Καμερόν (Γη του Πυρός)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 53°38′11″S 69°39′6″W / 53.63639°S 69.65167°W / -53.63639; -69.65167

Βίγια Καμερόν
Βίγια Καμερόν is located in Χιλή
Βίγια Καμερόν
Βίγια Καμερόν
Διοίκηση
ΠεριφέρειαΜαγαγιάνες και Χιλιανή Ανταρκτική
ΔήμοςΤιμάουκελ
Πληροφορίες
https://munitimaukel.cl/

Το Βίγια Καμερόν (ισπανικά: Villa Cameron‎‎) είναι ένα μικρό χωριό (caserío, χωριουδάκι) που βρίσκεται στα βόρεια της κοινότητας Τιμάουκελ (Timaukel),[1] στη νότια ακτή του Όρμου Ινουτίλ, στον χιλιανό τομέα του μεγάλου νησιού της Γης του Πυρός, στην επαρχία Γης του Πυρός, περιφέρεια Μαγαγιάνες και Χιλιανής Ανταρκτικής.

Το Βίγια Καμερόν είναι πρωτεύουσα της κοινότητας Τιμάουκελ, η οποία είναι αμιγώς αγροτική.[2]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η επικράτεια της Τιμάουκελ κατοικήθηκε, πριν από την προ-Κολομβιανή εποχή, από τον λαό Σελκ’ναμ, που χρησιμοποιούσε τα λιβάδια της ως τόπο κυνηγιού γουανάκος.[3]

To 1894 η «Εταιρεία Εκμετάλλευσης της Γης του Πυρός» («Sociedad Explotadora de Tierra del Fuego») ίδρυσε το αγρόκτημα (estancias) «Καλέτα Ζοσεφίνα» (Caleta Josefina). Αρχικός σκοπός της Εταιρείας ήταν η εκμετάλλευση αυτών των γαιών αλλά και άλλων που θα μπορούσε να αγοράσει ή να μισθώσει στο μέλλον.[4]

Το αγρόκτημα χωρίστηκε σε τρία τμήματα, «Σαν Σεμπαστιάν» (San Sebastián), «Τσίνα Κρικ» (China Creek) και «Κάμερον» (Cameron).[5]

Ο Αλεξάντερ Κάμερον (Alexander A. Cameron) διορίστηκε διαχειριστής του αγροκτήματος «Καλέτα Ζοσεφίνα» και χρόνια αργότερα γενικός διαχειριστής της Εταιρείας.

Στην τοποθεσία του αγροκτήματος «Κάμερον» βρίσκεται το σημερινό Βίγια Καμερόν, που ονομάστηκε προς τιμήν του διαχειριστή του αγροκτήματος.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Accesos – Municipalidad Timaukel». munitimaukel.cl (στα Ισπανικά). Ανακτήθηκε στις 23 Νοεμβρίου 2023. 
  2. «Sobre la Comuna – Municipalidad Timaukel». munitimaukel.cl. Ανακτήθηκε στις 23 Νοεμβρίου 2023. 
  3. «Características Demográficas y Socioeconómicas Comuna de Timaukel» (PDF). www.sitrural.cl. ciren. 2022. 
  4. «Sociedad Explotadora de Tierra del Fuego - Memoria Chilena, Biblioteca Nacional de Chile». www.memoriachilena.gob.cl (στα Ισπανικά). Ανακτήθηκε στις 23 Νοεμβρίου 2023. 
  5. Olate, Alexander Santander (22 Ιουνίου 2021). «Alexander Cameron y su relación con la gran isla de Tierra del Fuego». Tu Aldea (στα Ισπανικά). Ανακτήθηκε στις 23 Νοεμβρίου 2023.