Κάστρο Αγίου Κωνσταντίνου Τελένδου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Κάστρο Αγίου Κωνσταντίνου είναι οχυρωματικό έργο στη νησίδα Τέλενδο, που βρίσκεται δίπλα στην Κάλυμνο στα Δωδεκάνησα.[1] Το κάστρο στο εσωτερικό του περιελάμβανε μεσαιωνικό οικισμό, βρισκόταν απέναντι από το Καστέλλι και είχε οπτική επαφή με το Κάστρο Γαλατιανής.[1] Είναι κτισμένο σε βραχώδες έδαφος στα βόρεια της νησίδας, σε υψόμετρο 250 μέτρα, και οφείλει το όνομα του στον ναό που βρίσκεται μέσα σε αυτό.[1]

Το κάστρο είχε τείχη πάχους από 1 έως 1,5 μέτρα και είχε μόνο μία πύλη στο μοναδικό προσβάσιμο σημείο, αφού περιβαλλόταν από γκρεμούς. Είχε προτείχισμα και διασώζεται σήμερα ερείπια μικρού πύργου-παρατηρητηρίου. Το κάστρο πιστεύεται ότι κτίστηκε κατά το δεύτερο μισό του 7ου αιώνα για προστασία του οικισμού από τις αραβικές επιδρομές της εποχής[2]. Πιστεύεται ότι το κάστρο και ο οικισμός διατηρήθηκαν μέχρι τον 10ο αιώνα, οπότε επανακατοικήθηκαν τα παράλια της νησίδας.

Σήμερα διασώζονται τα τείχη του σε χαμηλό ύψος, ερείπια οικιών, και ο ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, που κτίστηκε πάνω σε ερείπια βασιλικής, όπου διασώζονται τοιχογραφίες του 7ου αιώνα.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 «Κάστρο Τελένδου ή Κάστρο Αγίου Κωνσταντίνου». http://www.kastra.eu/. Ελληνικά Κάστρα. Ανακτήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2018.  Εξωτερικός σύνδεσμος στο |website= (βοήθεια)
  2. Κόλλιας, Ηλίας (1996 - Αθήνα). «Δωδεκάνησα - Κάλυμνος, Σύμη, Καστελλόριζο, Κάσος». Καθημερινή - 7 ημέρες, σελ. 28. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Μιχαήλ Ι. Κουτελλάς: «Τα Βυζαντινά κάστρα της Καλύμνου», CORPUS / Αρχαιολογία, ιστορία των πολιτισμών, τεύχος 72 (Ιουνίου 2005), Εκδόσεις «Περισκόπιο», σελίδες 67-68