Η Ελλάδα των τριών κόσμων (Φώτης Κόντογλου)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Ελλάδα των τριών κόσμων είναι πίνακας ζωγραφικής του Φώτη Κόντογλου που χρονολογείται το 1933. Πρόκειται για ελαιογραφία σε μουσαμά διαστάσεων 31,5 x 43 εκ. Εκτίθεται στο Παράρτημα Κέρκυρας της Εθνικής Πινακοθήκης και Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτζου.[1]

Ο πίνακας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Φώτης Κόντογλου, συγγραφέας και αγιογράφος, πιστός χριστιανός και ένθερμος φυσιολάτρης, είδε μέσα από τα έργα του τη συνέχεια της ελληνικής ταυτότητας από την αρχαιότητα μέχρι τη σύγχρονη εποχή. Στο έργο του Η Ελλάδα των τριών κόσμων, συγκεντρώνει τη χρωματική κλίμακα της αρχαίας ελληνικής ζωγραφικής, την αυστηρή γεωμετρικότητα της βυζαντινής παράδοσης και την αμεσότητα της λαϊκής ζωγραφικής, για να προβάλει τη συνέχεια της ελληνικότητας μέσα στο χρόνο.[1]

Στυλ και επιρροές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Κόντογλου εισήλθε στην εικαστική ζωή της Ελλάδας μετά το 1920 επιχειρώντας να αντικαταστήσει τον δυτικότροπο προσανατολισμό της ελληνικής ζωγραφικής με την επιστροφή στη ζωγραφική παράδοση του τόπου. Έχοντας για πυξίδα των καλλιτεχνικών του αναζητήσεων τη βυζαντινή και τη λαϊκή ζωγραφική και μελετώντας δημιουργίες παλαιότερων περιόδων αναδείχτηκε με το έργο του σε κύριο εκπρόσωπο του αιτήματος για αυθεντικότητα της ελληνικής έκφρασης. Επίσης θεωρείται ως αναμορφωτής της νεότερης αγιογραφίας.[1][2][3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 «Η Ελλάδα των τριών κόσμων». corfu.nationalgallery.gr. Εθνική Πινακοθήκη και Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, Παράρτημα Κέρκυρας. Ανακτήθηκε στις 3 Οκτωβρίου 2016. 
  2. «Κόντογλου Φώτης (1896 Αϊβαλί Μικράς Ασίας - 1965 Αθήνα)». nationalgallery.gr. Εθνική Πινακοθήκη. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 31 Ιουλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 3 Οκτωβρίου 2016. 
  3. Ζίας, Νίκος. «Ο Φώτης Κόντογλου και η Νεοελληνική Ζωγραφική». myriobiblos.gr. Μυριόβιβλος. Ανακτήθηκε στις 3 Οκτωβρίου 2016. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Εθνική Πινακοθήκη και Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, Εθνική Πινακοθήκη 100 χρόνια, β΄έκδοση, Αθήνα 2001, (ISBN 960 7791 02 9)
  • Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, Έργα Τέχνης από τη συλλογή της Βουλής των Ελλήνων, β΄ αναθεωρημένη έκδοση, 2010, (ISBN 978 960 6757 29 7)

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]