Καρλ Μπέργκερ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Καρλ Μπέργκερ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση29  Ιουνίου 1901
Wynnewood
Θάνατος18  Δεκεμβρίου 1983
Λος Άντζελες
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητακινηματογραφιστής

Ο Καρλ Μπέργκερ (αγγλικά: Carl George Berger) (29 Ιουνίου 1901, Οκλαχόμα, -18 Δεκεμβρίου 1983, Λος Άντζελες) ήταν Αμερικανός διευθυντής φωτογραφίας του κινηματογράφου αρχικά και μετέπειτα της τηλεόρασης. Η πιο γνωστή δουλειά του ήταν στην ταινία του Φρανκ Μπουκ "Bring 'Em Back Alive" (1932).

Πρώτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννημένος στη Οκλαχόμα, ο Μπέργκερ σύμφωνα με την επίσημα αρχεία των ΗΠΑ πήγε μόνο δύο χρόνια γυμνασίο, όπου στη συνέχεια έφυγε για την Νέα Υόρκη και αργότερα πήγε να εργαστεί στο Χόλυγουντ στα τέλη της δεκαετίας του 1920.

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το στούντιο Van Beuren ήταν το πρώτο που τον προσέλαβε ως διευθυντή φωτογραφίας για την ταινία Bring 'Em Back Alive το 1932 σε σκηνοθεσία του Φρανκ Μπουκ.

Ο Μπέργκερ υπήρξε διευθυντής φωτογραφίας για αρκετές ταινίες της δεκαετίας του 1940 και τα μέσα της δεκατετίας του 1950, όπως το γουέστερν Colt 45 (1950) και την περιπέτεια Jungle Goddess (1948).

Την δεκαετία του 1950 ο Μπέργκερ μετακόμισε στην τηλεόραση και ανέλαβε την φωτογράφιση σε τηλεοπτικές σειρές, μεταξύ των οποίων το Maverick και το 77 Sunset Strip. [1] Ο Καρλ Μπέργκερ ήταν μέλος της Αμερικανικής Εταιρείας Κινηματογραφιστών.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Η φιλμογραφία του Καρλ Μπέργκερ». imdb.com. Ανακτήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου 2020. [νεκρός σύνδεσμος]

Εξωτερικοί συνδεσμοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]