Ισιάς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Ισιάς
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Οικογένεια
ΣύζυγοςΑντίοχος Α' Θεός της Κομμαγηνής
ΤέκναΜιθριδάτης Β΄ της Κομμαγηνής
Αντίοχος Β΄ της Κομμαγηνής
Αντιοχίς της Κομμαγηνής
Λαοδίκη της Παρθίας
Αθηναΐς της Μηδίας Ατροπατηνής
ΓονείςΑριοβαρζάνης Α΄ της Καππαδοκίας και Αθηναΐς Φιλόστοργος Α΄
ΑδέλφιαΑριοβαρζάνης Β΄ της Καππαδοκίας
ΟικογένειαΔυναστεία των Αριοβαρζανιδών

Η Ισιάς η Φιλόστοργος (απεβ. π. 20 π.Χ.) από τη Δυναστεία των Αριοβαρζανιδών γεννήθηκε πριγκίπισσα της Καππαδοκίας και με τον γάμο της έγινε βασίλισσα της Κομμαγηνής.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν κόρη τού Αριοβαρζάνη Α΄ της Καππαδοκίας και της Αθηναΐδος Φιλοστόργου Α΄. Ο πατέρας της είχε περσική καταγωγή και η μητέρα της Ελληνική. Αδελφός της ήταν ο Αριοβαρζάνης Β΄ της Καππαδοκίας.

Παντρεύτηκε τον Αντίοχο Α΄ της Κομμαγηνής (βασ. 70-38 π.Χ.). Απεβίωσε μεταξύ τού τέλους της δεκαετίας τού 30 και της αρχής της δεκαετίας τού 20 π.Χ. Τάφηκε στον τόπο ταφής Καρακούς Τούμουλους, όπου τάφηκε η κόρη της και η εγγονή της.

Ο Αντίοχος Α΄ της Κομμαγηνής, σύζυγος της Ισιάδος, χαιρετά τον Ηρακλή. Από το ιερό τού όρους Νεμρούτ.

Το όνομά της αναφέρεται σε τιμητικές επιγραφές, που αφιερώθηκαν στον γιο της Μιθριδάτη Β΄ και βρέθηκαν στον τάφο της άλλης κόρης της Λαοδίκης:

Ο μέγας βασιλιάς Μιθριδάτης, γιος τού μεγάλου βασιλιά Αντιόχου και της βασίλισσας Ισιάδος, αφιερώνει αυτή την εικόνα στην άφθαρτη μνήμη της βασίλισσας Λαοδίκης, αδελφής τού βασιλιά και σύζυγο τού Ορόντη, βασιλιά βασιλιάδων, και στη δική της τιμή.

Το 72 ο Βεσπασιανός προσάρτησε την Κομμαγηνή στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία· μετά από αυτό ο θόλος τού τάφου παραβιάστηκε και το μνημείο λεηλατήθηκε.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε τον Αντίοχο Α΄ Θεό της Κομμαγηνής και είχε τέκνα:

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]