Κορμέσιι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κορμέσιι
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση7ος αιώνας
Θάνατος738[1]
Χώρα πολιτογράφησηςΠρώτη Βουλγαρική Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός[2]
Οικογένεια
ΤέκναΣεβάρ[3]
ΓονείςΤέρβελ
ΟικογένειαΟίκος των Ντούλο
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΧαν
Bulgarian Khan

Ο Κορμέσιι (βουλγαρικά: Кормесий) ήταν ηγεμόνας (χάνος[4]) της Παραδουνάβιας Βουλγαρίας στο πρώτο μισό του 8ου αιώνα. Δυτικά χρονικά ονομάζουν τον Κορμέσιι ως τρίτο άρχοντα των Βουλγάρων, και μερικές φορές θεωρείται ο άμεσος διάδοχος του Τέρβελ.

Ο Κατάλογος των Βουλγάρων χάνων (Ιμεννίκ) περιέχει ίχνη από δύο κατεστραμμένα αρχεία μεταξύ των καταχωρίσεων για τον Τέρβελ και τον Σεβάρ και το δεύτερο από αυτά τα χαμένα ονόματα είναι κατά κανόνα το Κορμέσιι. Σύμφωνα με το Ιμενίκ, ο Κορμεσίι θα βασίλεψε για 28 χρόνια και ήταν απόγονος της βασιλικής φυλής Ντούλο. Σύμφωνα με τη χρονολογία που αναπτύχθηκε από τον Μόσκοφ, ο Κορμεσίι θα είχε βασιλέψει από το 715 έως το 721 και η μεγαλύτερη περίοδος που αντανακλάται στο Ιμεννίκ θα αναφέρεται στη διάρκεια της ζωής του ή θα περιλαμβάνεται σε μια περίοδο σύνδεσης με τους προκατόχους του. Άλλες χρονολογίες θέτουν την βασιλεία του Κορμέσιι το 721–738, αλλά δεν μπορεί να συμβιβαστεί με τα δεδομένα του Ιμεννίκ.

Ο Κορμέσιι συναντάται σε σχέση με τα γεγονότα γύρω από τη συνθήκη ειρήνης μεταξύ της Βουλγαρίας και της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας μεταξύ του 715 και του 717 – η χρονολογία πρέπει να υποστηριχθεί από τα ονόματα του Αυτοκράτορα και του πατριάρχη που εμπλέκονται, για τα οποία η μόνη πηγή είναι ο Βυζαντινός χρονογράφος Θεοφάνης ο Ομολογητής. Σύμφωνα με το Θεοφάνη, η συνθήκη υπογράφηκε από τον Κορμέσιι ως ηγεμόνα των Βουλγάρων. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τον τρόπο που ο ίδιος συγγραφέας υπονοεί αλλού στο χρονικό ότι ο Τέρβελ ήταν ακόμα ηγεμόνας της Βουλγαρίας το 718/719. Έτσι, μία από τις δηλώσεις του χρονογράφου μπορεί να είναι λάθος. Διαφορετικά θα πρέπει να θεωρηθεί ότι ο Κορμέσιι μοιράστηκε το θρόνο με τον Τέρβελ και υπέγραψε τη συνθήκη ως συμβασιλέας του. Το όνομα του Κορμέσιι επίσης διαβάστηκε από ορισμένους μελετητές σε επιγραφή γύρω από το μνημείο του Ιππέα της Μαντάρα. Το σωζόμενο τμήμα του κειμένου, επομένως, μιλάει για ένα ετήσιο χρυσό φόρο που ο Κορμέσιι λάμβανε από τον Αυτοκράτορα του Βυζαντίου: με άλλα λόγια, η συνθήκη ειρήνης θα είχε αποκατασταθεί κατά τη διάρκεια της ηγεμονίας του. Το τέλος της επιγραφής αναφέρει επιδείνωση των βουλγαρικών σχέσεων με την Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Ωστόσο, αυτή η επιγραφή θα μπορούσε ενδεχομένως να αναφέρεται σε μεταγενέστερους Βουλγάρους ηγεμόνες, τον Κορμισό ή τον Κρούμο.

Ο Κορμέσιι δεν αναφέρεται σε κανένα άλλο ιστορικό πλαίσιο. Το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία καταγραφή πολέμων μεταξύ της Βουλγαρίας και της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας κατά τη διάρκεια της βασιλείας του, σημαίνει ωστόσο ότι διατηρήθηκε η ειρήνη μεταξύ των δύο χωρών.

Η κορυφή Κορμέσιι στο νησί Γκρίνουιτς στα Νότια Νησιά Σέτλαντ της Ανταρκτικής ονομάζεται προς τιμήν του Κορμέσιι.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Μόσκο Μόσκοφ, Imennik na bălgarskite hanove (novo tălkuvane), Σόφια 1988.
  • Τζόρνταν Αντρέγιεφ, Ιβάν Λαζάροφ, Πλάμεν Παβλόφ, Koj koj e v srednovekovna Bălgarija, Σόφια 1999.
  • (κύρια πηγή), Μπαχσί Ιμάν, Džagfar Tarihy, vol. III, Αρινμπούρκ 1997.
  • "Канасубиги" е "княз", а не "хан" или "кан"