Θεόγνωστος του Κιέβου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Θεόγνωστος του Μόσχας
Οι Φώτιος, Θεόγνωστος και Κυπριανός, μητροπολίτες Κιέβου και όλων των Ρώσων.
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση14ος αιώνας
Κωνσταντινούπολη
Θάνατος11  Μαρτίου 1353[1]
Μόσχα[1]
Αιτία θανάτουπανώλη[1]
Τόπος ταφήςΚαθεδρικός ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου
Χώρα πολιτογράφησηςΒυζαντινή Αυτοκρατορία
ΘρησκείαΑνατολικός Ορθόδοξος Χριστιανισμός[2]
Eορτασμός αγίου14 Μαρτίου
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταιερέας
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμααρχιεπίσκοπος
μητροπολίτης
Metropolitan of Kiev and all Rus'
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Θεόγνωστος, ρωσικά: Феогност, (απεβ. στις 11 Μαρτίου 1353) ήταν επίσκοπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, που υπηρέτησε ως Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ρωσίας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Θεόγνωστος γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και αργότερα στη ζωή του έγινε διάδοχος του Πέτρου ως Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ρωσίας. Επέλεξε τη Μόσχα ως κύρια έδρα του, αφού έζησε για αρκετά χρόνια στο Βολοντίμιρ-Βολίνσκι στη Βολυνία. [3]

Του έτυχε να συμφιλιώσει το Νόβγκοροντ με το μεγάλο δουκάτο της Μόσχας σε περιόδους αμοιβαίας εχθρότητας. Ο Θεόγνωστος κατάφερε να σώσει όλα τα τιμαλφή των Ρωσικών εκκλησιών και εγκατέλειψε όλα τα προσωπικά του έσοδα, αφού αρνήθηκε να εισπράξει φόρο από τις εκκλησίες υπέρ της Χρυσής Ορδής. Βασανίστηκε από τους Τατάρους για ένα τέτοιο θράσος. Ήταν ο Χαν, που τελικά παραιτήθηκε και επιβεβαίωσε τα υπάρχοντα προνόμια της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Μετά από πυρκαγιά που σάρωσε τη Μόσχα, ο Θεόγνωστος άρχισε να αναστηλώνει τις εκκλησίες.

Το 1353, νιώθοντας ότι οι μέρες του ήταν μετρημένες, ο Θεόγνωστος πρότεινε τον Αλέξιο επίσκοπο του Βλαντίμιρ ως διάδοχό του. Ο Θεόγνωστος κηδεύτηκε στον Καθεδρικό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Μόσχα. Ανακηρύχθηκε άγιος από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία τον 19ο αι..

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]