Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κοινοβουλευτική Συνέλευση
της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης
Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine
Парламентарна скупштина Босне и Херцеговине
Coat of arms or logo
Είδος
ΤύποςΔιθάλαμος
ΣώματαΒουλή των Αντιπροσώπων της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης
Βουλή των Λαών της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης
Ιστοσελίδα
www.parlament.ba

Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης ( Σερβοκροατικά: Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine / Парламентарна скупштина Босне и Херцеговине) είναι το διθάλαμο νομοθετικό σώμα της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης. Αποτελείται από:

  • Η Βουλή των Αντιπροσώπων είναι η κάτω βουλή της Κοινοβουλευτικής συνέλευσης. Αποτελείται από 42 μέλη, εκλεγμένα για τετραετή θητεία με εκλογικό σύστημα αναλογικής εκπροσώπησης.
  • Η Βουλή των Λαών είναι η άνω βουλή της Κοινοβουλετικής συνέλευσης. Έχει 15 έδρες που μοιράζονται ισότιμα μεταξύ των τριών συστατικών εθνών της Ομοσπονδίας (Βόσνιοι, Κροάτες, Σέρβοι). Δηλαδή, έκαστο έθνος εκπροσωπείται από 5 μέλη που εκλέγονται δημοκρατικά με γενικές εκλογές σε όλη την επικράτεια, για τετραετή θητεία.

Ιστορικά, πρόδρομες δομές της σημερινής διθάλαμης Κοινοβουλευτικής Συνέλεσης ήταν η μονοθάλαμη Συνέλευση της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης και η Λαϊκή Συνέλευση της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης.[1][2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Parlamentarizam u Bosni i Hercegovini u periodu 1945.–1990». web.archive.org. 22 Μαρτίου 2016. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 1 Ιανουαρίου 2020. CS1 maint: Unfit url (link)
  2. «Countries Ba-Bo». www.rulers.org. Ανακτήθηκε στις 1 Ιανουαρίου 2020.