Καρλ Γκέντσκεν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Καρλ Γκέντσκεν
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Karl August Genzken (Γερμανικά)
Γέννηση8  Ιουνίου 1885 ή 1885[1]
Πρέετς
Θάνατος10  Οκτωβρίου 1957 ή 1957[1]
Blankenese
Χώρα πολιτογράφησηςΓερμανία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓερμανικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταστρατιωτικός ιατρός
φρουρός στρατοπέδου συγκέντρωσης
πολιτικός[2]
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαΕθνικοσοσιαλιστικό Γερμανικό Εργατικό Κόμμα
Ποινική κατάσταση
Κατηγορίες εγκλήματοςέγκλημα κατά της ανθρωπότητας
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατόςStabsarzt/Γερμανικό Αυτοκρατορικό Ναυτικό, Γερμανικό Ναυτικό, Ράιχσμαρινε και Waffen-SS
Πόλεμοι/μάχεςΑ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος και Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Καρλ Άουγκουστ Γκέντσκεν (8 Ιουνίου 1885, Πριτζ, Σλέσβιχ-Χολστάιν, Πρωσία - 10 Οκτωβρίου 1957, Αμβούργο, Γερμανία) ήταν Ναζί ιατρός, που πραγματοποίησε ανθρώπινα πειράματα σε κρατούμενους πολλών στρατοπέδων συγκέντρωσης . Ήταν Γκρουπενφύρερ των Waffen-SS και επικεφαλής του Ιατρικού Γραφείου.

Δικάστηκε ως εγκληματίας πολέμου στη Δίκη των Ιατρών στη Νυρεμβέργη.

Στρατιωτική σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γκέντσκεν είχε ενταχθεί στο Ναζιστικό Κόμμα στις 7 Ιουλίου 1926 (μέλος Νο. 39.913). Εντάχθηκε στα Ες-Ες στις 5 Νοεμβρίου 1933 (αρ. 207.954).

Το 1934 επανενεργοποιήθηκε ως έφεδρος αξιωματικός στη Ναυτική Ιατρική Υπηρεσία. Μετά από αυτό, μετατέθηκε στο Κεντρικό Γραφείο Επιχειρήσεων των SS και στη συνέχεια προήχθη από βοηθός ιατρικός διευθυντής σε ιατρικό επιθεωρητή του Νοσοκομείου SS στο Βερολίνο και διορίστηκε Αρχηγός του Ιατρικού Γραφείου των Waffen-SS το 1942. Ανήλθε στη θέση του υποστρατήγου των Waffen-SS.

Ο Γκέντσκεν συμμετείχε σε μια σειρά ανθρώπινων πειραμάτων, που πραγματοποιήθηκαν σε κρατουμένους πολλών στρατοπέδων συγκέντρωσης. Κατηγορήθηκε και καταδικάστηκε για συμμετοχή στα πειράματα τύφου, που διεξήχθησαν από τον Δεκέμβριο του 1941 ως τον Φεβρουάριο του 1945, τα οποία διεξήχθησαν προς όφελος των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων, για να ελέγξουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά του τύφου, της ευλογιάς, της χολέρας και άλλων ασθενειών. Τα πειράματα διεξήχθησαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπούχενβαλντ και στο Νατζβάιλερ.

Ο Γκέντσκεν κατηγορήθηκε επίσης για συμμετοχή σε πειράματα σουλφανιλαμίδης, πειράματα δηλητηριάσεων και εμπρηστικά πειράματα με βόμβες, αλλά δεν καταδικάστηκε για αυτά. [3]

Δίκη και καταδίκη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γκέντσκεν κρίθηκε ένοχος για εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και συμμετοχή σε παράνομη οργάνωση από το Αμερικανικό Στρατιωτικό Δικαστήριο Αρ. Ι. Καταδικάστηκε τον Αύγουστο του 1947 σε ισόβια κάθειρξη από το δικαστήριο. Η ποινή του αργότερα μειώθηκε σε 20 χρόνια και αφέθηκε ελεύθερος τον Απρίλιο του 1954.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 OL7439495A.
  2. Ανακτήθηκε στις 14  Ιουνίου 2019.
  3. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Αυγούστου 2016. Ανακτήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2020. 

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]