Κομμουνιστικό Κόμμα του Ελ Σαλβαδόρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Κομμουνιστικό Κόμμα του Ελ Σαλβαδόρ (Ισπανικά: Partido Comunista de El Salvador) ήταν το επίσημο Κομμουνιστικό πολιτικό κόμμα στο Ελ Σαλβαδόρ. Το 1980 ενώθηκε με άλλα τέσσερα αριστερά κομματα της χώρας - τα FPL, RN, PRTC και ERP - για το σχηματισμό ενός επαναστατικού πολιτικο-στρατιωτικού μετώπου με την ονομασία Frente Farabundo Martí para la Liberacion Nacional (Μέτωπο Εθνικής Απελευθέρωσης Φαραμπούντο Μαρτί). Το FMLN διεξήγαγε αντάρτικο πόλεμο εναντίον της Σαλβαδοριανής κυβέρνησης, η οποία ήταν μια στρατιωτική δημοκρατία από τη δεκαετία του 1930.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα του Ελ Σαλβαδόρ και τα τέσσερα άλλα κόμματα συνέχισαν να υπάρχουν ως ξεχωριστές οργανώσεις κάτω από την ομπρέλα του FMLN καθόλη τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου του Ελ Σαλβαδόρ από το 1980 ως το 1992.

Όταν ο Σαλβαδοριανός εμφύλιος πόλεμος τελείωσε το 1992, το FMLN έγινε νόμιμο πολιτικό κόμμα και άρχισε να λαμβάνει μέρος στις εκλογές. Μετά τις εκλογές του 1994, το Κομμουνιστικό Κόμμα και τα τέσσερα άλλα κόμματα που αποτελούσαν το FMLN διαλύθηκαν ως ξεχωριστές οργανώσεις, συγχωνευόμενα σε ένα μόνο FMLN χωρίς ανταγωνιζόμενες εσωτερικές οργανώσεις. Σε αυτό το σημείο το Κομμουνιστικό Κόμμα του Ελ Σαλβαδόρ έπαυσε να υπάρχει ως ανεξάρτητη οντότητα, αν και πολλοί από τους ηγέτες του και τα μέλη του είναι ακόμα ορατοί στο FMLN. Για παράδειγμα, ο πρώην ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος Σαφίκ Χαντάλ ήταν ο προεδρικό υποψήφιος του FMLN για τις εκλογές του 2004.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα ιδρύθηκε από τον Μιγκέλ Μάρμολ τη δεκαετία του 1930. Κατά τη διάρκεια του Σαλβαδοριανού εμφυλίου πολέμου από το 1980 ως το 1992 ηγέτης του ήταν ο Σαφίκ Χαντάλ. Πριν απ'αυτόν, ηγέτης του ΚΚ ήταν ο Καγιετάνο Κάρπιο κατά τη δεκαετία του 1960, προτού φύγει από το ΚΚ και σχηματίσει το FPL εξαπολύοντας ένοπλο αγώνα ενάντια στη δικτατορία το 1970.

Στις 27 Μαΐου 2005, μια ομάδα Σαλβαδοριανών παλιών και νέων κομμουνιστών, θεωρώντας τη διάλυση του Σαλβαδοριανού Κομμουνιστικού Κόμματος ιστορικό λάθος, ξεκίνησαν μια προσπάθεια να επανιδρύσουν το Κομμουνιστικό Κόμμα. Η προσπάθεια αυτή κατέληξε στην πραγματοποίηση, στις 17 Δεκεμβρίου 2006, του Συνεδρίου της Επανίδρυσης του Σαλβαδοριανού Κομμουνιστικού Κόμματος.