Θυρέα Αρκαδίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 37°22′35″N 22°40′53″E / 37.376370°N 22.681426°E / 37.376370; 22.681426

Θυρέα Αρκαδίας
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Θυρέα Αρκαδίας
37°22′35″N 22°40′53″E
ΧώραΕλλάδα
Γεωγραφική υπαγωγήΠελοπόννησος
Ζώνη ώραςUTC+02:00 (επίσημη ώρα)
UTC+03:00 (θερινή ώρα)

Η ΘυρέαΕλληνικό) είναι μια αρχαία πόλη που βρίσκεται πάνω από την πεδιάδα της Θυρεάτιδος, 8 χιλιόμετρα από το Άστρος και πάνω απο τον κεντρικό δρόμο Άστρους - Αγίου Πέτρου, στη θέση Ελληνικό.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πεδιάδα που έχει πάρει την ονομασία της από την Αρχαία Θυρέα. Οπτική από τη Ζάβιτσα. Διακρίνονται το Άστρος και το Παράλιο Άστρος.

Κατοικήθηκε για πρώτη φορά στα Πρωτοελλαδικά χρόνια απο τους Δαναούς και μετά τα Μυκηναϊκά χρόνια την κατοίκησαν οι Ίωνες. Από τον 8ο αιώνα και έπειτα την Κυνουρία διεκδικούν με πείσμα οι Σπαρτιάτες. Μετά από αλλεπάλληλες συγκρούσεις φθάνουμε σε μία από τις συγκλονιστικότερες μάχες της ελληνικής ιστορίας, τη μάχη που δόθηκε το 546 π.Χ. και έμεινε στην ιστορία ως "Μάχη της Θυρέας" ή "Μάχη των 600 λογάδων" στην οποία νικητές ήταν οι Σπαρτιάτες. Μετά από αυτή τη μάχη ολόκληρη η Κυνουρία εντάσσεται στην επικράτεια της Σπάρτης και ακολουθεί την τύχη της ως το 338 π.Χ. Όμως το 431 π.Χ. οι διωγμένοι από το νησί τους Αιγινήτες εγκαταστάθηκαν στη Θυρεάτιδα και το 424 π.Χ. χτίζουν το επί τη θαλάσση τείχος, πιθανότατα στη χερσόνησο του Παραλίου Άστρους. Ωστόσο η κατασκευή του έργου διακόπηκε από τους Αθηναίους τον ίδιο χρόνο, οι οποίοι με επικεφαλής τον Νικία ήρθαν στην Θυρέα, την κυρίευσαν και την κατέστρεψαν, με αποτέλεσμα να ερημωθεί οριστικά.

Ο χώρος σήμερα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σήμερα από την πόλη έχουν μείνει ερείπια από τα μυκηναϊκά τείχη της, λείψανα κατοικιών, κατάλοιπα δεξαμενών, αρχαίο νεκροταφείο και στην θέση Ανεμόμυλος υπάρχουν ερείπια του ναού του Απόλλωνα. Όσα ευρήματα έχουν διασωθεί φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]