Κοινοβούλιο της Ομοσπονδίας Βοσνίας και Ερζεγοβίνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κοινοβούλιο της Ομοσπονδίας Βοσνίας και Ερζεγοβίνης

Парламент
Федерације Босне и Херцеговине
Είδος
ΤύποςΔιθάλαμος
ΣώματαΒουλή των Αντιπροσώπων της Ομοσπονδίας ΒκΕ
Βουλή των Λαών της Ομοσπονδίας ΒκΕ
Ιστορία
Ίδρυση30 Μαρτίου 1994 (1994-03-30)
Δομή
Κοινοβουλευτικές
Ομάδες
156 Έδρες
Εκλογές
Τελευταία εκλογή
7 Οκτωβρίου 2018
Τόπος συνεδριάσεων
Χαμντίε Κρεσεβλιακόβιτσα 3
71000 Σεράγεβο
Ιστοσελίδα
parlamentfbih.gov.ba

Το Κοινοβούλιο της Ομοσπονδίας Βοσνίας και Ερζεγοβίνης ( Σερβοκροατικά: Parlament Federacije Bosne i Hercegovine/Парламент Федерације Босне и Херцеговине) είναι το διθάλαμο νομοθετικό σώμα της Ομοσπονδίας Βοσνίας και Ερζεγοβίνης. Αποτελείται από:

  • Η Βουλή των Αντιπροσώπων είναι η κάτω βουλή του Κοινοβουλίου. Αποτελείται από 98 μέλη που εκλέγονται δημοκρατικά με άμεσες εκλογές.
  • Η Βουλή των Λαών είναι η άνω βουλή του Κοινοβουλίου. Έχει 58 έδρες που μοιράζονται ισότιμα μεταξύ των τριών συστατικών εθνών της Ομοσπονδίας (Βόσνιοι, Κροάτες, Σέρβοι). Δηλαδή, έκαστο έθνος εκπροσωπείται από 17 μέλη, και 7 έδρες δίνονται στις μειονότητες τις Ομοσπονδίας. Οι εκπρόσωποι εκλέγονται δημοκρατικά με γενικές εκλογές σε όλην την επικράτεια, για τετραετή θητεία.

Το Κοινοβούλιο αποτελείται συνολικά από 156 έδρες. Ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 1994, με τη συμφωνία της Ουάσιγκτον. Ο τρόπος λειτουργίας και οργάνωσης του Κοινοβουλίου περιγράφηκαν στο Σύνταγμα της Ομοσπονδίας, το ίδιο έτος.[1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Parlament Federacije Bosne i Hercegovine». web.archive.org. 13 Ιανουαρίου 2014. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Ιανουαρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 5 Ιανουαρίου 2020. CS1 maint: Unfit url (link)