Κοκεντάμα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κοκένταμα σε παράθυρο της Θεσσαλονίκης
Κοκεντάμα

Το Κοκεντάμα (ιαπωνικά: 苔玉 κυριολεκτικά σημαίνει "μπάλα από βρύα") είναι μια μπάλα χώματος, καλυμμένη με βρύα, πάνω στην οποία φυτρώνει ένα καλλωπιστικό φυτό. Η ιδέα έχει τις ρίζες της στην Ιαπωνία, όπου είναι ένας συνδυασμός των μορφών φύτευσης nearai (根洗い που κυριολεκτικά σημαίνει "πλύσιμο ρίζας", αλλά σημαίνει επισης "χωρίς γλάστρα") μπονσάι και κουσαμόνο. Σήμερα, το Κοκεντάμα είναι πολύ δημοφιλές στους ιαπωνικούς κήπους.

Δημιουργία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κοκεντάμα ονομάζεται επίσης μπονσάι των φτωχών.[1] Είναι κατασκευασμένο από υγρό χώμα akadama και κετό (τύρφη) που σχηματίζεται σε μπάλα.[2] Το φυτό τοποθετείται στην μπάλα και στη συνέχεια τυλίγεται γύρω από τα βρύα. Το σύρμα αλουμινίου ή το νάιλον σύρμα στερεώνει ολόκληρη τη δέσμη και μερικές φορές χρησιμοποιείται για να αναρτήσει το κοκεντάμα στον αέρα.

Φροντίδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Kokedama
Κοκεντάμα στο Κιότο

Το κοκεντάμα πρέπει να ποτίζεται τακτικά. Μια μέθοδος προτείνει να αισθάνεστε το βάρος του κοκεντάμα με την πάροδο του χρόνου - όταν η μπάλα είναι ελαφριά, μπορεί να βυθιστεί στο νερό. Τα καλύτερα φυτά για την παρασκευή κοκεντάμα είναι αυτά που απαιτούν μέτρια έως πλήρη σκιά, καθώς το άμεσο ηλιακό φως πιθανότατα θα κάψει και τελικά θα μετατρέψει το κοκεντάμα να έχει μια απόχρωση του καφέ.[2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Kokedama Info Αρχειοθετήθηκε 2019-08-29 στο Wayback Machine. on www.rm-collectibles.com
  2. 2,0 2,1 Martin, Tovah. «Gardening trends: The rise of 'kokedama'». The Telegraph (1 December 2012). https://www.telegraph.co.uk/gardening/9712283/Gardening-trends-The-rise-of-kokedama.html. Ανακτήθηκε στις 5 October 2014. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]