Κλέαρχος Περγαντάς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κλέαρχος Περγαντάς
Ο Κλέαρχος Περγαντάς.
Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας
Περίοδος
1 Ιανουαρίου 2011 – 31 Αυγούστου 2014
ΔιάδοχοςΚώστας Μπακογιάννης
Νομάρχης Βοιωτίας
Περίοδος
2002 – 2010
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση1960, Λιβαδειά, Ελλάδα
ΥπηκοότηταΕλλάδα
Πολιτικό κόμμαΠΑΣΟΚ
ΣύζυγοςΈφη Ζούβελου
ΠαιδιάΓιάννης Περγαντάς
ΣπουδέςΝομική Σχολή / Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πανεπιστήμιο της Σορβόνης
ΕπάγγελμαΔικηγόρος
ΘρήσκευμαΧριστιανός Ορθόδοξος
Ιστοσελίδαhttp://pergantas.gr/

Ο Κλέαρχος Περγαντάς είναι Έλληνας πολιτικός και ο πρώτος αιρετός Περιφερειάρχης της Στερεάς Ελλάδας όπως προκύπτει από την εφαρμογή του Προγράμματος Καλλικράτης. Στο παρελθόν διετέλεσε νομάρχης Βοιωτίας για μία οκταετία από το 2002 μέχρι το 2010. [1]

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στη Λιβαδειά όπου και τελείωσε το λύκειο.

Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Εν συνεχεία, το 1982 έγινε δεκτός στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Σορβόνης στο Παρίσι όπου και ολοκλήρωσε τις σπουδές του, ειδικευόμενος στο Διοικητικό, Συνταγματικό και Κοινοβουλευτικό Δίκαιο, με υποτροφία του Συμβουλίου Επικράτειας. Το 1984 έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στο Δημόσιο Δίκαιο ενώ το 1992 ανακηρύχθηκε αριστούχος διδάκτωρ του Διοικητικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Έχει άριστη γνώση της Γαλλικής και Αγγλικής γλώσσας και στο ενεργητικό του, έχει καταγράψει ένα αξιοσημείωτο συγγραφικό έργο με βιβλία-διατριβές, που έχουν εκδοθεί, και άρθρα και μελέτες, που έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά.

Κατά την επαγγελματική του διαδρομή, παράλληλα με την δικηγορική δράση, κατά τα έτη 1987 – 1994 διετέλεσε ειδικός σύμβουλος στο Υπουργείο Εσωτερικών, με κύριες αρμοδιότητες τα θέματα περιφερειακής ανάπτυξης και την επεξεργασία του θεσμικού πλαισίου για τη συγκρότηση της Δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης (μετάβαση στις αιρετές Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις).

  • Το 2002 εκλέχθηκε Νομάρχης Βοιωτίας με ποσοστό 53%.
  • Το 2006 επανεκλέχτηκε Νομάρχης Βοιωτίας με 54%.
  • Από τον Οκτώβρη του 2010 εξελέγη ως ο πρώτος αιρετός Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας.

Ο Κλέαρχος Περγαντάς ήταν επικεφαλής της εθνικής αντιπροσωπείας αυτοδιοίκησης στο συμβούλιο της Ευρώπης με έδρα το Στρασβούργο την περίοδο 2010-2014.

Με την ιδιότητα του Νομάρχη ήταν μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας από το 2003 έως το 2010, καθώς και μέλος με δικαίωμα ψήφου της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠΠΕΡΑΑ), από το 2003 έως σήμερα και Ε.Π. Ηπείρου – Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας 2007 – 2013. Αποτέλεσμα αυτών είναι να διαθέτει άριστη γνώση των προβλημάτων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, καθώς επίσης και τις δυνατότητες αναπτυξιακών προοπτικών της Περιφέρειας.

Ήταν επίσης, εκλεγμένο μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος (ΕΝΑΕ) για το διάστημα 2007 -2010 και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της ΕΝΑΕ, με αποτέλεσμα την ευρεία γνώση και εμπειρία σε θέματα Αυτοδιοίκησης, καθώς και σε μείζονα περιβαλλοντικά προβλήματα της χώρας.

Την περίοδο 2010 έως 2014 εξελέγη περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας με ποσοστό 52,5%.

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014 δεν συμμετείχε και ολοκλήρωσε μετά από 12 χρόνια την αυτοδιοικητική του διαδρομή.

Επαγγελματική δραστηριότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ασκεί μάχιμη δικηγορία από το 1987.

Κατά την επαγγελματική του διαδρομή, παράλληλα με την δικηγορική δράση, κατά τα έτη 1987 – 1994 διετέλεσε ειδικός σύμβουλος στο Υπουργείο Εσωτερικών, με κύριες αρμοδιότητες τα θέματα ιθαγένειας και Περιφερειακής ανάπτυξης και την επεξεργασία του θεσμικού πλαισίου για τη συγκρότηση της Δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης (μετάβαση στις αιρετές Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις).

Συγκεκριμένα:

  • 1987-1994: Ειδικός σύμβουλος στο Υπουργείο Εσωτερικών σε θέματα ιθαγένειας και περιφερειακής ανάπτυξης.
  • 1993-1994: Ειδικός σύμβουλος στο Υπουργείο Εσωτερικών, με αρμοδιότητα την επεξεργασία του θεσμικού πλαισίου για την εφαρμογή της Δευτεροβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τοπική Αυτοδιοίκηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γνώστης των προβλημάτων του Νομού, με θέση και άποψη για την ανάπτυξη του τόπου, σε ηλικία 42 ετών, εκλέχτηκε Νομάρχης Βοιωτίας στις νομαρχιακές εκλογές τον Οκτώβριο του 2002[2]. Το 2006[3], ήταν εκ νέου υποψήφιος Νομάρχης όντας επικεφαλής του Συνδυασμού «ΒΟΙΩΤΙΑ ΝΕΑ ΔΥΝΑΜΗ» και επανεκλέχτηκε από την πρώτη Κυριακή, με ποσοστό 54%. Συνολικά, υπηρέτησε τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση δύο διαδοχικές τετραετίες (2003 – 2010).

Το Φεβρουάριο του 2007 εξελέγη στην Ένωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας. Εξελέγη περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας στις εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης του 2010, υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]