Ηρακλής Πατίκας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ηρακλής Πατίκας
Γενικές πληροφορίες
ΓέννησηΔεκαετία του 1870
Βασιλικά Θεσσαλονίκης
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταστρατιωτικός
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Πόλεμοι/μάχεςΜακεδονικός Αγώνας
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ηρακλής Πατίκας, γνωστός και ως καπετάν Ηρακλής, ήταν σημαντικός Έλληνας Μακεδονομάχος οπλαρχηγός από τα Βασιλικά Θεσσαλονίκης.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το σώμα του καπετάν Ηρακλή

Ο Ηρακλής Πατίκας γεννήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης. Υπηρέτησε αρχικά ως οπλίτης σε αντάρτικα σώματα που δρούσαν στις περιοχές Θέρμης, Λαγκαδά και Πολυγύρου, εναντίον των Βουλγάρων κομιτατζήδων που προσπαθούσαν να διεισδύσουν στην γεωγραφική αυτή περιοχή, αλλά και κατά των Οθωμανικών αρχών. Σύντομα αναδείχτηκε σε σπουδαίο οπλαρχηγό που δρούσε με αυτόνομο σώμα στις ίδιες περιοχές. Την άνοιξη του 1908 συνεργάστηκε με τους αξιωματικούς Αρ. Κώη, Π. Παπατζανετέα, Δ. Γαλανόπουλο και Δ. Κουρτζή, καθώς και με τον Χαλκιδικιώτη οπλαρχηγό Γεώργιο Βλάχο. Τον Ιούνιο του ίδιου έτους αντιμετώπισε με επιτυχία Βουλγαρική επίθεση κατά της Λιαριγκόβης (Αρναίας). Με την επανάσταση των Νεότουρκων και τη γενική αμνηστία που ζορηγήθηκε, κατέθεσε τα όπλα και επέστρεψε στη γενέτειρά του, όπως και οι υπόλοιποι συντοπίτες του. Το 1916 με το ξέσπασμα του κινήματος της Εθνικής Αμύνης, η οικογένεια του Ηρακλή Πατίκα διώχθηκε από Βενιζελικές δυνάμεις, που αφού κατέστρεψαν την περιουσία της οικογένειάς του, καταδίωξαν και τον ίδιο, αναγκάζοντάς τον να διαφύγει, προκειμένου να αποφύγει τη σύλληψη.[1][2][3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Εφημερίδα: Άποψη και όχι μόνο, τεύχος 9, Ιούνιος 2010, Η άποψη της Δ.Ο. ΠΑΣΟΚ Βασιλικών για την ονομασία του νέου Καλλικράτειου ∆ήμου Βασιλικών - Θέρμης - Μίκρας» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 7 Μαρτίου 2013. Ανακτήθηκε στις 25 Μαΐου 2013. 
  2. «Παλαιοχώρι Χαλκιδικής, Η ωμότητες των Βενιζελικών στη Χαλκιδική». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Ιουνίου 2013. Ανακτήθηκε στις 25 Μαΐου 2013. 
  3. Κωνσταντίνος Αποστόλου Βακαλόπουλος, Ο ένοπλος αγώνας στη Μακεδονία 1904-1908, εκδόσεις Ηρόδοτος, Θεσσαλονίκη, 1999, σελ. 325