Ιωάννης του Σουασόν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Ιωάννης του Σουασόν
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1437
Θάνατος22  Ιουνίου 1476
Μούρτεν
Αιτία θανάτουπεσών σε μάχη
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταστρατιωτικός
Οικογένεια
ΓονείςΛουδοβίκος του Σαιν-Πολ και Ιωάννα του Μαρλ
ΑδέλφιαJacqueline de Luxembourg
Αντώνιος Α΄ του Λινύ
Πέτρος Β΄ του Σαιν-Πολ
Κάρολος του Λουξεμβούργου
ΟικογένειαΟίκος του Λουξεμβούργου
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςΙππότης του Τάγματος του Χρυσόμαλλου Δέρατος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ιωάννης, γαλλ. Jean (απεβ. 22 Ιουνίου 1476) από τον Οίκο του Λουξεμβούργου ήταν κόμης του Σουασόν (1462-1476) και κύριος του Ντανκίρκ, Γκραβελίν και Μπουρμπούρ.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο πρωτότοκος γιος του Λουδοβίκου κόμη του Σαιν-Πολ, Λινύ & Μπριέν και της Ιωάννας του Μπαρ, κόρης και κληρονόμου του Ροβέρτου των Μπαρ κόμη του Μαρλ και Σουασόν.

Το 1462 απεβίωσε η μητέρα του και τη διαδέχθηκε ως κόμης του Μαρλ & Σουασόν. Έγινε ιππότης του Τάγματος του Χρυσόμαλλου Δέρατος το 1473. Ο πατέρας του ήταν κοντόσταυλος (στρατάρχης) της Γαλλίας, αλλά προσπάθησε με το δούκα της Βουργουνδίας να ανατρέψει τον Λουδοβίκο ΙΑ΄ Βαλουά της Γαλλίας. Όταν η συνωμοσία αποκαλύφθηκε, ο Λουδοβίκος καρατομήθηκε για προδοσία το 1475. Οι εκτάσεις του κατασχέθηκαν αρχικά και ο Ιωάννης δεν μπόρεσε να τον διαδεχθεί.

Στη μάχη του Μοράλ σκοτώθηκε το 1476. Ήταν άγαμος και τον διαδέχθηκε ο μικρότερος αδελφός του Πέτρος Β΄. Οι εκτάσεις του Λουδοβίκου αποδόθηκαν στα τέκνα του: ο Πέτρος Β΄ έλαβε το Σαιν-Πολ και ο Αντώνιος Α΄ το Λινύ.

Πρόγονοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Raphael de Smedt (Ed.) : Les chevaliers de l’ordre de la Toison d’or au XVe siècle. Notices bio-bibliographiques. (Kieler Werkstücke, D 3) Verlag Peter Lang, Frankfurt 2000, ISBN 3-631-36017-7, p. 176f.