Η γυναίκα της Σιγκαπούρης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η γυναίκα της Σιγκαπούρης
(Singapore)
ΣκηνοθεσίαJohn Brahm
ΠαραγωγήΤζέρι Μπρέσλερ
ΣενάριοΣίτον Μίλλερ και Robert Thoeren
ΠρωταγωνιστέςFred MacMurray, Άβα Γκάρντνερ, Ρόναλντ Κάλβερ, Ρίτσαρντ Χάιντεν, Σπρίνγκ Μπάινγκτον, Τόμας Γκόμεζ, Πόρτερ Χολ, Έντιθ Έβανσον, Φρέντερικ Γουόρλοκ και Χολμς Χέρμπερτ
ΜουσικήDaniele Amfitheatrof
ΦωτογραφίαMaury Gertsman
ΜοντάζΓουίλιαμ Χόρνμπεκ
Εταιρεία παραγωγήςUniversal Studios
ΔιανομήUniversal Studios
Πρώτη προβολή1947
Κυκλοφορία
  • 13 Αυγούστου 1947 (1947-08-13) (ΗΠΑ)
  • 12 Απριλίου 1960 (1960-04-12) (Ελλάδα)
Διάρκεια79 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά

Η γυναίκα της Σιγκαπούρης (Πρωτότυπος τίτλος: Singapore) είναι ρομαντικό φιλμ νουάρ Αμερικανικής παραγωγής του 1947 σε σκηνοθεσία Τζον Μπραμ και σενάριο των Σέτον Μίλερ και Ρόμπερτ Θόρεν, βασισμένο σε μια ιστορία του Μίλερ. Πρωταγωνιστούν οι Φρεντ Μακ Μάρεϊ, Άβα Γκάρντνερ και Ρόλαντ Κάλβερ.[1] Ένα ριμέικ με τίτλο "Κωνσταντινούπολη" κυκλοφόρησε το 1957 με την υπόθεση να διαδραματίζεται στην Τουρκία, και τους Έρολ Φλιν και Κόρνελ Μπόρχερς στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.[2]

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο λαθρέμπορος μαργαριταριών Ματ Γκόρντον βρίσκεται σε ρομαντική σχέση με τη Λίντα Γκράχαμ λίγο πριν την έναρξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Της κάνει πρόταση γάμου και εκείνη δέχεται. Ωστόσο, όταν οι Ιάπωνες επιτίθενται στη Σιγκαπούρη, η εκκλησία όπου περιμένει να τον παντρευτεί βομβαρδίζεται. Ο Γκόρντον την ψάχνει μανιωδώς στα συντρίμμια, αλλά δεν μπορεί να τη βρει. Αναγκάζεται να αποπλεύσει από τη Σιγκαπούρη με το σκάφος του.

Με το τέλος του πολέμου, ο Γκόρντον επιστρέφει μετά από πέντε χρόνια, όπου τον συναντά ο Αναπληρωτής Επίτροπος Χιούιτ, ο οποίος είναι πεπεισμένος ότι έχει επιστρέψει για να βρει την κρυφή κρύπτη με μαργαριτάρια. Το ίδιο και οι παλιοί συνέταιροι του Γκόρντον, ο κύριος Μαουρίμπους και ο υπαρχηγός του Σάσα Μπάρντα. Ο Μαουρίμπους προσφέρεται να αγοράσει τα μαργαριτάρια, αλλά ο Γκόρντον αρνείται ότι τα έχει. Λίγο αργότερα στο φουαγιέ του ξενοδοχείου, σοκαρισμένος, ο Γκόρντον βλέπει τη Λίντα, αλλά αυτή δεν τον θυμάται ούτε τίποτα πριν ξυπνήσει σε ένα νοσοκομείο κατά τη διάρκεια του πολέμου. Αφού πέρασαν χρόνια μαζί σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης με τον ιδιοκτήτη φυτείας Μάικλ βαν Λέιντεν, και τώρα γνωστή ως Ανν, τον παντρεύτηκε. Ο Γκόρντον προσπαθεί να τη βοηθήσει να θυμηθεί το παρελθόν της, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Ωστόσο, η Λίντα πηγαίνει να δει την προπολεμική υπηρέτρια της, Μινγκ Λινγκ. Η Μινγκ Λινγκ την αναγνωρίζει, αλλά οι αναμνήσεις της Λίντα εξακολουθούν να είναι μπλοκαρισμένες.

Επιστρέφοντας στο ξενοδοχείο, ο Γκόρντον εντοπίζει τα μαργαριτάρια στο παλιό του δωμάτιο του ξενοδοχείου και τα κρύβει στις αποσκευές των σημερινών ενοίκων, των Αμερικανών τουριστών Μπέλοους. Ο Χιούιτ τον ρωτά και τον ψάχνει αφού τον είδε να βγαίνει από το δωμάτιο, αλλά δεν αποκαλύπτει τίποτα. Ωστόσο, ενημερώνει τον Γκόρντον ότι η Ανν βαν Λέιντεν λείπει.

Ο Γκόρντον πηγαίνει πίσω στον Μαουρίμπους. Εκεί ξεγελά τον Μαουρίμπους και τον Σάσα να πιστέψουν ότι η Λίντα τον παράτησε και ότι έχει τα μαργαριτάρια. Τον πάνε, με το όπλο, κοντά της. Ο Γκόρντον βγάζει ένα όπλο που είχε κολλημένο στον αστράγαλό του και πυροβολεί τους δύο απατεώνες. Μέσα στον πανικό, η Ανν χάνει τις αισθήσεις της. Ο Γκόρντον την πηγαίνει πίσω στον άντρα της.

Το χτύπημα επαναφέρει τις αναμνήσεις της Αν. Είναι πρόθυμη να ξαναρχίσει τη ζωή της με τον Μάικλ, αλλά εκείνος ομολογεί ότι γνώριζε τα πάντα για το παρελθόν της. Έχοντας στο μυαλό της την ευτυχία της, την οδηγεί στο αεροδρόμιο. Όταν φτάνουν, δεν ελέγχονται μόνο οι αποσκευές του Γκόρντον, αλλά και οι τσάντες των Μπέλοους. Εγκαταλείποντας τη Σιγκαπούρη, λέει στον Χιούιτ πού είναι τα μαργαριτάρια. Ο Χιούιτ τον αφήνει να επιβιβαστεί στο αεροσκάφος, το οποίο απογειώνεται λίγο πριν φτάσει η Λίντα. Βλέποντάς την, ο Χιούιτ βάζει το αεροσκάφος να επιστρέψει και η Αν τρέχει στην άσφαλτο για να τον συναντήσει.

Διανομή ρόλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Φρεντ Μακ Μάρεϊ - Ματ Γκόρντον
  • Άβα Γκάρντνερ - Λίντα Γκραχάμ/Ανν βαν Λέιντεν
  • Ρόναλντ Κάλβερ - Μάικλ βαν Λέιντεν
  • Ρίτσαρντ Χάιντεν - Επίτροπος Χιούιτ
  • Πόρτερ Χαλλ - κύριος Μπέλοους
  • Σπρίνγκ Μπάινγκτον - κυρία Μπέλοους
  • Τόμας Γκόμεζ - Μαουρίμπους
  • Τζορτζ Λόιντ - Σάσα Μπάρντα
  • Μέι Λι- Μινγκ Λινγκ
  • Κερτ Κόνγουεϊ - Πέπε
  • Φρέντερικ Γουόρλοκ - Καντούμ
  • Χολμς Χέρμπερτ - αιδεσιμότατος Μπαρνς
  • Έντιθ Έβανσον - κυρία Μπαρνς

Κυκλοφορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Ελλάδα η ταινία κυκλοφόρησε στις 12 Απριλίου 1960 στις κινηματογραφικές αίθουσες Πάλλας και Ράδιο Σίτυ στην Αθήνα.[3]

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εισπράξεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά την κυκλοφορία της στην Ελλάδα, το διάστημα μεταξύ 11 και 17 Απριλίου 1960 η ταινία έκοψε 11.020 εισητήρια καταλαμβάνοντας την 8η θέση στο εγχώριο box office.[4]

Κριτικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο κριτικός κινηματογράφου των New York Times, Μπόσλεϊ Κράουδερ, έδωσε αρνητική κριτική λέγοντας: Η Άβα Γκάρντνερ είναι αποπνικτική και με κενή μνήμη όπως απαιτεί το σενάριο. Ο κ. Μακ Μάρεϊ δεν φαίνεται να έχει ποτέ την καρδιά του σε αυτό που κάνει, και οι τουρίστες Σπρίνγκ Μπάινγκτον και Πόρτερ Χαλ, συμπεριφέρονται με τον παραδοσιακό τρόπο που υποτίθεται ότι υποδηλώνει ελαφρώς μπερδεμένα αμερικανικά. Η «γυναίκα της Σιγκαπούρης» είναι μια πολύ κακή δικαιολογία για μια διασκέδαση, ακόμη και ως μικρός προορισμός λαθρεμπορίου κοσμημάτων.[5]

Ο ιστορικός κινηματογράφου Λέοναρντ Μάλτιν , ωστόσο, θεώρησε την ταινία, ... (ένα) δελεαστικό δράμα του έμπορου/λαθρεμπόρου μαργαριταριών Μακ Μάρεϊ που επιστρέφει στη Σιγκαπούρη μετά από πέντε χρόνια απουσίας, αναπολώντας την προηγούμενη ρομαντική του σχέση με την Γκάρντνερ. Νομίζει ότι σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια μιας ιαπωνικής βομβαρδιστικής επίθεσης, αλλά ήταν πραγματικά θύμα αμνησίας. Οι χαρακτήρες σε αυτό φαίνεται να είναι πολύ χαλαρά διαμορφωμένοι από αυτούς της Καζαμπλάνκα. [6] Ο κριτικός κινηματογράφου Ντένις Σβαρτς ήταν επίσης πιο θετικός στην μεταγενέστερη κριτική του. Έγραψε: Ο Τζον Μπραμ σκηνοθετεί με μεράκι ένα εξωτικό θρίλερ εμπνευσμένο από την Καζαμπλάνκα. Ξαναέγινε ριμέικ το 1957 ως "Κωνσταντινούπολη" με τον Έρολ Φλυν... Υπάρχει ένα τέλος που μοιάζει με την Καζαμπλάνκα στο αεροδρόμιο, με τον επικεφαλής επιθεωρητή να έδειξε ότι έχει καρδιά και ότι η αληθινή αγάπη μεταξύ των τυχοδιωκτών δεν μπορεί να την αρνηθεί ό,τι κι αν γίνει. Το θρίλερ είχε εξαιρετικές αποδόσεις παραγωγής, καταπληκτική ατμόσφαιρα και η Άβα και ο Μακ Μάρεϊ ήταν σε εξαιρετική φόρμα.[7]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Gardner 1990, p. 516.
  2. Singapore στον κατάλογο του Αμερικανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου.
  3. «Η ζωή της πόλεως» (PDF). Ψηφιακό Αρχείο Εφημερίδων και Περιοδικού Τύπου - Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος. Εφημερίδα Ελευθερία. 10 Απριλίου 1960. σελ. 2η. Ανακτήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 2023. 
  4. «ΟΙ ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ» (PDF). Ψηφιακό Αρχείο Εφημερίδων και Περιοδικού Τύπου - Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος. Εφημερίδα Ελευθερία. 20 Απριλίου 1960. σελ. 2η. Ανακτήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 2023. 
  5. Crowther, Bosley. "Movie review: 'Singapore' (1947);'Singapore' has premiere."] The New York Times, September 17, 1947.
  6. Maltin 2009, p. 1255.
  7. Schwartz, Dennis. "Film review: 'Singapore' (1947)." Αρχειοθετήθηκε 2017-12-11 στο Wayback Machine. Ozus' World Movie Reviews, July 21, 2010. Retrieved: November 28, 2015.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Gardner, Ava. Ava: My Story. New York: Bantam, 1990. (ISBN 0-553-07134-3).
  • Maltin, Leonard. Leonard Maltin's Movie Guide 2009. New York: New American Library, 2009 (originally published as TV Movies, then Leonard Maltin’s Movie & Video Guide), First edition 1969, published annually since 1988. (ISBN 978-0-451-22468-2).

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]