Κερίντσι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κερίντσι
Χάρτης
Ύψος3.805 μέτρα[1]
ΟροσειράBarisan Mountains
ΉπειροςΑσία
ΧώρεςΙνδονησία

Το όρος Κερίντσι (Kerinci, Kerintji, Berapi Kurinci, Kerinchi ή Korinci/Korintji), ή κορυφή Ιντραπούρα (Indrapura/Indrapoera) είναι ηφαίστειο στη νήσο Σουμάτρα της Ινδονησίας. Περιβάλλεται από το πυκνό δάσος του Εθνικό Πάρκο Κερίντσι Σεμπλάτ, που φιλοξενεί τα απειλούμενα είδη τίγρη της Σουμάτρας και ρινόκερος της Σουμάτρας.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με υψόμετρο κορυφής 3.805 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, το Κερίντσι είναι το υψηλότερο ηφαίστειο της Ινδονησίας και το υψηλότερο βουνό της Σουμάτρας, καθιστώντας τη Σουμάτρα την πέμπτη κατά σειρά μέγιστου υψομέτρου νήσο της Γης μετά τη Νέα Γουινέα, τη μεγαλόνησο της Χαβάης, το Βόρνεο και την Ταϊβάν. Επιπλέον, είναι το υψηλότερο ηφαίστειο ασιατικής νήσου και το δεύτερο υψηλότερο ηφαίστειο σε νησί παγκοσμίως μετά το Μάουνα Κέα. Σε ακτίνα 1.905 χιλιομέτρων γύρω του δεν υπάρχει άλλη υψηλότερη κορυφή.

Το Κερίντσι βρίσκεται στα σύνορα των επαρχιών Τζάμπι και Δυτική Σουμάτρα, στο δυτικό κεντρικό μέρος του νησιού, περίπου 130 χλμ. νότια της πόλης Πάνταν. Αποτελεί μέρος της αλυσίδας ηφαιστείων όρη Μπαρισάν, που εκτείνεται σε όλο το μήκος της Σουμάτρας. Ο ηφαιστειακός κώνος του, με διαστάσεις 25 επί 13 χλμ. στη βάση του είναι επιμήκης κατά τη διεύθυνση βορρά-νότου. Στην κορυφή υπάρχει βαθύς κρατήρας με διάμετρο 600 μέτρα, που συχνά γεμίζει μερικώς με νερό, δημιουργώντας μια μικρή κρατηρολίμνη στον πυθμένα του.

Λίμνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μια ματιά μέσα στον κρατήρα του Κερίντσι

Το Εθνικό Πάρκο Κερίντσι Σεμπλάτ περιέχει τουλάχιστον 15 αξιοσημείωτες λίμνες. Η μεγαλύτερη είναι η λίμνη Κερίντσι (42 τετραγωνικά χιλιόμετρα σε υψόμετρο 650 μέτρα), με τη Γκουνούνγκ Τουτζού (Gunung Tujuh) να έρχεται δεύτερη. Στη λίμνη Κερίντσι γίνεται το ετήσιο ομώνυμο φεστιβάλ. Η Γκουνούνγκ Τουτζού (= «Λίμνη των Επτά Βουνών») είναι μια καλντέρα εσβεσμένου ηφαιστείου που περιβάλλεται από επτά κορυφές και έχει υψόμετρο 1.996 μέτρα, κάτι που την καθιστά την υψηλότερη λίμνη της νοτιοανατολικής Ασίας.[2]

Ηφαιστειακή δραστηριότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Κερίντσι είναι περισσότερο ενεργό από τα περισσότερα ηφαίστεια της Ινδονησίας, με σχεδόν ετήσιες φρεατικές εκρήξεις. Το 2004 σημειώθηκε μεγάλη έκρηξη και το ηφαίστειο συνεχίζει να αναδίδει νέφη θειούχων καπνών, που φθάνουν σε ύψος χιλίων μέτρων πάνω από την κορυφή. Το 2009 και στις 2 Ιουνίου 2013 εξερράγη και πάλι.[3] Στους πρόποδες του βουνού υπάρχουν αγροτικές εκτάσεις με βοσκότοπους και μια φυτεία τσαγιού στη νότια πλαγιά. Πάντως η περιοχή του είναι αραιοκατοικημένη για τα δεδομένα της Ινδονησίας, εξαιτίας της υπάρξεως του Εθνικού Πάρκου και, μάλλον, και των συχνών βρυχηθμών του.

Ανάβαση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ανάβαση στο Κερίντσι μπορεί να γίνει ξεκινώντας από το χωριό Κερσίκ Τούο, 6 ως 7 ώρες από το Πάνταν με λεωφορείο. Η ανάβαση και η κατάβαση μέχρι την κορυφή συνήθως διαρκεί δύο ημέρες με μία διανυκτέρευση στο βουνό. Μπορεί όμως κάποιος να ανεβεί μόνο μέχρι το Καταφύγιο (Camp) 2 ή το 3.

Οι κατώτερες πλαγιές καλύπτονται από πυκνή ζούγκλα και μπορεί το έδαφός τους να καταστεί λασπώδες και γλιστερό, ακόμα και από μικρά ψιχαλίσματα, που μπορεί να συμβούν πού και πού ακόμα και κατά την ξηρή εποχή. Για την ανάβαση στο ηφαίστειο χρειάζεστε έναν οδηγό, καθώς υπήρξαν περιπτώσεις ανθρώπων που εξαφανίσθηκαν για πάντα κατά την προσπάθεια να ανεβούν μόνοι τους στο βουνό.

Οι Kecik Wok Gedang Wok[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε έρευνα του 1973 η φυλή Kecik Wok Gedang Wok αναγνωρίζεται ως η πρώτη που εγκαταστάθηκε σε ένα υψίπεδο στο βουνό Κερίντσι, πριν από 10 χιλιάδες χρόνια. Σήμερα, η φυλή περιορίσθηκε εξαιτίας της αφομοιώσεως με πρωτο-μαλαϊκές φυλές, που ήρθαν στην περιοχή πολύ αργότερα. Υπάρχουν περί τις 135 διαλέκτους που χρησιμοποιούνται μόνο στην περιοχή, κάτι που καθιστά δύσκολη τη διεξαγωγή εθνογραφικών αναλύσεων.[4]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. www.peakbagger.com/peak.aspx?pid=10994.
  2. «Exploring Kerinci». 30 Οκτωβρίου 2011. 
  3. «Mt. Kerinci erupts». 2 Ιουνίου 2013. 
  4. «Archived copy». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Μαΐου 2011. Ανακτήθηκε στις 23 Μαΐου 2011. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]