Κίνημα πρώην ομοφυλοφίλων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Το Κίνημα των πρώην ομοφυλοφίλων - (ex-gay movement) είναι κίνημα από οργανώσεις πρώην ομοφυλοφίλων που έχει αναπτυχθεί κυρίως στις Η.Π.Α. από την δεκαετία του 1970 και μετά. Αποτελείται από άτομα και οργανώσεις που ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να απέχουν απ' την σύναψη ή διατήρηση σχέσεων με άτομα του ίδιου φύλου, να εξαλείψουν τις ομοφυλοφιλικές επιθυμίες τους και να αναπτύξουν ετεροφυλοφιλικές επιθυμίες, ή να συνάψουν ετεροφυλοφιλικές σχέσεις. Ξεκινώντας με την ίδρυση του Love In Action και της Exodus International στα μέσα της δεκαετίας του 1970, το κίνημα γνώρισε ταχεία ανάπτυξη στις δεκαετίες του 1980 και του 1990 πριν υποχωρήσει τη δεκαετία του 2000.[1]

Βασίζεται στη συμμετοχή ατόμων που προηγουμένως αυτοπροσδιορίζονταν ως ομοφυλόφιλοι, λεσβίες ή αμφιφυλόφιλοι αλλά δεν το κάνουν πλέον. Αυτά τα άτομα μπορεί να δηλώσουν είτε ότι έχουν εξαλείψει εντελώς την έλξη τους για το ίδιο φύλο είτε ότι απέχουν από το να ενεργούν βάσει αυτής της έλξης.

Μετά την κατάρρευση του Exodus International το 2013, ένας μικρός αριθμός παραρτημάτων συνέχισαν, δημιουργώντας το Restored Hope Network. Ο συνεχής αντίκτυπος του κινήματος στον συντηρητικό θρησκευτικό λόγο μπορεί να φανεί σε μια αποστροφή για τη χρήση του όρου «gay» για αναφορά στον σεξουαλικό προσανατολισμό και στην αντικατάστασή του με την γλώσσα της «έλξης για το ίδιο φύλο». [2]

Υπήρξαν διάφορα σκάνδαλα που σχετίζονται με αυτό το κίνημα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων αυτοαποκαλούμενων πρώην γκέη [3] που βρέθηκαν σε σχέσεις ομοφυλοφίλων παρά το γεγονός ότι το αρνήθηκαν, καθώς και διαμάχες σχετικά με τους ανήλικους ομοφυλόφιλους που αναγκάστηκαν να πάνε σε κατασκηνώσεις πρώην γκέι παρά τη θέλησή τους, και φανερές παραδοχές από οργανισμούς που σχετίζονται με το κίνημα ότι η θεραπεία μεταστροφής δεν λειτουργεί.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Greg Johnson, Still Time to Care: What We Can Learn from the Church's Failed Attempt to Cure Homosexuality, Zondervan, 2021.
  2. Johnson, Still Time to Care
  3. Ex-Ex-Gay Pride, Newsweek