Και Τώρα Αύριο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Και τώρα αύριο
ΣκηνοθεσίαΊρβινγκ Πίτσελ
ΣενάριοΡέημοντ Τσάντλερ και Ρέιτσελ Φιλντ
Βασισμένο σεAnd Now Tomorrow
ΠρωταγωνιστέςΆλαν Λαντ, Λορέτα Γιανγκ, Σούζαν Χέιγουορντ, Μπάρι Σάλιβαν, Μπιούλα Μποντάι, Σέσιλ Κέλαγουεϊ, Μέι Κλαρκ, Άντονι Καρούζο, Άλεκ Κρεγκ, Ντόρις Ντάουλινγκ, Έντιθ Έβανσον, Μπάιρον Φούλγκερ, Γράντ Μίτσελ, Έλεν Μακ και Χάρι Χόλμαν
ΜουσικήΒίκτορ Γιάνγκ
ΦωτογραφίαΝτάνιελ Λ. Φαπ
ΜοντάζW. Duncan Mansfield
Εταιρεία παραγωγήςParamount Pictures
ΔιανομήParamount Pictures
Πρώτη προβολή1944
Διάρκεια86 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά

Το Και Τώρα Αύριο (Αγγλικά: And Now Tomorrow) είναι ασπρόμαυρη δραματική ταινία Αμερικανικής παραγωγής του 1944 βασισμένη στο μυθιστόρημα της Ρέιτσελ Φιλντ το 1942, σε σκηνοθεσία του Ίρβινγκ Πίτσελ και σενάριο του Ρέιμοντ Τσάντλερ. Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί Άλαν Λαντ, Λορέτα Γιανγκ, και Σούζαν Χέιγουορντ.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Έμιλι Μπλερ, γεννημένη σε μια πολύ πλούσια οικογένεια στην πόλη Μπλερ, γίνεται κωφή μετά από μηνιγγίτιδα. Τότε αποφασίζει να φύγει από το σπίτι της, προσπαθώντας μάταια να βρει μια θεραπεία για την κώφωσή της, αλλά τώρα επιστρέφει πίσω. Προτού φύγει, ήταν αρραβωνιασμένη με τον Τζεφ Στόνταρντ, αλλά έθεσε τον γάμο της σε αναβολή λόγω της ασθένειας της.

Κατά την επιστροφή της στο σπίτι, συναντά και μοιράζεται ένα ταξί με τον Δρ. Μέρεκ Βανς, ο οποίος μεγάλωσε επίσης στο Μπλερ, αλλά σε λιγότερο ευνοικες συνθήκες, όπου τώρα εργάζεται ως γιατρός στο Πίτσμπουργκ. Η πρώτη εντύπωση του Μέρεκ για την Έμιλι είναι ότι είναι μια φοβερή σνομπ γυναίκα και εκπλήσσεται όταν μαθαίνει ότι μπορεί να διαβάσει τα χείλη. Η Έμιλι δεν γνωρίζει ότι ο πρώην αρραβωνιαστικός της Τζεφ και η μικρότερη αδερφή της Τζάνιςέχουν ερωτευτεί. Ο Τζεφ είναι απρόθυμος να πει στην Έμιλι για τη νέα του σχέση, επειδή δεν θέλει να την πληγώσει.

Ο Μέρεκ δεν γνωρίζει ότι καλείται πίσω στην πατρίδα του για να βοηθήσει τον Δρ Γουίκς, τον μοναδικό γιατρό του Μπλερ, προσπαθώντας να θεραπεύσει την κώφωση της Έμιλι. Ο Μέρεκ έχει ρεκόρ θεραπείας κωφών ασθενών στο παρελθόν. Όταν ο Μέρεκ όμως μαθαίνει τον λόγο για τον οποίο κλήθηκε εκεί, απογοητεύεται, αλλά συμφωνεί να βοηθήσει ως χάρη στον Δρ. Γουίκς.

Σε ένα δείπνο στην κατοικία των Μπλερ εκείνο το βράδυ, ο Μέρεκ λέει στην Έμιλι τι πραγματικά σκέφτεται για αυτήν και της αποκαλύπτει ότι ο πατέρας του εργαζόταν σε ένα από τα εργοστάσια του Μπλερ, αλλά απολύθηκε λίγο πριν από τα Χριστούγεννα. Ο Μέρεκ θυμάται ακόμα πώς τον κοίταξε η Έμιλι στη Χριστουγεννιάτικη συγκέντρωση της εταιρείας.

Η Έμιλι δεν ενδιαφέρεται για την ιδέα να αφήσει τον Μέρεκ να τη χρησιμοποιήσει ως "ινδικό χοιρίδιο", αλλά επειδή έχει εξαντλήσει όλες τις άλλες εναλλακτικές της λύσεις, τελικά συμφωνεί να τον αφήσει να προσπαθήσει να τη θεραπεύσει.

Η θεραπεία ξεκινά και ο Μέρεκ προσπαθεί να θεραπεύσει την Έμιλι όχι μόνο για την κώφωση της, αλλά και για την αλαζονεία της. Η Έμιλι κερδίζει τον σεβασμό ορισμένων από τους εργάτες του εργοστασίου, όπως του Πίτερ Γκάλο, όταν βοηθά τον Δρ. Βανς να θεραπεύσει το παιδί τους, τον Τόμι. Ο Μέρεκ αρχίζει να αλλάζει την άποψή του για την Έμιλι και της λέει να μην παντρευτεί τον Τζεφ, όπως έχει προγραμματίσει.

Με την επιστροφή τους στην κατοικία του Μπλερ, ο Μέρεκ βλέπει κατά λάθος τον Τζεφ και τη Τζάνις μαζί και κατανοεί ότι είναι ζευγάρι. Κρατά την ανακάλυψη για τον εαυτό του και δεν αποκαλύπτει τίποτα στην Έμιλι. Λίγο καιρό αργότερα, ο Μέρεκ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η θεραπεία του δεν έχει αποτελέσματα και το ανακοινώνει στην Έμιλι αλλά της λέει ότι την ερωτευτεί, παρά τους ανόητους τρόπους της. Η Έμιλυ δεν πιστεύει ότι είναι ειλικρινής μαζί της και σταματούν τη θεραπεία εντελώς και ο Μέρεκ επιστρέφει στο Πίτσμπουργκ.

Δεδομένου ότι ο Τζεφ δεν έχει πει ακόμα στην Έμιλι για την αγάπη του για τη αδελφή της, η Έμιλι αρχίζει να σχεδιάζει ξανά τον γάμο τους. Ακούει για μια νέα θεραπεία που ο Μέρεκ έχει δοκιμάσει με επιτυχία σε κουνέλια και του ζητά να επιστρέψει και να το δοκιμάσει επίσης σε αυτήν. Παρά τον αρχικό δισταγμό του, ο Μέρεκ τελικά συμφωνεί, αλλά όταν η Εμιλι λαμβάνει τον ορό, πέφτει σε κώμα.

Απογοήτευμενος με αυτήν την εξέλιξη, ο Μέρεκ επιστρέφει στο Πίτσμπουργκ. Όταν η Έμιλι ξυπνά τελικά από το κώμα, ανακαλύπτει ότι έχει ξαναβρεί την ακοή της. Ακούει τον Τζεφ να λέει στην Τζάνις ότι την αγαπά έξω από την πόρτα του δωματίου της, αλλά καταλαβαίνει επίσης ότι η ίδια είναι ερωτευμένη με τον Μέρεκ. Στη συνέχεια, η Έμιλι πηγαίνει στο Πίτσμπουργκ για να συναντήσει τον Μέρεκ και να ομολογήσει την αγάπη της για αυτόν.

Διανομή ρόλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία βασίστηκε στο τελευταίο μυθιστόρημα της Ρέιτσελ Φιλντ, η οποία πέθανε στις 15 Μαρτίου 1942, όταν η ιστορία ήταν σε δημοσιεύση σε συνέχειες σε ένα περιοδικό εως τον Μάιο.[1] Το βιβλίο έγινε best seller.[2] [3]. Η Paramount Pictures αγόρασε τα δικαιώματα ταινίας για 75.000 δολάρια, ξεπερνώντας την Warner Bros. και τον David O. Selznick. Αρχικά ανακοινώθηκε ότι θα σκηνοθετήσει ο Τζορτζ Στίβενς.[4] Η Σούζαν Χέιγουρντ ανακοινώθηκε νωρίς ότι θα παίξει την μία από τις δύο αδελφές.[5] Η Λορέτα Γιανγκ και ο Τζοελ ΜακΚρέα αναφέρθηκαν τότε ως οι βασικοί πρωταγωνιστές.[6]

Ο Talbot Jennings αναφέρθηκε ότι εργάστηκε στο σενάριο.[7] Για λίγο η Βερόνικα Λέικ αναφέρθηκε ως συμπρωταγωνίστρια της Γιανγκ[8], αλλά η Χέιγουρντ κατέληξε να πάρει τον ρόλο. Τον Σεπτέμβριο ο ΜακΚρέα κλήθηκε να υπηρετήσει στον πόλεμο και αντικαταστάθηκε από τον Φράνσον Τον. [9] Η ταινία προοριζόταν να ξεκινήσει την παραγωγή τον Νοέμβριο. Τότε ο Άλαν Λαντ διώχτηκε από το στρατό και έγινε διαθέσιμος για το ρόλο.[10] Η Τζειν Μάρφιν δούλευε τότε στο σενάριο, αλλά ο Ρέιμοντ Τσάντλερ υπέγραψε ένα μακροπρόθεσμο συμβόλαιο με την Paramount στα τέλη του 1943 και ανέλαβε αυτός τελικά την προσαρμογη του μυθιστορηματος.[11] Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν τον Δεκέμβριο του 1943 έως τον Ιανουάριο του 1944.

Η Λορέτα Γιανγκ είπε αργότερα ότι "δεν είχε ποτέ οπτική επαφή" με τον Λαντ ως ηθοποιό:

Δεν θα με κοίταζε. Θα έλεγε, "Σ 'αγαπώ ..." θα κοιτούσε εκεί έξω. Τελικά, είπα, "Άλαν, είμαι εδώ !!" ... Νομίζω ότι γνώριζε πολύ την εμφάνισή του. Ο Άλαν δεν θα έβλεπε πέρα ​​από ένα ορισμένο σημείο στην κάμερα, επειδή δεν πίστευε ότι φαινόταν καλός... Ο Τζίμι Κάγκνεϊ δεν ήταν ψηλός, αλλά κάπως ο Τζίμι ήταν πάντα σύμφωνος με τον εαυτό του. Δεν νομίζω ότι ο Άλαν Λαντ συμφώνησε ποτέ με τον εαυτό του. [12]

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Los Angeles Times δήλωσαν ότι η ταινία «είχε μια προκλητική ιδέα και την αντιμετώπισε συμβατικά».[13] Η ταινία ήταν επιτυχημένη στο box office.[14]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Funk, Edward (2015). Eavesdropping: Loretta Young Talks about her Movie Years. Bear Manor Media. 

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «RACHEL FIELD, 47, NOVELIST, IS DEAD: 'All This and Heaven, Too' Was Based on Life of Great-Aunt -- Stricken in Los Angeles WROTE CHILDREN'S BOOKS She Won Medal for Juvenile Volumes, 'Time Out of Mind' Among Works.». The New York Times: σελ. 15. 16 Mar 1942. https://www.nytimes.com/1942/03/16/archives/phel-field-47-novelist-is-dead-all-this-and-heaven-too-was-based-on.html. 
  2. «BOOKS: 43 Books Top 100,000 Mark in 1942 Sales Butcher». Fanny. Chicago Daily Tribune: σελ. 14. Dec 30, 1942. 
  3. «The Best Sellers Of the Week». New York Times: σελ. 13. Sep 14, 1942. 
  4. «SCREEN NEWS HERE AND IN HOLLYWOOD: Paramount Pays $75,000 for 'And Now Tomorrow,' Late Rachel Field's Last Novel IN THIS OUR LIFE' TO OPEN Film Based on Pulitzer Prize Novel at Strand -- Premiere for 'Kipps' on May 23 By Telephone to THE NEW YORK TIMES.». New York Times: σελ. 27. May 8, 1942. 
  5. Schallert, Edwin (Apr 20, 1943). «DRAMA AND FILM: Susan Hayward Likely Lead in Field Drama Diana Lewis Chosen for 'Cry Havoc;' 'America's Children' Aimed Abroad». Los Angeles Times: σελ. 21. 
  6. «DRAMA AND FILM: McCrea to Act Doctor Role in Field Story Laughton Will join Cast of 'Dragon Seed;' Lon McCallister Set for Film at 20th Scheuer». Philip K. Los Angeles Times: σελ. 11. Aug 10, 1943. 
  7. Scheuer, Philip K. (10 Aug 1943). «DRAMA AND FILM: McCrea to Act Doctor Role in Field Story Laughton Will join Cast of 'Dragon Seed;' Lon McCallister Set for Film at 20th». Los Angeles Times: σελ. 11. 
  8. Scheuer, Philip K. (8 Sep 1943). «SCREEN AND STAGE: 'Mr. Jordan' to Return Sans Bob Montgomery Claudia Drake Cast as 'Great Love' of Goebbels in Forthcoming Movie». Los Angeles Times: σελ. A10. 
  9. «SCREEN NEWS HERE AND IN HOLLYWOOD: Lukas Is Named for 'Address Unknown' -- E.G. Robinson to Star in 'Once Off Guard' NEW LAUGHTON FILM DUE ' The Man From Down Under,' Topical Drama, Will Open at Globe Theatre Today Special to THE NEW YORK TIMES». The New York Times: σελ. 10. 25 Sep 1943. 
  10. «SCREEN NEWS HERE AND IN HOLLYWOOD: Alan Ladd Will Have Lead Role in 'And Now Tomorrow' -- 'Sahara' Opens Today Special to THE NEW YORK TIMES..». New York Times: σελ. 28. Nov 11, 1943. 
  11. «SCREEN NEWS HERE AND IN HOLLYWOOD: Lowell Gilmore Is Named for Role in 'Dorian Gray' -- Fox 'Happy Land' Opens Today Special to THE NEW YORK TIMES.». The New York Times: σελ. 33. 8 Dec 1943. 
  12. Funk p. 236
  13. Scheuer, Philip K. (21 Nov 1944). «Deaf Heroine Motivates Paramount Screen Play». Los Angeles Times: σελ. 11. 
  14. Funk, Edward. Behind the Door: The Real Story of Loretta Young, Bear Manor Media, 2015 p. 233

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]