Κίνημα Βουλγαρία για τους Πολίτες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κίνημα "Βουλγαρία των Πολιτών"
Движение „България на гражданите“
Dvizhenie „Bulgariya na grazhdanite“
ΗγέτηςΝτιμιτάρ Ντέλτσεφ
Ίδρυση1 Ιουλίου 2012
ΈδραΣόφια
ΙδεολογίαΚεντρισμός[1]
Πολιτικό φάσμαΚέντρο[1]
Χρώματαμπλε, πράσινο
Εθνοσυνέλευση
0 / 240
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
0 / 17
Ιστότοπος
http://grajdani.bg
Πολιτικό σύστημα Βουλγαρία
Πολιτικά κόμματα
Εκλογές

Το Κίνημα Βουλγαρία για τους Πολίτες (βουλγαρικά: Движение „България на гражданите“, Ντβιζένιε „Μπουλγκάρια να γκραζντάνιτε“, απόδοση: Κίνημα 'Βουλγαρία των Πολιτών'‎‎) είναι πολιτικό κόμμα στη Βουλγαρία. Το κόμμα ιδρύθηκε από τον πρώην ευρωπαίο Επίτροπο και μέλος του Εθνικού Κινήματος για τη Σταθερότητα και τη Πρόοδο Μεγκλένα Κούνεβα στις 1 Ιουλίου 2012. Η Κούνεβα υπηρέτησε ως η επικεφαλής του κόμματος μέχρι το 2017.

Σημερινός επικεφαλής είναι ο Ντιμιτάρ Ντέλτσεφ. Δεν εκπροσωπείται από κάποιον βουλευτή στο Βουλγαρικό Κοινοβούλιο, αλλά ούτε και στην Ευρωβουλή. Στις εκλογές του 2013 τερμάτισε έκτο, λαμβάνοντας 115.190 ψήφους (το 3.25% των ψήφων), αλλά απέτυχε να μπει στο κοινοβούλιο.

Κομματική πλατφόρμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κόμμα έχει ορίσει τρεις βασικούς άξονες στην υποψηφιότητα του για τις εκλογές του 2013.

Ο πρώτος άξονας, με τίτλο "Ο Πολίτης", έχει ως στόχο να αυξήσει τους μηχανισμούς ελέγχου της εξουσίας, να άρει τα εμπόδια της διεξαγωγής δημοψηφίσματος σε τοπικό επίπεδο και να θέσει τα βήματα προς την κατεύθυνση της υιοθέτησης ενός νέου συντάγματος.

Ο δεύτερος άξονας, με τίτλο "Η Οικονομία", περιγράφει την αφοσίωση του κόμματος προς την ανάπτυξη και τη σταθερότητα της οικονομίας. Το κόμμα επίσης προετοιμάζεται για να φέρει "πραγματικές" μεταρρυθμίσεις στην υγειονομική περίθαλψη, την εκπαίδευση και τις συντάξεις ηλικιωμένων. Το κόμμα επιθυμεί να επιστρέψει την οικονομία στα επίπεδα προ του 2009 και να καθοδηγήσει κατάλληλα την οικονομία ώστε να πιάσει ρυθμό ανάπτυξης πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Ο τίτλος, με τίτλο "Η Βουλγαρία του Μέλλοντος", στοχεύει σε ριζική μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος. Καλεί για την άμεση εκλογή των δικαστών που στελεχώνουν το Ανώτατο Δικαστήριο, καθώς και την αφαίρεση της ποινικής δίωξης από την δικαιοσύνη.[2]

Κατάλογος προέδρων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Μεγκλένα Κούνεβα (2012-2017)
  • Ντίμιταρ Ντέλτσεφ (2017-Σήμερα)

Σημαντικά μέλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «BBC News - Bulgaria election fails to end political stalemate». bbc.co.uk. https://www.bbc.co.uk/news/world-europe-22498433. Ανακτήθηκε στις 2014-03-24. 
  2. «ПОЛИТИКИ И ПРИОРИТЕТИ». ПОЛИТИКИ И ПРИОРИТЕТИ. Движение „България на гражданите“. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Απριλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 28 Μαρτίου 2013. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]