Η Κόλαση του Γκάμπριελ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η Κόλαση του Γκάμπριελ
ΣυγγραφέαςΣιλβέν Ρεϊνάρ
ΤίτλοςGabriel's Inferno
Γλώσσααγγλικά
Ημερομηνία δημοσίευσης4  Σεπτεμβρίου 2012
Μορφήερωτικό μυθιστόρημα
Βασίζεται σεTwilight
LC ClassOL27169126M
Πρώτη έκδοσηBerkley Books

Η Κόλαση του Γκάμπριελ (Αγγλικά: Gabriel's Inferno) είναι ένα ερωτικό ρομαντικό μυθιστόρημα του ανώνυμου Καναδού συγγραφέα υπό το ψευδώνυμο Συλβέν Ρεϊνάρ.[1][2] Η ιστορία δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά σε νέα μορφή το 2011 από την Omnific Publishing, με περαιτέρω δικαιώματα δημοσίευσης στη σειρά που αγοράστηκε από την Berkley Books.[3] Το έργο πρωτοεκδόθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου του 2012, μαζί με το δεύτερο βιβλίο της σειράς Το Πάθος του Γκάμπριελ.[4]

Η σειρά έχει συγκριθεί με το Πενήντα αποχρώσεις του γκρι (Fifty Shades of Grey), διότι και τα δύο δέχθηκαν επιρροή από το Λυκόφως (Twilight), με την International Business Times να αναφέρει ότι το μυθιστόρημα Η Κόλαση του Γκάμπριελ διαφέρει στο ότι φέρει "λίγες ομοιότητες με την ιστορία που το ενέπνευσε".[5] Το μυθιστόρημα αρχικά εκδόθηκε διαδικτυακά ως fan fiction του Λυκόφωτος με τον τίτλο The University of Edward Masen (Έντουαρντ Μέισεν ήταν το ανθρώπινο όνομα του Έντουαρντ Κάλεν) υπό το ψευδώνυμο του Σεμπαστιέν Ρομπισό.[6] Το Η Κόλαση του Γκάμπριελ και τα σίκουέλ του εμφανίζεται στα best seller βιβλία της New York Times. Στην Ελλάδα ο Ψυχογιός έχει αναλάβει την έκδοσή του υπό τον τίτλο Σκοτεινός Άγγελος 1: Η Κόλαση του Γκάμπριελ.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γκάμπριελ Έμερσον είναι ένας λαμπρός και αινιγματικός καθηγητής που διδάσκει Δάντη στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο. Η ψυχρή, απρόσιτη εξωτερική του όψη κρύβει τα σκοτεινά μυστικά του επιτυχώς, αν και που ποτέ δεν ξεπέρασε. Η χαριτωμένη, ευφυής φοιτήτρια μεταπτυχιακού στο σεμινάριό του του προκαλεί μια αμυδρή μνήμη - μια που δεν μπορεί να τοποθετήσει κάπου, αλλά που είναι το κλειδί για την ευτυχία που για πολύ καιρό πίστευε ότι ήταν απίθανη.

Η Τζούλια Μίτσελ είναι μια συμπονετική, ευγενική νεαρή γυναίκα που ακόμη παλεύει να ξεπεράσει την παραμέληση και την κακοποίηση της παιδικής της ηλικίας. Όταν εγγράφεται στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, ξέρει ότι θα δει κάποιον από το παρελθόν - έναν άντρα που έχει γνώρισε μια φορά και που ποτέ δεν μπόρεσε να ξεχάσει. Ο Γκάμπριελ δεν μπορεί να ανακλήσει τη μνήμη του για το τι η Τζούλια ξέρει: μοιράζονται ένα ιστορικό ριζωμένο σε μια σημαντική στιγμή της ζωής τους.

Η ιστορία ξεδιπλώνεται γύρω από την διεγερτική σύνδεση μεταξύ του Γκάμπριελ, της Τζούλια και της όλο και πιο παθιασμένης σχέσης τους. Ο Γκάμπριελ θεωρεί την άνευ όρων αγάπη του ως την πορεία του προς τη σωτηρία, παρόλο που αναγνωρίζει τον εγωισμό του. Η Τζούλια αγωνίζεται με την ίδια την αξία της καθώς αρχίζει να εμπιστεύεται τα αισθήματα του Γκάμπριελ για εκείνην. Αποφασισμένοι να συλλάβουν την ευτυχία που τους διέφυγε όταν χωρίστηκαν πριν από χρόνια, πρέπει να αψηφήσουν το δικό τους οδυνηρό παρελθόν, καθώς και τα εμπόδια που τώρα συνωμοτούν για να τους κρατήσουν χωριστά.

Ανάπτυξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όταν αρχικά έγραφε το μυθιστόρημα, ο Ρεϊνάρ προσπάθησε να "εξερευνήσει τα θέματα λύτρωσης και αγάπης όσον αφορά δύο ανθρώπους με ελαττώματα".[7] Ο συγγραφέας επίσης επέλεξε να μην εστιάσει στις "μηχανικές του σεξ", θεωρώντας ότι ενδεχομένως να αποσπούν από τις "μυστηριώδεις και μερικές φορές υπερβατικές διαστάσεις του".[7] Ο Ρεϊνάρ άντλησε έμπνευση για το μυθιστόρημα από τη σχέση ανάμεσα στο Δάντη και τη Βεατρίκη Πορτινάρι.[8]

Ο Ρεϊνάρ έχει αναφέρει ότι η σειρά αυτή γράφτηκε ως fanfiction για να έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει τη γραφή του στη φανταστική γραφή.[9]

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αντίδραση των θαυμαστών της σειράς ήταν θετικές, με μερικούς αναγνώστες να διοργανώνουν εκδρομές εμπνευσμένες από την Κόλαση στο Τορόντο.[4] Όταν ο Ρεϊνάρ επέλεξε να κυκλοφορήσει τη σειρά για έκδοση, ορισμένοι αναγνώστες εξέφρασαν την αποδοκιμασία τους για το γεγονός ότι δημοσιεύτηκε για να αποφέρει κέρδος, παρόμοια αντίδραση όπως με τη σειρά Πενήντα Αποχρώσεις του Γκρι.[9] Από τον Οκτώβριο του 2012, το βιβλίο και το σίκουέλ του ήταν τα νούμερα 12 και 17 πιο ευπώλητα στο New York Times.[4]

Περαιτέρω βιβλία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το δεύτερο βιβλίο της σειράς, Το Πάθος του Γκάμπριελ, κυκλοφόρησε μαζί με την Κόλαση του Γκάμπριελ στις 4 Σεπτεμβρίου του 2012.[10] Το τρίτος μέρος της σειράς, Η Λύτρωση του Γκάμπριελ κυκλοφόρησε στις 3 Δεκεμβρίου του 2013. Επίσης οδηγεί σε ένα μεταφυσικό παρακλάδι της σειράς, με κεντρικό χαρακτήρα έναν στη Λύτρωση του Γκάμπριελ, που μετέπειτα αποκαλύπτεται ως βρυκόλακας, γνωστός ως The Prince, και με ερωμένη του, τη Ρέιβεν Γουντ, ξεκινώντας με το μυθιστόρημα The Raven. Ο συγγραφέας αποκάλυψε στη σελίδα του στο facebook το Νοέμβριο του 2017 ότι προς το παρόν έγραφε το τέταρτο μέρος της σειράς.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Like "Fifty Shades of Grey"? Try "Gabriel's Inferno" - Celebrity Circuit». CBS News. 2 Αυγούστου 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Δεκεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2012. 
  2. Spencer, Kate. «Fifty Shades Of Grey, Make Room: Meet Sylvain Reynard, Author Of Gabriel's Inferno». VH1. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Νοεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2012. 
  3. «Mysterious Author Scores Seven-Figure Deal for 'Fifty Shades'-esque Novel». Hollywood Reporter. 8 Ιανουαρίου 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Νοεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2012. 
  4. 4,0 4,1 4,2 Dawn Calleja (5 Οκτωβρίου 2012). «Erotic novels set in Toronto burn up the bestseller list». The Globe and Mail. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2012. 
  5. Costanza, Justine. «'Twilight' Inspired Erotica To Be Published; FanFiction Based On The Series Becomes A Genre». IB Times. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2012. 
  6. Carolyn Kellogg (1 Αυγούστου 2012). «The '50 Shades' effect: 'Gabriel's Inferno' lands major publisher - Los Angeles Times». Articles.latimes.com. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2012. 
  7. 7,0 7,1 «Interview: Sylvain Reynard, author of 'Gabriel's Inferno' - USATODAY.com». Books.usatoday.com. 8 Αυγούστου 2012. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2012. 
  8. Counter, Rosemary. «How long can the rich and famous 'Gabriel's Inferno' author stay anonymous?». Macleans. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Δεκεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2012. 
  9. 9,0 9,1 Boog, Jason. «Twilight Fan Fiction History of Gabriel's Inferno». GalleyCat. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Ιανουαρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2012. 
  10. Costanza, Justine Ashley. «Is Gabriel's Rapture' Sexier Than Fifty Shades Of Grey? Author Sylvain Reynard Says 'Seduction Begins With The Mind'». IB Times. Ανακτήθηκε στις 21 Νοεμβρίου 2014. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]