Καναδική Ένωση Νομικών Βιβλιοθηκών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Καναδική Ένωση Νομικών Βιβλιοθηκών (αγγλ.Canadian Association of Law Libraries - CALL) ιδρύθηκε το 1963 και αποτελεί τον οργανισμό για την εκπροσώπηση και την προώθηση των συμφερόντων των Βιβλιοθηκών με αντικείμενο τη Νομική Επιστήμη του Καναδά. Η ίδρυση της CALL προέκυψε από βιβλιοθηκονόμους που εργάζονται σε βιβλιοθήκες του Καναδά με αντικείμενο τη Νομική Επιστήμη, οι οποίοι παρακολουθώντας τα ετήσια συνέδρια της Αμερικανικής Ένωσης «Νομικών» Βιβλιοθηκών (American Association of Law Libraries - AALL) έκριναν απαραίτητη τη σύσταση ενός οργανισμού που θα προωθεί τη Βιβλιοθηκονομία με αντικείμενο τη Νομική Επιστήμη στον Καναδά. [1]

Σκοπός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βασικός σκοπός [2] της CALL είναι να προωθήσει το έργο και τα συμφέροντα των Βιβλιοθηκών με αντικείμενο τη Νομική Επιστήμη του Καναδά και των εργαζόμενων σε αυτές, καθώς και να προωθήσει την ανάπτυξη συνεργατικών σχέσεων μεταξύ τους, προκειμένου να ενισχυθεί η Βιβλιοθηκονομία. Αναλυτικότερα, όπως δηλώνονται στην επίσημη ιστοσελίδα της CALL, οι στόχοι της ένωσης είναι:

  1. Να προωθήσει τη Βιβλιοθηκονομία που σχετίζεται με τον τομέα της Νομικής, να αναπτύξει και να αυξήσει τη χρηστικότητα των Καναδικών «Νομικών» Βιβλιοθηκών και να προωθήσει ένα πνεύμα συνεργασίας μεταξύ τους.
  2. Να παρέχει έναν τόπο δημόσιας συζήτησης για συναντήσεις ανθρώπων που ασχολούνται ή ενδιαφέρονται για το έργο των «Νομικών» Βιβλιοθηκών και να ενθαρρύνει την επαγγελματική αυτό – ανάπτυξη.
  3. Να συνεργάζεται με άλλους οργανισμούς, οι οποίοι τείνουν να προωθούν τους στόχους της ένωσης ή τα συμφέροντα των μελών της.

Μέλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η CALL εκπροσωπεί και υποστηρίζει τις Βιβλιοθήκες με αντικείμενο τη Νομική Επιστήμη του Καναδά, το προσωπικό των συγκεκριμένων Βιβλιοθηκών, αλλά και τα άτομα και τους οργανισμούς που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο έργο της. Τα μέλη [3] της CALL διακρίνονται σε:

  • Ενεργά Μέλη (Active Members): άτομα που συμφωνούν με το γενικό προσανατολισμό της CALL και επιθυμούν να συμμετάσχουν στο έργο της.
  • Επίτιμα Μέλη (Honoured Members): άτομα που έχουν συνεισφέρει σημαντικά στον τομέα της Βιβλιοθηκονομίας με αντικείμενο τη Νομική Επιστήμη.
  • Φοιτητές (Student Members): άτομα τα οποία παρακολουθούν εκπαιδευτικά προγράμματα σπουδών σε ιδρύματα που μοιράζονται τους ίδιους στόχους με την CALL.
  • Συνταξιούχοι (Retired Members): άτομα τα οποία πλέον δεν εργάζονται.
  • Δια Βίου Μέλη (Life Members): μέλη τα οποία αναγνωρίστηκαν ως Δια Βίου Μέλη της Ένωσης στις 3 Απριλίου 1987 και διατηρούν ακόμη τη συγκεκριμένη ιδιότητα μέλους.

Δράση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η CALL εργάζεται για την προώθηση και την ενίσχυση του έργου των Βιβλιοθηκών που σχετίζονται με τον τομέα της Νομικής του Καναδά και προωθεί την ανάπτυξη συνεργατικών σχέσεων μεταξύ των μελών της αποσκοπώντας στην ενίσχυση του επαγγέλματος και τη διεύρυνση του έργου της. Παράλληλα, διοργανώνει ένα ετήσιο συνέδριο (Annual Conference) [4] κατά τη διάρκεια του οποίου οι βιβλιοθηκονόμοι που εργάζονται στις Βιβλιοθήκες που σχετίζονται με τον τομέα της Νομικής του Καναδά, έρχονται σε επαφή, ανταλλάσουν ιδέες και απόψεις και ενημερώνονται για αναδυόμενα ζητήματα του κλάδου. Επιπλέον συστήνει Επιτροπές (Committees) και Ομάδες Ειδικού Ενδιαφέροντος (Special Interest Groups) [5] , με συγκεκριμένο αντικείμενο και σκοπό λειτουργίας οι οποίες διαχειρίζονται τις υποθέσεις της ένωσης. Επιπρόσθετα, η CALL δημοσιεύει ενημερωτικό υλικό σχετικό με τον τομέα της Βιβλιοθηκονομίας με αντικείμενο τη Νομική Επιστήμη, παρέχει στα μέλη της οικονομική υποστήριξη υπό την μορφή υποτροφιών και χρηματοδοτήσεων και αναγνωρίζει τις σημαντικές συνεισφορές στο έργο της ίδιας και του επαγγέλματος της Βιβλιοθηκονομίας, με την απονομή τιμητικών βραβεύσεων. Τέσσερις φορές το χρόνο εκδίδει το περιοδικό «Canadian Law Libraries Review» [6], το οποίο πραγματεύεται θέματα που σχετίζονται με τη Βιβλιοθηκονομία με αντικείμενο τη Νομική Επιστήμη και περιλαμβάνει εκθέσεις και κριτικές βιβλίων. Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της εντάσσεται η ανάπτυξη και η λειτουργία της «CALL-L» [7], μιας διαδικτυακής λίστας συζητήσεων για θέματα που άπτονται της Βιβλιοθηκονομίας που σχετίζεται με τον τομέα της Νομικής εντός των γεωγραφικών πλαισίων του Καναδά. Στην «CALL-L” μπορούν να συμμετάσχουν όσοι ενδιαφέρονται για το συγκεκριμένο κλάδο ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής τους.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Σχετικά με την CALL». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Δεκεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2012. 
  2. «Σκοπός της CALL». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Δεκεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2012. 
  3. «Συμμετοχή στην CALL». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Νοεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2012. 
  4. «Ετήσιο συνέδριο της CALL». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Ιουλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2012. 
  5. «Επιτροπές και Ομάδες της CALL». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Δεκεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2012. 
  6. «Το περιοδικό της CALL». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Ιουλίου 2013. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2012. 
  7. «CALL-L». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Δεκεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2012. 

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]