Κοινές εκδόσεις αναμνηστικών κερμάτων των 2 ευρώ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Συμμετοχή στην Ευρωζώνη
Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης
  20 στην Ευρωζώνη.
  Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν αιτηθεί συμμετοχή στον Ευρωπαϊκό μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών (Βουλγαρία).
  5 εκτός Ευρωπαϊκού μηχανισμού συναλλαγματικών ισοτιμιών, αλλά υποχρεούνται να ενταχθούν στην ευρωζώνη όταν θα πληρούν τα κριτήρια (Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία και Σουηδία).
Εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης
  4 χρησιμοποιούν το ευρώ με νομισματική συμφωνία (Ανδόρρα, Μονακό, Άγιος Μαρίνος και Βατικανό).
  2 χρησιμοποιούν το ευρώ μονομερώς (Κοσσυφοπέδιο και Μαυροβούνιο).
 π  σ  ε 

Έως σήμερα, οι χώρες της ζώνης του ευρώ έχουν εκδώσει από κοινού πέντε αναμνηστικά κέρματα: το πρώτο, το Μάρτιο του 2007, για τον εορτασμό της 50ής επετείου της Συνθήκης της Ρώμης, το δεύτερο με θέμα τη 10η επέτειο της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, τον Ιανουάριο του 2009, το τρίτο το 2012 για να εορταστούν τα δέκα έτη του ευρώ, το τέταρτο το 2015 για την 30ή επέτειο καθιέρωσης της Ευρωπαϊκής Σημαίας και το πέμπτο το 2022 με θέμα την επέτειο των τριάντα πέντε χρονιών του προγράμματος Erasmus.

Κατά κανόνα, η κάθε χώρα της ζώνης του ευρώ μπορούσε να εκδίδει ετησίως ένα μόνο αναμνηστικό κέρμα των 2 ευρώ. Κατ' εξαίρεση, μπορούσε να εκδώσει και δεύτερο, υπό την προϋπόθεση ότι η έκδοση θα πραγματοποιηθεί από κοινού με τις άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ για τον εορτασμό γεγονότων ευρωπαϊκής σημασίας. Ήδη από το 2012 μπορεί να εκδίδει και δεύτερο εθνικό αναμνηστικό δίευρο, με πρώτη εφαρμογή από το Λουξεμβούργο, που το έτος αυτό εξέδοσε τρία αναμνηστικά, δυο εθνικά και ένα κοινό (10 έτη κυκλοφορίας του Ευρώ).

Τα κέρματα που εκδίδονται από κοινού, φέρουν το ίδιο σχέδιο στην εθνική τους όψη, ενώ το όνομα της χώρας έκδοσης και το εορταζόμενο γεγονός αναγράφονται στην αντίστοιχη γλώσσα.

Συνθήκη της Ρώμης (2007)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρώτη κοινή έκδοση έγινε το 2007 για τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης που θεωρείται το ιδρυτικό έγγραφο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.[1] Συμμετείχαν οι 13 χώρες μέλη της ευρωζώνης: Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σλοβενία και Φινλανδία. Το σχέδιο απεικονίζει ένα ανοιχτό βιβλίο που συμβολίζει το κείμενο της συνθήκης πάνω σε ένα φόντο βασισμένο σε σχέδιο του Μιχαήλ Άγγελου για την πλατεία του Καπιτωλίου στη Ρώμη, την πόλη όπου υπογράφηκε η συνθήκη.[2] Στο πάνω μέρος υπάρχει η επιγραφή PACTVM ROMANVM QVINQVAGENARIVM στα λατινικά ή σε μετάφραση στη γλώσσα της χώρας (ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ 50 ΧΡΟΝΙΑ στα Ελληνικά).

Εικόνα Χώρα Θέμα Ποσότητα κερμάτων Ημερομηνία έκδοσης
Ευρωπαϊκή Ένωση Ευρωπαϊκή Ένωση 50ή επέτειος της Συνθήκης της Ρώμης 87,453 εκατομμύρια 25 Μαρτίου 2007
Περιγραφή: Το σχέδιο απεικονίζει ένα ανοιχτό βιβλίο που συμβολίζει το κείμενο της συνθήκης που υπογράφηκε από τα έξι ιδρυτικά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα, πάνω σε ένα φόντο βασισμένο σε σχέδιο του Μιχαήλ Άγγελου για την πλατεία του Καπιτωλίου στη Ρώμη, την πόλη όπου υπογράφηκε η συνθήκη. Στο πάνω μέρος υπάρχει η επιγραφή PACTVM ROMANVM QVINQVAGENARIVM στα λατινικά ή σε μετάφραση στη γλώσσα της χώρας (ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ 50 ΧΡΟΝΙΑ στα Ελληνικά). Η μετάφραση του Ευρώπη είναι χαραγμένη πάνω από το βιβλίο, αλλά στο πλαίσιο του κεντρικού σχεδιασμού, ενώ η μετάφραση της Συνθήκης ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ 50 ΧΡΟΝΙΑ εμφανίζεται πάνω από το σχέδιο. Το σήμα έτος και το όνομα της χώρας έκδοσης είναι γραμμένα κάτω από το σχεδιασμό, καθώς και τα δώδεκα αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης περιστοιχίζουν το σχέδιο στην εξωτερική περιφέρεια του κέρματος. [Το σήμα του νομισματοκοπείου (και τα αρχικά του χαράκτη, αν εμφανίζονται) διαφέρει μεταξύ των δεκατριών διαφορετικών εκδόσεων].[3]
Αυστρία Αυστρία 9 εκατομμύρια
Επιγραφή: VERTRAG VON ROM 50 JAHRE, EUROPA, REPUBLIK ÖSTERREICH
Βέλγιο Βέλγιο 5 εκατομμύρια
Επιγραφή: PACTVM ROMANVM QVINQVAGENARIVM, , BELGIQUE–BELGIË–BELGIEN
Γαλλία 9,4 εκατομμύρια
Επιγραφή: TRAITÉ DE ROME 50 ANS, EUROPE, RÉPUBLIQUE FRANÇAISE
 Γερμανία 30 εκατομμύρια
Επιγραφή: RÖMISCHE VERTRÄGE 50 JAHRE, EUROPA, BUNDESREPUBLIK DEUTSCHLAND
Ελλάδα Ελλάδα 4 εκατομμύρια
Επιγραφή: ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ 50 XPONIA, EYPΩΠΗ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
 Ιρλανδία 4,82 εκατομμύρια
Επιγραφή: CONRADH NA RÓIMHE 50 BLIAIN, AN EORAIP, éıʀe[4]
 Ισπανία 8 εκατομμύρια
Επιγραφή: TRATADO DE ROMA 50 AÑOS, EUROPA, ESPAÑA
Ιταλία 5 εκατομμύρια
Επιγραφή: TRATTATI DI ROMA 50° ANNIVERSARIO, EUROPA, REPUBBLICA ITALIANA
 Λουξεμβούργο 2,1 εκατομμύρια
Επιγραφή: TRAITÉ DE ROME 50 ANS, EUROPE, LËTZEBUERG
Ολλανδία 6,333 εκατομμύρια
Επιγραφή: VERDRAG VAN ROME 50 JAAR, EUROPA, KONINKRIJK DER NEDERLANDEN
Πορτογαλία Πορτογαλία 2 εκατομμύρια
Επιγραφή: TRATADO DE ROMA 50 ANOS, EUROPA, PORTUGAL
Σλοβενία 400000
Επιγραφή: RIMSKA POGODBA 50 LET, EVROPA, SLOVENIJA
 Φινλανδία 1,4 εκατομμύρια
Επιγραφή: ROOMAN SOPIMUS 50 V, EUROOPPA, SUOMI FINLAND
Λόγω των ειδικών νόμων που απαιτούν ότι κάθε νόμισμα φέρει προσωπογραφία του Μεγάλου Δούκα, το Λουξεμβούργο εξέδωσε την κοινή όψη του αναμνηστικού κέρματος των €2 ελαφρώς διαφορετικά από τα υπόλοιπα κράτη, εκτός από τις επιγραφές, προσθέτοντας μια κρυμμένη εικόνα του πορτρέτου του Μεγάλου Δούκα (όπως απαιτείται από την εθνική νομοθεσία).

Μια παρόμοια ολλανδική νομοθεσία, η οποία απαιτεί το πορτρέτο του σημερινού αρχηγού κράτους των Κάτω Χωρών και η φράση (Koning/Koningin) der Nederlanden να εμφανίζεται σε όλα τα κέρματα που εκδίδονται από τις Κάτω Χώρες (για παράδειγμα, Beatrix Koningin der Nederlanden) τροποποιήθηκε ούτως ώστε οι Κάτω Χώρες να μπορούσαν να λάβουν μέρος στην έκδοση αυτή. Η τροπολογία αφαιρέθηκε εντελώς για τα αναμνηστικά κέρματα των 2€.

Επιπλέον, λόγω της ειδικής πολυγλωσσικής κοινωνίας του Βελγίου, το βελγικές κέρμα απεικονίζει την επιγραφή PACTVM ROMANVM QVINQVAGENARIVM στα Λατινικά.

Τα τρία κρατίδια τα οποία χρησιμοποιούν επίσης το ευρώ λόγω μιας επίσημης συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση (Μονακό, Σαν Μαρίνο και Βατικανό) δεν εκδίδουν αυτό το νόμισμα, δεδομένου ότι είναι δεν είναι κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, ορισμένα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία δεν είχαν εισαγάγει ακόμη το ευρώ πήραν επίσης μέρος στο πρόγραμμα αυτό. Για παράδειγμα, η Κύπρος εξέδωσε κέρμα αξίας £1 και η Ουγγαρία κέρμα 50 λεπτών φιορίνι με το ίδιο σχέδιο.

10η επέτειος της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (2009)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2009 συμπληρώθηκαν 10 χρόνια από τη γέννηση του ευρώ ως νομισματική μονάδα (τα πρώτα χαρτονομίσματα και κέρματα κυκλοφόρησαν το 2002). Για τον εορτασμό της επετείου έγινε η δεύτερη κοινή έκδοση αναμνηστικού κέρματος. Μέχρι το 2009 οι χώρες της ευρωζώνης έγιναν 16 (η Κύπρος και η Μάλτα έγιναν μέλη το 2008 και η Σλοβακία το 2009). Το σχέδιο της έκδοσης έγινε αντικείμενο διαγωνισμού με ψηφοφορία στο διαδίκτυο.[5] Κέρδισε το σχέδιο του Γιώργου Σταματόπουλου, γλύπτη της Τράπεζας της Ελλάδος που έχει επίσης σχεδιάσει την εθνική όψη των ελληνικών κερμάτων ευρώ. Η τεχνοτροπία του σχεδίου αναπαριστά το ευρώ ως «αποτέλεσμα της μακραίωνης ιστορίας των εμπορικών συναλλαγών του ανθρώπου, που ξεκίνησαν προϊστορικά ως συναλλαγές σε είδος».

Εικόνα Χώρα Θέμα Ποσότητα κερμάτων Ημερομηνία έκδοσης
Ευρωπαϊκή Ένωση Ευρωπαϊκή Ένωση 10η επέτειο της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης = Δέκα χρόνια Ευρώ 84,085 εκατομμύρια 1 Ιανουαρίου 2009
Περιγραφή: Το κέντρο του κέρματος απεικονίζει μια στυλιζαρισμένη ανθρώπινη φιγούρα της οποίας το αριστερό χέρι παρατείνεται κατά το σύμβολο του ευρώ. Τα αρχικά ΓΣ του γλύπτη εμφανίζονται κάτω από το σύμβολο του ευρώ. Το όνομα της χώρας έκδοσης στην εθνική γλώσσα εμφανίζεται στην κορυφή, ενώ η ένδειξη 1999-2009 και το αρκτικόλεξο ΟΝΕ μεταφρασμένο στην εθνική γλώσσα εμφανίζεται στο κάτω μέρος. Τα δώδεκα αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης περιστοιχίζουν το σχέδιο στην εξωτερική περιφέρεια του κέρματος.[6]
Αυστρία Αυστρία 5 εκατομμύρια
Επιγραφή: REPUBLIK ÖSTERREICH, WWU (Wirtschafts- und Währungsunion)
Βέλγιο Βέλγιο 5 εκατομμύρια
Επιγραφή: BELGIË–BELGIQUE–BELGIEN, EMU (Economic and Monetary Union)
Γαλλία 10 εκατομμύρια
Επιγραφή: RÉPUBLIQUE FRANÇAISE, UEM (l'Union économique et monétaire)
 Γερμανία 30 εκατομμύρια
Επιγραφή: BUNDESREPUBLIK DEUTSCHLAND, WWU (Wirtschafts- und Währungsunion)
Ελλάδα Ελλάδα 4 εκατομμύρια
Επιγραφή: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ONE (Οικονομική και Νομισματική Ένωση)
 Ιρλανδία 5 εκατομμύρια
Επιγραφή: éıʀe, AEA (Aontas Eacnamaíochta Airgeadaíochta)
 Ισπανία 8 εκατομμύρια
Επιγραφή: ESPAÑA, UEM (Unión Económica y Monetaria)
Ιταλία 2,5 εκατομμύρια
Επιγραφή: REPUBBLICA ITALIANA, UEM (l'unione economica e monetaria)
 Κύπρος 1 εκατομμύριο
Επιγραφή: ΚΥΠΡΟΣ KIBRIS, ONE (Οικονομική και Νομισματική Ένωση)
 Λουξεμβούργο 1,4 εκατομμύρια
Επιγραφή: LËTZEBUERG, UEM (l'Union économique et monétaire).

Λόγω των ειδικών νόμων που απαιτούν ότι κάθε νόμισμα φέρει προσωπογραφία του Μεγάλου Δούκα, το Λουξεμβούργο εξέδωσε την κοινή όψη του αναμνηστικού κέρματος των €2 ελαφρώς διαφορετικά από τα υπόλοιπα κράτη, εκτός από τις επιγραφές, προσθέτοντας μια κρυμμένη εικόνα του πορτρέτου του Μεγάλου Δούκα (όπως απαιτείται από την εθνική νομοθεσία). Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε ήταν ακόμα πιο περίπλοκη από εκείνη που χρησιμοποιήθηκε το 2007, αφού το πορτρέτο του Μεγάλου Δούκα μπορούσε να το δει κανείς από τα αριστερά και τα δεξιά, ανάλογα με την κλίση του νομίσματος.[7]

Μάλτα 700000
Επιγραφή: MALTA, UEM (Unjoni Ekonomika u Monetarja)
Ολλανδία 5,3 εκατομμύρια
Επιγραφή: Nederland, EMU (economische en monetaire unie)
Πορτογαλία Πορτογαλία 1,285 εκατομμύρια
Επιγραφή: PORTUGAL, UEM (União Económica e Monetária)
 Σλοβακία 2,5 εκατομμύρια
Επιγραφή: SLOVENSKO, HMÚ (Hospodárska a menová únia)
Σλοβενία 1 εκατομμύριο
Επιγραφή: SLOVENIJA, EMU (Ekonomska in monetarna unija)
 Φινλανδία 1,4 εκατομμύρια
Επιγραφή: SUOMI FINLAND, 2009, EMU
Επιγραφή στο δακτύλιο: TALOUS – JA RAHALIITTO EMU
Η τελική επιλογή του σχεδίου επιλέχθηκε μέσα από ηλεκτρονική ψηφοφορία από τις 31 Ιανουαρίου 2008 έως 22 Φεβρουαρίου 2008, με τα αποτελέσματα να ανακοινώνονται στις 25 Φεβρουαρίου 2008. Τα σχέδια είχαν προεπιλεγεί από τους εθνικούς διευθυντές των νομισματοκοπείων της ευρωζώνης.[8]

Δέκα έτη ευρώ (2012)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για να εορταστούν τα δέκα έτη του ευρώ, οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης αποφάσισαν να κόψουν τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ αναμνηστικό κέρμα των 2 ευρώ με κοινό σχέδιο στην εθνική όψη. Οι πολίτες και οι κάτοικοι της ευρωζώνης επέλεξαν με δημόσια διαδικτυακή ψηφοφορία το σχέδιο που ανεδείχθη νικητής. Όσοι ψήφισαν μπορούσαν να διαλέξουν μεταξύ πέντε σχεδίων, τα οποία είχαν προεπιλεγεί από κριτική επιτροπή από επαγγελματίες στο πλαίσιο διαγωνισμού σχεδίου στον οποίο προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν πολίτες από κάθε χώρα της ευρωζώνης, και επέλεξαν το σχέδιο που φιλοτέχνησε ο Helmut Andexlinger, επαγγελματίας σχεδιαστής στο νομισματοκοπείο της Αυστρίας.[9]

Εικόνα Χώρα Θέμα Ποσότητα κερμάτων Ημερομηνία έκδοσης
Ευρωπαϊκή Ένωση Ευρωπαϊκή Ένωση Δέκα έτη του ευρώ 99.558 εκατομμύρια Ιανουάριος 2012
Περιγραφή: Περιγραφή του σχεδίου: Το σύμβολο € στο κέντρο του κέρματος δείχνει ότι το ευρώ έχει καταστεί στοιχείο ιδιαίτερης σημασίας στην Ευρώπη, όπως και ανά τον κόσμο, καθώς το ευρώ εξελίχθηκε σε παγκόσμιο παράγοντα στο διεθνές νομισματικό σύστημα κατά την τελευταία δεκαετία. Η σχεδιαστική σύνθεση γύρω από το σύμβολο € στο κέρμα εκφράζει τη σημασία του ευρώ για τον λαό, τους χρηματοπιστωτικούς κύκλους (πύργος της ΕΚΤ), το εμπόριο (πλοία), τη βιομηχανία (εργοστάσια), τον ενεργειακό τομέα και την έρευνα και ανάπτυξη (ανεμογεννή­τριες). Τα αρχικά AH του καλλιτέχνη εμφανίζονται κάτω από την εικόνα του πύργου της ΕΚΤ. Το(Τα) όνομα(τα) της χώρας έκδοσης στην(στις) εθνική(ές) γλώσσα(ες) αναγράφεται(ονται) στο πάνω μέρος, ενώ στο κάτω μέρος εμφανίζεται η ένδειξη 2002-2012.[9]
Αυστρία Αυστρία 11,3 εκατομμύρια
Επιγραφή: REPUBLIK ÖSTERREICH
Βέλγιο Βέλγιο 5 εκατομμύρια
Επιγραφή: BE
Γαλλία 10 εκατομμύρια
Επιγραφή: RÉPUBLIQUE FRANÇAISE
 Γερμανία 30 εκατομμύρια
Επιγραφή: BUNDESREPUBLIK DEUTSCHLAND
Ελλάδα Ελλάδα 1 εκατομμύριο
Επιγραφή: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
 Ιρλανδία 3 εκατομμύρια
Επιγραφή: éıʀe
Εσθονία Εσθονία 2 εκατομμύρια
Επιγραφή: EESTI
 Ισπανία 8 εκατομμύρια
Επιγραφή: ESPAÑA
Ιταλία 15 εκατομμύρια
Επιγραφή: REPUBBLICA ITALIANA
 Κύπρος 1 εκατομμύριο
Επιγραφή: ΚΥΠΡΟΣ KIBRIS
 Λουξεμβούργο 525000
Επιγραφή: LËTZEBUERG
Όπως και στις προηγούμενες κοινές εκδόσεις αναμνηστικών κερμάτων, το κέρμα του Λουξεμβούργου εμφαίνει την προτομή του Μεγάλου Δουκός ως λανθάνουσα εικόνα, όπως προβλέπει η εθνική νομοθεσία.
Μάλτα 500000
Επιγραφή: MALTA
Ολλανδία 3,5 εκατομμύρια
Επιγραφή: NEDERLAND
Πορτογαλία Πορτογαλία 520000
Επιγραφή: PORTUGAL
 Σλοβακία 1 εκατομμύριο
Επιγραφή: SLOVENSKO
Σλοβενία 1 εκατομμύριο
Επιγραφή: SLOVENIJA
 Φινλανδία 1,5 εκατομμύρια
Επιγραφή: SUOMI FINLAND
Η τελική επιλογή του σχεδίου έγινε με δημόσια ηλεκτρονική ψηφοφορία.

Νικητής ήταν ο Helmut Andexlinger, επαγγελματίας σχεδιαστής στο νομισματοκοπείο της Αυστρίας.[10]

Τριάντα χρόνια Ευρωπαϊκής Σημαίας (2015)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για να εορταστούν τα τριάντα χρόνια καθιέρωσης της Ευρωπαϊκής Σημαίας, οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης αποφάσισαν να κόψουν τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ αναμνηστικό κέρμα των 2 ευρώ με κοινό σχέδιο στην εθνική όψη. Οι πολίτες και οι κάτοικοι της ευρωζώνης επέλεξαν με δημόσια διαδικτυακή ψηφοφορία το σχέδιο που ανεδείχθη νικητής. Όσοι ψήφισαν μπορούσαν να διαλέξουν μεταξύ πέντε σχεδίων, τα οποία είχαν προεπιλεγεί από κριτική επιτροπή από επαγγελματίες στο πλαίσιο διαγωνισμού σχεδίου στον οποίο προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν πολίτες από κάθε χώρα της ευρωζώνης, και επέλεξαν το σχέδιο που φιλοτέχνησε ο κ. Γιώργος Σταματόπουλος, επαγγελματίας σχεδιαστής στο νομισματοκοπείο της Ελλάδας.

Εικόνα Χώρα Θέμα Ποσότητα κερμάτων Ημερομηνία έκδοσης
[11] Ευρωπαϊκή Ένωση Ευρωπαϊκή Ένωση Η 30ή επέτειος της σημαίας της ΕΕ 51.115.000 2015
Περιγραφή:Το σχέδιο δείχνει τη σημαία της ΕΕ ως ενωτικό σύμβολο για ανθρώπους και πολιτισμούς που συμμερίζονται κοινά οράματα και ιδέες για ένα καλύτερο κοινό μέλλον. Δώδεκα αστέρια σχηματίζουν ανθρώπινες μορφές γύρω από τη γέννηση μιας νέας Ευρώπης. Στο πάνω δεξιό μέρος, σε ημικύκλιο, αναφέρονται η χώρα έκδοσης και οι χρονολογίες «1985-2015». Στη δεξιά πλευρά, ανάμεσα στη σημαία και τα έτη απεικονίζεται το σήμα του νομισματοκοπείου. Στο κάτω δεξιό μέρος υπάρχουν τα αρχικά του καλλιτέχνη (Γεώργιος Σταματόπουλος).

Στον εξωτερικό δακτύλιο του κέρματος απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.

[12]  Φινλανδία Η 30ή επέτειος της σημαίας της ΕΕ 500.000 6 Αυγούστου 2015
Ένδειξη χώρας: SUOMI FINLAND.[13]
[14]  Σλοβακία Η 30ή επέτειος της σημαίας της ΕΕ 1.000.000 24 Σεπτεμβρίου 2015
Ένδειξη χώρας: SLOVENSKO[15]
[16] Ολλανδία Η 30ή επέτειος της σημαίας της ΕΕ 1.000.000 13 Οκτωβρίου 2015
Ένδειξη χώρας: NEDERLAND[17]
[18]  Ιρλανδία Η 30ή επέτειος της σημαίας της ΕΕ 1.000.000 16 Οκτωβρίου 2015
Ένδειξη χώρας: éıʀe [19]
[20] Αυστρία Αυστρία Η 30ή επέτειος της σημαίας της ΕΕ 2.500.000 30 Οκτωβρίου 2015
Ένδειξη χώρας: REPUBLIK ÖSTERREICH[21]
[22]  Λετονία Η 30ή επέτειος της σημαίας της ΕΕ 1.010.000 3 Νοεμβρίου 2015
Ένδειξη χώρας: LATVIJA [23]
[24]  Γερμανία Η 30ή επέτειος της σημαίας της ΕΕ 30.140.000 6 Νοεμβρίου 2015
Ένδειξη χώρας: BUNDESREPUBLIK DEUTSCHLAND [25]
[26] Ιταλία Η 30ή επέτειος της σημαίας της ΕΕ 1.005.000 9 Νοεμβρίου 2015
Ένδειξη χώρας: REPUBBLICA ITALIANA [27]
[28] Γαλλία Η 30ή επέτειος της σημαίας της ΕΕ 4.020.000 16 Νοεμβρίου 2015
Ένδειξη χώρας: RÉPUBLIQUE FRANÇAISE [29]
[30]  Λιθουανία Η 30ή επέτειος της σημαίας της ΕΕ 750.000 17 Νοεμβρίου 2015
Ένδειξη χώρας: LIETUVA [31]
[32] Βέλγιο Βέλγιο Η 30ή επέτειος της σημαίας της ΕΕ 412.500 18 Νοεμβρίου 2015
Ένδειξη χώρας: BELGIE-BELGIQUE-BELGIEN[33]
 Κύπρος Η 30ή επέτειος της σημαίας της ΕΕ 350.500 30 Νοεμβρίου 2015
Ένδειξη χώρας: ΚΥΠΡΟΣ KIBRIS [34]
Πορτογαλία Πορτογαλία Η 30ή επέτειος της σημαίας της ΕΕ 520.500 30 Νοεμβρίου 2015
Ένδειξη χώρας: PORTUGAL [35]
[36]  Ισπανία Η 30ή επέτειος της σημαίας της ΕΕ 4.010.000 1 Δεκεμβρίου 2015
Ένδειξη χώρας: ESPAÑA [37]
[38]  Λουξεμβούργο Η 30ή επέτειος της σημαίας της ΕΕ 507.000 3 Δεκεμβρίου 2015
Ένδειξη χώρας: LËTZEBUERG [39]
Σλοβενία Η 30ή επέτειος της σημαίας της ΕΕ 1.000.000 7 Δεκεμβρίου 2015
Ένδειξη χώρας: SLONENIJA [40]
[41] Εσθονία Εσθονία Η 30ή επέτειος της σημαίας της ΕΕ 350.000 10 Δεκεμβρίου 2015
Ένδειξη χώρας: EESTI [42]
[43] Μάλτα Η 30ή επέτειος της σημαίας της ΕΕ 300.000 18 Δεκεμβρίου 2015
Ένδειξη χώρας: MALTA[44]
[45] Ελλάδα Ελλάδα Η 30ή επέτειος της σημαίας της ΕΕ 750.000 23 Δεκεμβρίου 2015
Ένδειξη χώρας: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ [46]

Τριάντα πέντε χρόνια του προγράμματος Erasmus (2022)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για τον εορτασμό των 35 ετών του προγράμματος Erasmus, οι υπουργοί οικονομικών της ζώνης του ευρώ αποφάσισαν ότι τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ μπορούν να κόψουν αναμνηστικό κέρμα των 2 ευρώ με ένα κοινό σχέδιο στην εθνική όψη. Το κοινό επέλεξε το νικητήριο σχέδιο με ψηφοφορία στο διαδίκτυο. Οι ψηφίσαντες είχαν να επιλέξουν μεταξύ έξι σχεδίων, τα οποία είχαν προεπιλεγεί από κριτική επιτροπή αποτελούμενη από επαγγελματίες, κατόπιν διαγωνισμού σχεδίου μεταξύ των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ, και επέλεξαν το σχέδιο του κ. Joaquin Jimenez, επαγγελματία σχεδιαστή του Monnaie de Paris (Νομισματοκοπείο των Παρισίων).

Εικόνα Χώρα Θέμα Ποσότητα κερμάτων Ημερομηνία έκδοσης
Ευρωπαϊκή Ένωση Ευρωπαϊκή Ένωση Τα 35 χρόνια του προγράμματος Erasmus 37.052.500 1 Ιουλίου 2022
Περιγραφή: Το σχέδιο είναι συνδυασμός δύο σημαντικών στοιχείων του προγράμματος Erasmus: ο διανοητής που αποτέλεσε την αρχική έμπνευση, ο ίδιος ο Έρασμος, και η αλληγορία της επιρροής που άσκησε στην Ευρώπη. Το πρώτο αποδίδεται με μία από τις πιο γνωστές απεικονίσεις του Εράσμου. Το δεύτερο αποδίδεται με δέσμες ακτινών που διασχίζουν το κέρμα από ένα σημείο σε άλλο και αντιπροσωπεύουν τις πολυάριθμες πνευματικές και ανθρώπινες ανταλλαγές μεταξύ Ευρωπαίων σπουδαστών. Ως αναφορά στην Ευρώπη, ορισμένες από αυτές τις ακτίνες σχηματίζουν επιπλέον άστρα, που προκύπτουν από τη συνέργεια μεταξύ των χωρών. Ο αριθμός 35, για την 35 η επέτειο ξεπροβάλλει από τα άστρα αυτά με σύγχρονη γραφιστική τεχνοτροπία. Στον εξωτερικό δακτύλιο απεικονίζονται τα δώδεκα αστέρια της ευρωπαϊκής σημαίας.[47]
Αυστρία Αυστρία Τα 35 χρόνια του προγράμματος Erasmus 1.060.000 1 Ιουλίου 2022
Επεξήγημα: REPUBLIK ÖSTERREICH / 1987-2022 / ERASMUS PROGRAMM / J.J. (αρχικά του χαράκτη Joaquin Jimenez
Βέλγιο Βέλγιο Τα 35 χρόνια του προγράμματος Erasmus 955.000 1 Ιουλίου 2022
Επεξήγημα: BE / 1987-2022 / ERASMUS PROGRAMME / J.J. (αρχικά του χαράκτη Joaquin Jimenez)
[48] Γαλλία Τα 35 χρόνια του προγράμματος Erasmus 3.520.000 1 Ιουλίου 2022
Επεξήγημα: RF / 1987-2022 / ERASMUS PROGRAMME / J.J. (αρχικά του χαράκτη Joaquin Jimenez)
 Γερμανία Τα 35 χρόνια του προγράμματος Erasmus 20.000.000 1 Ιουλίου 2022
Επεξήγημα: D / 1987-2022 / ERASMUS PROGRAMME / J.J. (αρχικά του χαράκτη Joaquin Jimenez)
[49] Ελλάδα Ελλάδα Τα 35 χρόνια του προγράμματος Erasmus 750.000 1 Ιουλίου 2022
Επεξήγημα: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ / 1987-2022 / ERASMUS PROGRAMME / J.J. (αρχικά του χαράκτη Joaquin Jimenez)
[50] Εσθονία Εσθονία Τα 35 χρόνια του προγράμματος Erasmus 1.000.000 1 Ιουλίου 2022
Επεξήγημα: EESTI / 1987-2022 / ERASMUSE PROGRAMM / J.J. (αρχικά του χαράκτη Joaquin Jimenez)
[51]  Ιρλανδία Τα 35 χρόνια του προγράμματος Erasmus 500.000 1 Ιουλίου 2022
Ένδειξη χώρας: éıʀe / 1987-2022 / ERASMUS PROGRAMME / J.J. (αρχικά του χαράκτη Joaquin Jimenez)
[52]  Ισπανία Τα 35 χρόνια του προγράμματος Erasmus 1.005.000 1 Ιουλίου 2022
Επεξήγημα: ESPAÑA / 1987-2022 / ERASMUS PROGRAMME / J.J. (αρχικά του χαράκτη Joaquin Jimenez)
[53] Ιταλία Τα 35 χρόνια του προγράμματος Erasmus 3.000.000 1 Ιουλίου 2022
Ένδειξη χώρας: RI / 1987-2022 / ERASMUS PROGRAMME / J.J. (αρχικά του χαράκτη Joaquin Jimenez)
[54]  Κύπρος Τα 35 χρόνια του προγράμματος Erasmus 412.000 1 Ιουλίου 2022
Επεξήγημα: ΚΥΠΡΟΣ KIBRIS / 1987-2022 / ERASMUS PROGRAMME / J.J. (αρχικά του χαράκτη Joaquin Jimenez)
[55]  Λετονία Τα 35 χρόνια του προγράμματος Erasmus 308.000 1 Ιουλίου 2022
Επεξήγημα: LATVIJA / 1987-2022 / ERASMUS PROGRAMMa / J.J. (αρχικά του χαράκτη Joaquin Jimenez)
[56]  Λιθουανία Τα 35 χρόνια του προγράμματος Erasmus 300.000 1 Ιουλίου 2022
Επεξήγημα: LIETUVA / 1987-2022 / ERASMUS PROGRAMMA / J.J. (αρχικά του χαράκτη Joaquin Jimenez)
[57]  Λουξεμβούργο Τα 35 χρόνια του προγράμματος Erasmus 257.500 1 Ιουλίου 2022
Επεξήγημα: LËTZEBUERG / 1987-2022 / ERASMUS PROGRAMME / J.J. (αρχικά του χαράκτη Joaquin Jimenez). Σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία, το κέρμα περιλαμβάνει την προτομή του Μεγάλου Δούκα ως λανθάνουσα εικόνα, τοποθετημένη στην κορυφή.
[58] Ολλανδία Τα 35 χρόνια του προγράμματος Erasmus 575.000 1 Ιουλίου 2022
Επεξήγημα: NL / 1987-2022 / ERASMUS PROGRAMMA / J.J. (αρχικά του χαράκτη Joaquin Jimenez)
[59] Πορτογαλία Πορτογαλία Τα 35 χρόνια του προγράμματος Erasmus 162.000 1 Ιουλίου 2022
Επεξήγημα: PORTUGAL / 1987-2022 / PROGRAMA ERASMUS / J.J. (αρχικά του χαράκτη Joaquin Jimenez)
[60]  Σλοβακία Τα 35 χρόνια του προγράμματος Erasmus 1.000.000 1 Ιουλίου 2022
Επεξήγημα: SLOVENSKO / 1987-2022 / ERASMUS PROGRAMME / J.J. (αρχικά του χαράκτη Joaquin Jimenez)
[61] Σλοβενία Τα 35 χρόνια του προγράμματος Erasmus 1.000.000 1 Ιουλίου 2022
Επεξήγημα: SLOVENIJA / 1987-2022 / PROGRAM ERASMUS / J.J. (αρχικά του χαράκτη Joaquin Jimenez)
[62]  Φινλανδία Τα 35 χρόνια του προγράμματος Erasmus 1.000.000 1 Ιουλίου 2022
Επεξήγημα: FI / 1987-2022 / ERASMUS OHJELMA PROGRAMMET / J.J. (αρχικά του χαράκτη Joaquin Jimenez)
[63] Μάλτα Τα 35 χρόνια του προγράμματος Erasmus 82.500 17 Νοεμβρίου 2022
Επεξήγημα: MALTA / 1987-2022 / ERASMUS PROGRAMME/ J.J. (αρχικά του χαράκτη Joaquin Jimenez)

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Commemorative coins 50 years». 30 Μαρτίου 2007. Ανακτήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 2010. 
  2. EUROPA - 50ή επέτειος της Συνθήκης της Ρώμης - Ειδικές εκδόσεις και προϊόντα
  3. «OJ 2007/C 65/04» (PDF). Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 21 Μαρτίου 2007. http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:C:2007:065:0003:0006:EL:PDF. 
  4. Γραμμένο σε Gaelic script
  5. Παρουσίαση του νέου αναμνηστικού κέρματος ευρώ
  6. «OJ 2008/C 315/04» (PDF). Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 10 Δεκεμβρίου 2008. http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:C:2008:315:0008:0011:EL:PDF. 
  7. «10 Jahre WWU: Besonderheit aus Luxemburg – Wechselbild in "Multi-View-Minting"-Technik». 15 Οκτωβρίου 2008. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Οκτωβρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 2010. 
  8. «European Commission – Economic and Financial Affairs – Choose the design of the new euro coin». Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 16 Ιανουαρίου 2008. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Φεβρουαρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 2010. 
  9. 9,0 9,1 «OJ 2012/C 17/05» (PDF). Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 20 Ιανουαρίου 2012. http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:C:2012:017:0010:0014:EL:PDF. 
  10. «Ten years of the euro: and the winner is …» (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Ιανουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 2012. 
  11. 2 euro commemorativi emessi nel 2015 - Wikipedia
  12. 2 euro commemorativi emessi nel 2015 - Wikipedia
  13. «OJ 2015/C 253/08». Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 1 Αυγούστου 2015. http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/PDF/?uri=OJ:JOC_2015_253_R_0007&from=EN. 
  14. 2 euro commemorativi emessi nel 2015 - Wikipedia
  15. «OJ 2015/C 253/11». Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 1 Αυγούστου 2015. http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/PDF/?uri=OJ:JOC_2015_253_R_0010&from=EN. 
  16. 2 euro commemorativi emessi nel 2015 - Wikipedia
  17. «OJ 2015/C 257/07». Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 6 Αυγούστου 2015. http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/PDF/?uri=OJ:JOC_2015_257_R_0005&from=EN. 
  18. 2 euro commemorativi emessi nel 2015 - Wikipedia
  19. «OJ 2015/C 327/06». Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 3 Οκτωβρίου 2015. http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/PDF/?uri=OJ:JOC_2015_327_R_0007&from=EN. 
  20. 2 euro commemorativi emessi nel 2015 - Wikipedia
  21. «OJ 2015/C 327/04». Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 3 Οκτωβρίου 2015. http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/PDF/?uri=OJ:JOC_2015_327_R_0005&from=EN. 
  22. 2 euro commemorativi emessi nel 2015 - Wikipedia
  23. «OJ 2015/C 257/10». Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 6 Αυγούστου 2015. http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/PDF/?uri=OJ:JOC_2015_257_R_0008&from=EN. 
  24. 2 euro commemorativi emessi nel 2015 - Wikipedia
  25. «OJ 2015/C 253/09». Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 1 Αυγούστου 2015. http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/PDF/?uri=OJ:JOC_2015_253_R_0008&from=EN. 
  26. 2 euro commemorativi emessi nel 2015 - Wikipedia
  27. «OJ 2015/C 308/03». Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 18 Σεπτεμβρίου 2015. http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/PDF/?uri=OJ:JOC_2015_308_R_0004&from=EN. 
  28. 2 euro commemorativi emessi nel 2015 - Wikipedia
  29. «OJ 2015/C 290/09». Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 4 Σεπτεμβρίου 2015. http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/PDF/?uri=OJ:JOC_2015_290_R_0004&from=EN. 
  30. 2 euro commemorativi emessi nel 2015 - Wikipedia
  31. «OJ 2015/C 257/09». Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 6 Αυγούστου 2015. http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/PDF/?uri=OJ:JOC_2015_257_R_0007&from=EN. 
  32. 2 euro commemorativi emessi nel 2015 - Wikipedia
  33. «OJ 2015/C 327/05». Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 3 Οκτωβρίου 2015. http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/PDF/?uri=OJ:JOC_2015_327_R_0006&from=EN. 
  34. «OJ 2015/C 257/08». Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 6 Αυγούστου 2015. http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/PDF/?uri=OJ:JOC_2015_257_R_0006&from=EN. 
  35. «OJ 2015/C 257/11». Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 6 Αυγούστου 2015. http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/PDF/?uri=OJ:JOC_2015_257_R_0009&from=EN. 
  36. 2 euro commemorativi emessi nel 2015 - Wikipedia
  37. «OJ 2015/C 255/03». Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 4 Αυγούστου 2015. http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/PDF/?uri=OJ:JOC_2015_255_R_0003&from=EN. 
  38. 2 euro commemorativi emessi nel 2015 - Wikipedia
  39. «OJ 2015/C 356/09». Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 28 Οκτωβρίου 2015. http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/PDF/?uri=OJ:JOC_2015_356_R_0007&from=EN. 
  40. «OJ 2015/C 253/10». Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 1 Αυγούστου 2015. http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/PDF/?uri=OJ:JOC_2015_253_R_0009&from=EN. 
  41. 2 euro commemorativi emessi nel 2015 - Wikipedia
  42. «OJ 2015/C 356/07». Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 28 Οκτωβρίου 2015. http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/PDF/?uri=OJ:JOC_2015_356_R_0005&from=EN. 
  43. 2 euro commemorativi emessi nel 2015 - Wikipedia
  44. «OJ 2015/C 356/08». Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 28 Οκτωβρίου 2015. http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/PDF/?uri=OJ:JOC_2015_356_R_0006&from=EN. 
  45. 2 euro commemorativi emessi nel 2015 - Wikipedia
  46. «OJ 2015/C 257/06». Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 6 Αυγούστου 2015. http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/PDF/?uri=OJ:JOC_2015_257_R_0004&from=EN. 
  47. «OJ 2022/C 12/03». Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 11 Ιανουαρίου 2022. http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/PDF/?uri=OJ:JOC_2022_012_R_0003&from=EN. 
  48. 2 euro commemorativi emessi nel 2022 - Wikipedia
  49. 2 euro commemorativi emessi nel 2022 - Wikipedia
  50. 2 euro commemorativi emessi nel 2022 - Wikipedia
  51. 2 euro commemorativi emessi nel 2022 - Wikipedia
  52. 2 euro commemorativi emessi nel 2022 - Wikipedia
  53. 2 euro commemorativi emessi nel 2022 - Wikipedia
  54. 2 euro commemorativi emessi nel 2022 - Wikipedia
  55. 2 euro commemorativi emessi nel 2022 - Wikipedia
  56. 2 euro commemorativi emessi nel 2022 - Wikipedia
  57. 2 euro commemorativi emessi nel 2022 - Wikipedia
  58. 2 euro commemorativi emessi nel 2022 - Wikipedia
  59. 2 euro commemorativi emessi nel 2022 - Wikipedia
  60. 2 euro commemorativi emessi nel 2022 - Wikipedia
  61. 2 euro commemorativi emessi nel 2022 - Wikipedia
  62. 2 euro commemorativi emessi nel 2022 - Wikipedia
  63. 2 euro commemorativi emessi nel 2022 - Wikipedia