Ιερό της Παλληνίδος Αθηνάς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το ιερό της Παλληνίδος Αθηνάς (γνωστό και ως ιερό της επί Παλληνίδι Αθηνάς κατά την αρχαιότητα) πρόκειται για αρχαίο ναό, τα θεμέλια του οποίου είναι ορατά. Βρίσκεται στην αρχαία πόλη του Γαργηττού η οποία ανήκει σήμερα στον δήμο Παλλήνης.[1]

Πρόκειται για δωρικό, περίπτερο, εξάστυλο ναό, ο οποίος χρονολογείται από τα μέσα του 5ου αιώνα π.Χ. με πλάτος 16,35 μ. και μήκος 35,25 μ. Ο αριθμός των κιόνων στις μακρές πλευρές ήταν 13 και το μεταξόνιο 2,685 μ. Το ιερό της Παλληνίδος μνημονεύεται από τον Ησύχιο, τον Αριστοτέλη, τον Ευριπίδη, τον Αριστοφάνη. Την κυριότερη όμως αναφορά κάνει ο Ηρόδοτος, ο οποίος τοποθετεί εδώ την επι Παλληνίδι μάχη του Πεισίστρατου με τους Αλκμεωνίδες (541 ή 539 π.Χ.), κατά την οποία ο Πεισίστρατος νίκησε τους αντιπάλους του και εγκατέστησε την τυραννία στην Αθήνα. [2]

Την αρχαιότητα της λατρείας της Αθηνάς στην Παλλήνη μαρτυρούν τα πτηνόμορφα ειδώλια που βρίσκονται στην επίχωση των θεμελίων του κλασικού ναού, προέρχονται από γειτονικό αρχαϊκότατο ιερό και χρονολογούνται στο τέλος του 8ου, αρχές του 7ου αιώνα π.Χ. Έχουν σχετισθεί με λατρεία πηγαίων νερών, ενώ όσα από αυτά φέρουν κράνος ίσως αποτελούν πρώιμη μορφή της Αθηνάς Ιππίας.

Το αρχαίο ιερό βρίσκεται στη σημερινή οδό Ζαλόγγου στο Γέρακα και ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια οικοδομικών εργασιών το 1994[3].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Το ιερό της Αθηνάς Παλληνίδος - Αρχαιολογία Online». archaiologia.gr. Ανακτήθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2019. 
  2. «ΗΡΟΔΟΤΟΣ: Ἱστορίαι». www.greek-language.gr. Ανακτήθηκε στις 22 Ιουλίου 2020. 
  3. «To Ιερό και ο Ναός της Αθηνάς Παλληνίδος στο Σταυρό Αγ.Παρασκευής (περιοχή Γέρακα Αττικής)». Διαδραστικά. 22 Φεβρουαρίου 2015. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Οκτωβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 24 Οκτωβρίου 2019.