότζερς / Κάπταιν Αμέρικα Σύντομη εμφάνιση
2016 Captain America: Εμφύλιος Πόλεμος (Captain America: Civil War) Στήβεν "Στηβ" Ρότζερς / Κάπταιν Αμέρικα
2017 Gifted Φρανκ Άντλερ
2017 Spider-Man: Η Επιστροφή Στον Τόπο Του (Spider-Man: Homecoming) Στήβεν "Στηβ" Ρότζερς / Κάπταιν Αμέρικα Σύντομη εμφάνιση
2018 Εκδικητές: Ο Πόλεμος της Αιωνιότητας (Avengers: Infinity War) Στήβεν "Στηβ" Ρότζερς / Κάπταιν Αμέρικα
2019 Captain Marvel Στήβεν "Στηβ" Ρότζερς / Κάπταιν Αμέρικα Σύντομη εμφάνιση
2019 Εκδικητές: Η Τελευταία Πράξη (Avengers: Endgame) Στήβεν "Στηβ" Ρότζερς / Κάπταιν Αμέρικα
2019 Superpower Dogs Αφηγητής Ντοκιμαντέρ
2019 The Red Sea Diving Resort Άρι Λέβινσον
2019 Στα Μαχαίρια (Knives Out) Ράμσον Ντρισντέιλ

Τηλεόραση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Τίτλος Ρόλος Σημειώσεις
2000 Opposite Sex Cary Baston 8 επεισόδια
The Fugitive Zack Lardner Επεισόδιο : "Guilt"
2001 Boston Public Neil Mavromates Επεισόδιο : "Chapter Nine"
2002 Eastwick Adam πιλοτική σειρά
2003 Skin Brian Επεισόδιο : "Pilot"
2008 Robot Chicken Various voices Επεισόδιο : "Monstourage"
2015 Agent Carter Steve Rogers / Captain America Επεισόδιο : "Now is Not the End" (archive footage)

Θέατρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Τίτλος Ρόλος Σημειώσεις
2018 Lobby Hero TBA Helen Hayes Theatre

Βιντεοπαιχνίδια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Τίτλος Ηθοποιός φωνής
2005 Fantastic Four Johnny Storm/The Human Torch
2011 Captain America: Super Soldier Steve Rogers/Captain America
2012 Discovered Himself
2016 Civil War Steve Rogers/Captain America
2018 Infinity War Steve Rogers/Captain America

Βραβεία και Υποψηφιότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Εταιρεία Κατηγορία Υποψήφια ταινία Αποτέλεσμα
2005 MTV Movie Awards Best On-Screen Team Fantastic Four Υποψηφιότητα
2007 Teen Choice Awards Choice Movie Actor: Action Adventure Fantastic Four: Rise of the Silver Surfer Υποψηφιότητα
Choice Movie: Rumble Υποψηφιότητα
2011 Scream Awards Best Superhero Captain America: The First Avenger Νίκη
Saturn Awards Best Actor Υποψηφιότητα
People's Choice Awards Favorite Movie Superhero Υποψηφιότητα
MTV Movie Awards MTV Movie Award for Best Hero Υποψηφιότητα
Teen Choice Awards Choice Summer Movie Star: Male Υποψηφιότητα
2012 Choice Movie: Fight Υποψηφιότητα
Choice Movie: Male Scene Stealer The Avengers Υποψηφιότητα
2013 People's Choice Awards Favorite Action Movie Star Υποψηφιότητα
Favorite Movie Superhero Υποψηφιότητα
MTV Movie Awards Best Fight (shared with cast) Νίκη
2014 Teen Choice Awards Choice Movie Actor: Sci-Fi/Fantasy Captain America: The Winter Soldier Υποψηφιότητα
2015 People's Choice Awards Favorite Action Movie Actor Νίκη
Favorite Movie Duo (with Scarlett Johansson) Υποψηφιότητα
Critics' Choice Awards Best Actor in an Action Movie Υποψηφιότητα
MTV Movie Awards Best Fight (Chris Evans vs. Sebastian Stan) Υποψηφιότητα
Best Kiss (with Scarlett Johansson)' Υποψηφιότητα
Saturn Awards Best Comic-to-Film Motion Picture Υποψηφιότητα
Best Actor Υποψηφιότητα
Teen Choice Awards Choice Movie Actor: Sci-Fi/Fantasy Avengers: Age of Ultron Υποψηφιότητα
Choice Movie Scene Stealer Νίκη
2016 MTV Movie Awards Best Hero Υποψηφιότητα
Teen Choice Awards Choice Movie Actor: Sci-Fi/Fantasy Captain America: Civil War Νίκη
Critics' Choice Awards Best Actor in an Action Movie Υποψηφιότητα
2017 People's Choice Awards Favorite Action Movie Actor Υποψηφιότητα
Saturn Awards Best Actor in a Film Υποψηφιότητα
Kids' Choice Awards Favorite Movie Actor Υποψηφιότητα
Favorite Butt-Kicker Νίκη
Favorite Frenemies (shared with Robert Downey Jr) Υποψηφιότητα
#Squad (shared with cast) Υποψηφιότητα
Teen Choice Awards Choice Movie Actor: Drama Gifted Υποψηφιότητα

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «World news». The Guardian (London). January 23, 2008. http://www.guardian.co.uk/world/feedarticle/8556516. 
  2. Ανακτήθηκε στις 4  Μαρτίου 2021.
  3. Ανακτήθηκε στις 17  Ιουνίου 2019.
  4. www.esquire.com/entertainment/movies/a31982191/chris-evans-defending-jacob-interview-2020/.
  5. www.bostonmagazine.com/arts-entertainment/2016/11/09/captain-america-chris-evans-donald-trump/.
  6. Itzkoff, Dave (July 8, 2011). «Chris Evans in ‘Captain America: The First Avenger'». The New York Times. http://www.nytimes.com/2011/07/10/movies/chris-evans-in-captain-america-the-first-avenger.html. 
  7. 7,0 7,1 Pai, Tanya. "America's Most Wanted" Αρχειοθετήθηκε 2011-09-05 στο Wayback Machine., Boston, June 2011..
  8. 8,0 8,1 Marotta, Terry (19 Ιουλίου 2007). «Grease is the word». Gatehouse News Service via Wicked Local Sudbury. Ανακτήθηκε στις 19 Ιουλίου 2010. [νεκρός σύνδεσμος]
  9. 9,0 9,1 Keck, William (September 9, 2004). «Chris Evans' career ready to sizzle». USA Today. http://www.usatoday.com/life/people/2004-09-09-chris-evans_x.htm. Ανακτήθηκε στις December 10, 2007. 
  10. «Weddings». Boston Globe. July 31, 1977. http://pqasb.pqarchiver.com/boston/access/1996898972.html?FMT=CITE&FMTS=CITE:AI&type=historic&date=Jul+31%2C+1977&author=&pub=Boston+Globe+(1960-1979)&desc=WEDDINGS&pqatl=google. 
  11. «Capuano to be joined by actor nephew at "Open Mike" Nov. 9». Wicked Local Somerville. 6 Νοεμβρίου 2009. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Νοεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 19 Ιουλίου 2010. 
  12. Stickgold, Emma (July 21, 2010). «Rita Capuano; campaigned with vigor for husband, son; at 90». Boston Globe. http://www.boston.com/bostonglobe/obituaries/articles/2010/07/21/rita_capuano_campaigned_with_vigor_for_husband_son_at_90/. Ανακτήθηκε στις July 22, 2010. 
  13. 13,0 13,1 «Meet curious Chris». Deccan Herald. 27 Μαΐου 2007. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Σεπτεμβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 8 Ιουνίου 2009. 
  14. . http://articles.boston.com/2010-07-21/bostonglobe/29300213_1_italian-fare-soda-bread-husband.  [νεκρός σύνδεσμος]
  15. «Sunshine - Chris Evans interview». IndieLondon.co.uk. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Οκτωβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 8 Ιουνίου 2009.