Η μεταξένια σκάλα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η μεταξένια σκάλα
ΤίτλοςLa scala di seta[1]
ΓλώσσαΙταλικά
Ημερομηνία δημοσίευσης19ος αιώνας
Μορφήόπερα
ΧαρακτήρεςBlansac[2], Dorvil[2], Lucilla[2], Germano[2], Giulia[2] και Dormont[2]
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η μεταξένια σκάλα (ιταλικά: La scala di seta‎‎) είναι μονόπρακτη φαρσοκωμωδία του Τζοακίνο Ροσσίνι σε λιμπρέτο του Τζουζέπε Μαρία Φόππα. Έκανε πρεμιέρα στο Βενετσιάνικο Teatro San Moisè στις 9 Μαΐου 1812. Η ουβερτούρα της όπερας έχει ηχογραφηθεί συχνά και εξακολουθεί να περιλαμβάνεται στο ρεπερτόριο των συναυλιών της εποχής μας.

Το 1810-1813 ο νεαρός Ροσσίνι είχε ήδη συνθέσει 4 ιταλικές φάρσες, αρχίζοντας από την Υπόσχεση γάμου (1810) και τελειώνοντας με τον Σινιόρ Μπρουσκίνο (1813). Οι φάρσες ήταν πολύ διαδεδομένες κατά τον 18ο-19ο αιώνα. Ήταν οικεία μουσικά κομμάτια που περιείχαν από 5-7 τραγουδιστές, και συχνά η υπόθεση περιελάμβανε ιστορίες αγάπης ζευγαριών. Πάντα ο Ροσσίνι πρόσθετε, εκτός από κωμικά, και συναισθηματικά στοιχεία.

Ρόλοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ρόλος Τύπος φωνής
Ντόρμοντ, δάσκαλος τενόρος
Τζούλια, η μαθήτρια σοπράνο
Λουκίλλα, ξαδέρφη της Τζούλια σοπράνο
Ντόρβιλ τενόρος
Μπλάνσακ μπάσος
Τζερμάνο, υπηρέτης της Τζούλια μπάσος

Υπόθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ώρα: 18ος αιώνας
Τόπος: Παρίσι

Ο Ντόρμοντ είναι ο δάσκαλος και κηδεμόνας της όμορφης Τζούλια, και είναι αποφασισμένος ότι αυτή θα παντρευτεί τον Μπλάνσακ. Στην πραγματικότητα η Τζούλια είναι ήδη παντρεμένη με τον φίλο του Μπλάνσακ, Ντόρβιλ, ο οποίος κάθε βράδυ φεύγει από το δωμάτιο της Τζούλια, με την βοήθεια μιας σκάλας από μετάξι, την οποία αυτή κατεβάζει από το παράθυρο της.

Η όπερα ανοίγει το πρωί. Λόγω της προσοχής της ξαδέλφης της Τζούλια, Λουκίλλα και του οικογενειακού υπηρέτη Τζερμάνο, ο Ντόρβιλ δυσκολεύεται να διαφύγει με τη συνήθη μέθοδο του. Ο Μπλάνσακ πρόκειται να φτάσει ανά πάσα στιγμή στην προσπάθειά του να κερδίσει την αγάπη της Τζούλια, αλλά εκείνη έχει επινοήσει ένα σχέδιο για να εκτρέψει τις ερωτικές του προσοχές προς την ξαδέλφη της, η οποία θα ήταν μια εξαιρετική γυναίκα για αυτόν.

Η Τζούλια σκοπεύει να φέρει μαζί τη Λουκίλλα και τον Μπλάνσακ και πείθει τον Τζερμάνο να τους κατασκοπεύσει από ένα μυστικό μέρος για να δει πώς εξελίσσεται η σχέση τους. Ο Μπλάνσακ φτάνει με τον Ντόρβιλ, ο οποίος προσπαθεί απεγνωσμένα να τον πείσει ότι η Τζούλια δεν ψάχνει για σύζυγο. Δυστυχώς, αυτό έχει μόνο το αποτέλεσμα να κάνει τον Μπλάνσακ πιο αποφασισμένο και πιο σίγουρο για την επιτυχία. Προτείνει στον Ντόρβιλ να κρυφτεί και να δει πόσο επιτυχώς θα κερδίσει την αγάπη της Τζούλια.

Η Τζούλια αποφασίζει να εξετάσει τον Μπλάνσακ για να δει αν θα ήταν καλός και πιστός σύζυγος για την ξαδέλφη της. Όμως ο Ντόρβιλ δεν ξέρει ότι οι ερωτήσεις που κάνει είναι για την Λουκίλλα και πιστεύει ότι ενδιαφέρεται πραγματικά για τον Μπλάνσακ. Ο Ντόρβιλ βγαίνει από την κρυψώνα του και φεύγει οργισμένος, προς μεγάλη έκπληξη του Τζερμάνο, ο οποίος επίσης εμφανίζεται. Μέσα σε όλη αυτή τη σύγχυση και το θόρυβο μπαίνει η Λουκίλλα και ο Μπλάνσακ παρατηρεί ξαφνικά πόσο όμορφη νεαρή γυναίκα είναι.

Είναι πλέον αργά το βράδυ. Η Τζούλια περιμένει απεγνωσμένα να φτάσει ο Ντόρβιλ, ώστε για να του εξηγήσει ότι οι ερωτήσεις που έκανε στον Μπλάνσακ ήταν για την Λουκίλλα. Για άλλη μια φορά ο υπηρέτης Τζερμάνο, αποφασίζει να κρυφτεί για άλλη μια φορά και να δει τι θα συμβεί. Δυστυχώς δεν μπορεί να κρατήσει το μυστικό του και το αποκαλύπτει στη Λουκίλλα. Με θλίψη μαθαίνει ότι ο Μπλάνσακ, τον οποίο πλέον αγαπάει πολύ, συναντά την Τζούλια και αποφασίζει επίσης να βρει μια κρυψώνα στο υπνοδωμάτιο της για να παρακολουθήσει τις διαδικασίες.

Ξαφνικά γίνεται μια χαρούμενη έκπληξη όταν ο Ντόρβιλ ανεβαίνει στην κρεβατοκάμαρα, με τον φίλο του, Μπλάνσακ, ο οποίος ενδιαφέρεται για την Λουκίλλα, με τη βοήθεια της μεταξωτής σκάλας. Όλοι διασκορπίζονται στο δωμάτιο, όταν ο Ντόρμοντ, που έχει ξυπνήσει από τον θόρυβο, μπαίνει μέσα με το νυχτικό του. Βλέποντας τον τρόπο με τον οποίο όλα έχουν αποδειχθεί προς το καλύτερο, γρήγορα συγχωρεί τα ζευγάρια για την κακή συμπεριφορά τους και γενικά όλοι χαίρονται και αγκαλιάζονται μεταξύ τους.

  1. Ιστορικό Αρχείο Ρικόρντι. 1926. Ανακτήθηκε στις 20  Οκτωβρίου 2021.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 Ανακτήθηκε στις 25  Απριλίου 2019.