Καθεδρικός Ναός των Αγίου Μιχαήλ του Αρχάγγελου και Αγίου Φλοριανού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 52°15′11″N 21°1′39″E / 52.25306°N 21.02750°E / 52.25306; 21.02750

Καθεδρικός Ναός των Αγίου Μιχαήλ του Αρχάγγελου και Αγίου Φλοριανού
Bazylika Świętych Michała i Floriana
Χάρτης
Είδοςκαθεδρικός ναός της Καθολικής Εκκλησίας
Αρχιτεκτονικήνεογοτθική αρχιτεκτονική
Γεωγραφικές συντεταγμένες52°15′6″N 21°1′51″E
ΘρήσκευμαΚαθολικισμός
Θρησκευτική υπαγωγήΡωμαιοκαθολική Επισκοπή της Βαρσοβίας-Πράγκα
Διοικητική υπαγωγήΒαρσοβία
ΧώραΠολωνία
Έναρξη κατασκευής1897
Κατεδάφιση1944
Ύψος75 μέτρα
Υλικάτούβλο
ΑρχιτέκτοναςΓιούζεφ Πίους Ντζιεκόνσκι
ΧρηματοδότηςΡωμαιοκαθολική Αρχιεπισκοπή της Βαρσοβίας
Προστασίααμετακίνητο μνημείο[1]
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα

Ο Καθεδρικός Ναός των Αγίου Μιχαήλ του Αρχάγγελου και Αγίου Φλοριανού (πολωνικά: Katedra Świętego Michała Archanioła i Świętego Floriana‎‎), γνωστός απλά ως Καθεδρικός Ναός του Αγίου Φλοριάνου, είναι ρωμαιοκαθολική εκκλησία και μικρή βασιλική, αφιερωμένη στον Άγιο Φλοριανό, η οποία βρίσκεται στην οδό Φλοριάνσκα 3 στην περιοχή Νότια Πράγκα της Βαρσοβίας, στην Πολωνία.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το 1583 υπάρχει παρουσία καθολικής εκκλησίας μέσα ή γύρω από τον χώρο της μελλοντικής εκκλησίας. Ωστόσο, η ώθηση για τη δημιουργία μιας μόνιμης εκκλησίας έφτασε στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν η Πολωνία δεν ήταν ανεξάρτητη χώρα. Ο χάρτης της Ευρώπης σχεδιάστηκε εκ νέου κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου της Βιέννης το 1815 και οι εδαφικοί ελιγμοί που προέκυψαν έθεσαν το γαλλικό Δουκάτο της Βαρσοβίας υπό τον έλεγχο της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, μετατρέποντάς το σε Πολωνία του Συνεδρίου.[2] Μεταξύ άλλων εισβολών, πάνω από είκοσι ρωσικές ορθόδοξες εκκλησίες χτίστηκαν στην Πολωνία του Συνεδρίου. Για να διαμαρτυρηθούν για την επιβολή μιας ξένης εκκλησίας και ως άμεση αντίδραση στη μνημειώδη Ορθόδοξη Εκκλησία της Μαρίας Μαγδαληνής που χτίστηκε κάτω από το δρόμο, η Εκκλησία του Αγίου Φλοριανού χτίστηκε με δύο επιβλητικούς πύργους 75 μέτρων μεταξύ 1897–1904.

Η εκκλησία πήρε το όνομά της από τον Άγιο Φλοριανό, τον προστάτη άγιο των επαγγελμάτων που σχετίζονται με τη φωτιά, όπως οι πυροσβέστες, οι χαλυβουργοί, οι καπνοδοχοκαθαριστές, οι αγγειοπλάστες και οι αρτοποιοί.

Καταστροφή στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά τη διάρκεια και μετά την Πολιορκία της Βαρσοβίας, οι εκκλησίες χρησιμοποιήθηκαν ως κρυψώνα για τους Εβραίους, το Στρατό της Βαρσοβίας και ως γενικό καταφύγιο για τους πολίτες.[3] Η Εκκλησία του Αγίου Φλοριανού καταστράφηκε από τους Γερμανούς καθώς αποχώρησαν από την Πολωνία το 1944 μετά την Εξέγερση της Βαρσοβίας.[4] Η εκκλησία παρέμεινε ερειπωμένη για αρκετά χρόνια, αλλά μέχρι τη δεκαετία του 1950 άρχισε σιγά σιγά μια προσπάθεια ανοικοδόμησης με την υποστήριξη των κατοίκων της Πράγκα. Ο ανοικοδομημένος ναός άνοιξε ξανά το 1972.

Ρόλος στην ιεραρχία της εκκλησίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Εκκλησία του Αγίου Φλοριανού είναι ο καθεδρικός ναός της Ρωμαιοκαθολικής Επισκοπής Βαρσοβίας-Πράγκας και με εντολή της Αγίας Έδρας ανυψώθηκε στον βαθμό της μικρής βασιλικής το 1992. Πάνω από τετρακόσιοι ιερείς αποτελούν τη διακονία σε αυτή την επισκοπή που καλύπτει 1.274 τετραγωνικά μίλια, χωρίζεται σε 160 ενορίες και εξυπηρετεί περίπου 1 εκατομμύριο Πολωνούς Καθολικούς.[5]

Αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Εκκλησία του Αγίου Φλοριανού είναι χτισμένη σε γοτθικό αναγεννησιακό στιλ που διακρίνεται από δύο εικοσαώροφους πύργους που βλέπουν στη Λεωφόρο Ανεξαρτησίας (Aleja Solidarności), καλυμμένοι με μπρούτζινες κώνους. Το μεγαλύτερο μέρος του εξωτερικού του είναι κατασκευασμένο από κόκκινο τούβλο. Πάνω από τις εισόδους υπάρχουν ψηφιδωτές απεικονίσεις του Ιησού Χριστού και το έμβλημα του πρώτου επισκόπου της επισκοπής Βαρσοβίας-Πράγκας, Καζίμιες Ρομάνιουκ, ενώ το εσωτερικό είναι διακοσμημένο με κόκκινο ή λευκό γύψο και τούβλο.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. register of objects of cultural heritage in Poland. www.nid.pl/pl/Informacje_ogolne/Zabytki_w_Polsce/rejestr-zabytkow/zestawienia-zabytkow-nieruchomych/. Ανακτήθηκε στις 22  Νοεμβρίου 2022.
  2. Nicolson, Sir Harold (2001). The Congress of Vienna: A Study in Allied Unity: 1812–1822 Grove Press; Rep. Ed. σελ. 140-164. (ISBN 0-8021-3744-X)
  3. Paweł Giergoń. «Kościół św. Jacka». www.sztuka.net (στα Πολωνικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Οκτωβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 30 Μαρτίου 2011. 
  4. Warsaw Uprising 1944 Αρχειοθετήθηκε 2018-09-29 στο Wayback Machine., WarsawUprising.com, developed and maintained by Project InPosterum. Retrieved March 30, 2011.
  5. Cheney, David M., "The Hierarchy of the Catholic Church", Catholic-Hierarchy.org. Retrieved March 30, 2011.