Θόρφιν του Χάμαρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Θόρφιν του Χάμαρ
Γενικές πληροφορίες
Θάνατος1285 ή 8  Ιανουαρίου 1285
Μπρυζ
ΘρησκείαΡωμαιοκαθολική Εκκλησία[1]
Eορτασμός αγίου8 Ιανουαρίου
Θρησκευτικό τάγμαΚιστερκιανό Τάγμα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταιερέας
καθολικός επίσκοπος[2]
καθολικός ιερέας
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαεπιχώριος επίσκοπος (από 1278)[3]
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Θόρφιν του Χάμαρ (απεβίωσε το 1285) ήταν Επίσκοπος της Παλαιάς Επισκοπής του Χάμαρ στη μεσαιωνική Νορβηγία.[4]

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Θόρφιν γεννήθηκε στο Τρόντχαϊμ της Νορβηγίας, ενώ εικάζεται ότι υπήρξε Κιστερκιανός μοναχός προτού γίνει Επίσκοπος του Χάμαρ. Αν και είναι γνωστά αρκετά από τα έργα του ως Αγίου, ωστόσο, λίγα στοιχεία είναι γνωστά για την πρότερη ζωή του.[5]

Ο Θόρφιν καθώς και αρκετοί άλλοι επίσκοποι της περιοχής διαφώνησαν με τον, εκείνη την εποχή, Βασιλιά Ερρίκο Β΄ της Νορβηγίας αναφορικά με αρκετά θέματα, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου ανάδειξης των επισκόπων. Ο Βασιλιάς Ερρίκος έλαβε το ψευδώνυμο "Μισιερέας" λόγω των κάτι παραπάνω από ψυχρών σχέσεών του με την Εκκλησία.[6]

Υπήρχε μια συμφωνία, το Σύμφωνο του Τόνσμπεργκ (Sættargjerden in Tønsberg), η οποία είχε υπογραφεί το 1277 μεταξύ του Βασιλιά Μάγκνους ΣΤ΄ της Νορβηγίας και του Γιον Ράουντε, του Αρχιεπισκόπου του Νίνταρος που επικύρωνε ορισμένα προνόμια του κλήρου, την ελευθερία της εκλογής των επισκόπων και παρόμοια ζητήματα.[7] Το 1282, ο Βασιλιάς Ερρίκος ακύρωσε την συγκεκριμένη συμφωνία, και μια οξεία αντιπαράθεση μεταξύ της Εκκλησίας και του κράτους ξεκίνησε, ως συνέπεια της πράξης αυτής. Τελικά, ο Βασιλιάς έθεσε εκτός νόμου τον Αρχιεπίσκοπο Γιον Ράουντε, καθώς και τους δύο σημαντικότερους υποστηρικτές του, τον Επίσκοπο Ανδρέα του Όσλο και τον Επίσκοπο Θόρφιν του Χάμαρ.[8] Ο Επίσκοπος Θόρφιν, μετά από αρκετές περιπέτειες, στις οποίες συμπεριλαμβανόταν και το ναυάγιο του πλοίου του, έφτασε στο Αββαείο του Τερ Ντόεστ (Abdij Ter Doest) στο Λίσεβεγκε, κοντά στις Βρυξέλλες, στην Φλαμανδική Περιοχή του Βελγίου. Απεβίωσε εκεί, στις 8 Ιανουαρίου του 1285.

Ο Βάλτερ ντε Μούντα, ένας από τους μοναχούς στο Τερ Ντόεστ εκείνη την περίοδο, έγραψε ένα ποίημα το οποίο επαινούσε τον χαρακτήρα του Θόρφιν. Ο Πατέρας Βάλτερ ενθυμούνταν την παραμονή του Επισκόπου Θόρφιν στο μοναστήρι και την εντύπωση που είχε προκαλέσει με την καλοσύνη του, σε συνδυασμό με την δύναμή του. Η ήπιων τόνων εξωτερική του εμφάνιση έκρυβε την ισχυρή του θέληση απέναντι σε καθετί που θεωρούσε διαβολικό και αθεϊστικό. Ο Πατέρας Βάλτερ έγραψε το ποίημα σχετικά με αυτόν, μετά τον θάνατό του και, στη συνέχεια, το τοποθέτησε πάνω από τον τάφο του.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Attwater, Donald and Catherine Rachel John. The Penguin Dictionary of Saints. 3rd edition. New York: Penguin Books, 1993. ISBN 0-14-051312-4.