Καββάδιον

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο μέγας δουξ Αλέξιος Απόκαυκος με την ενδυμασία του αξιώματός του, που περιλαμβάνει πλούσια διακοσμημένο μπλε καββάδιον.

Το καββάδιον ήταν ένδυμα ανατολικής προέλευσης, σαν καφτάνι, που καθιερώθηκε ως μέρος της αυλικής ενδυμασίας κατά τους τελευταίους αιώνες της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Η πρώτη γνωστή αναφορά στο καββάδιον γίνεται στο Κλητορολόγιον του 899, όπου αναφέρεται ως το φόρεμα των βαρβαρικών (εθνικών) μελών της σωματοφυλακής του αυτοκράτορα, της Εταιρείας. Εμφανίζεται ξανά στα μέσα του 14ου αιώνα στο Βιβλίο Αξιωμάτων του ψευδο-Κωδινού ως η καθιερωμένη τελετουργική ενδυμασία σχεδόν όλων των μελών της Αυλής. Ο Κωδινός το περιγράφει ως «ασσυριακό» ένδυμα που υιοθετήθηκε από τους Πέρσες, υποδεικνύοντας ξεκάθαρα την ισλαμική του προέλευση. Ως εκ τούτου, συνήθως εξομοιώνεται με τον μακρύ χιτώνα με μανίκια, σαν καφτάνι, που φορούν διάφοροι βυζαντινοί αξιωματούχοι σε απεικονίσεις του 13ου-15ου αιώνα. Στερεωνόταν μπροστά και φοριόταν με ζώνη. Το χρώμα και η διακόσμησή του καθοριζόταν από τον βαθμό αυτού που το έφερε, όπως περιγράφεται από τον Κωδινό. Συνήθως ήταν πλούσια διακοσμημένο με χρυσά κεντήματα στο κολάρο και στις άκρες των μανικιών και του στριφώματος και συχνά στολιζόταν με μαργαριτάρια.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]