Ζόμπα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ζόμπα
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Ζόμπα
15°23′13″S 35°19′9″E
ΧώραΜαλάουι
Διοικητική υπαγωγήZomba District
Πληθυσμός101.140 (2008)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Ζόμπα (Zomba) είναι πόλη στο νότιο Μαλάουι της Αφρικής. Ως πρωτεύουσα αρχικώς της «Βρετανικής Κεντρικής Αφρικής» και μετέπειτα της Νυασαλάνδης, η Ζόμπα έγινε φυσιολογικά η πρώτη πρωτεύουσα του ανεξάρτητου κράτους του Μαλάουι, μέχρι το 1974, οπότε έγινε πρωτεύουσα η Λιλόνγκουε. Ωστόσο το κοινοβούλιο παρέμεινε στη Ζόμπα μέχρι και το 1994. Με πληθυσμό 105.013 κατοίκους στην απογραφή του 2018, η πόλη διακρίνεται για την παραδοσιακή βρετανική αποικιακή αρχιτεκτονική της και το γύρω ορεινό τοπίο, με τον ομώνυμο επιβλητικό ορεινό όγκο (Υψίπεδο ή όρη Ζόμπα) να υψώνεται στα βόρειά της.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πόλη είναι κτισμένη στις νότιες υπώρειες του ορεινού όγκου Ζόμπα, που αποτελεί το γνωστότερο γεωγραφικό χαρακτηριστικό της περιοχής της και τον βασικότερο πόλο έλξεως τουριστών. Σε ορισμένα μέρη αυτός ο όγκος φθάνει σε υψόμετρο 1.800 μέτρων (έναντι περίπου 900 μ. της πόλεως) και είναι καλυμμένος με μεγάλες εκτάσεις αφρικανικής αρκεύθου και του κυπαρισσοειδούς Widdringtonia, καθώς και άλλης, ανάμικτης βλαστήσεως. Το υψίπεδο διασχίζεται από πολλά ρυάκια και έχει αρκετούς καταρράκτες και μικρές λίμνες. Η πεζοπορία μέχρι τα υψηλότερα μέρη του αποτελεί συνήθη τουριστική δραστηριότητα.

Ο ποταμός Μουλουνγκούζι που πηγάζει από το υψίπεδο διαρρέει την πόλη, οιγεωγραφικές συντεταγμένες του κέντρου της οποίας είναι 15°24΄ Νότιο πλάτος και 35°20΄ Ανατολικό μήκος. Το κέντρο της απέχει 23 χιλιόμετρα σε ευθεία γραμμή από την κοντινότερη όχθη της μεγάλης λίμνης Τσίλγουα.

Κλίμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κλίμα είναι τροπικό-υποτροπικό, με θερμότερο μήνα τον Νοέμβριο και ψυχρότερους τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, ωστόσο το μεγάλο υψόμετρο εξασφαλίζει μια ευχάριστη δροσιά όλο το έτος. Η μέση ετήσια βροχόπτωση ανέρχεται σε 1.340 [[[Χιλιοστόμετρο|χιλιοστόμετρα]], με βροχερότερο μήνα τον Ιανουάριο.[1]

Διάφορα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Weatherbase: Historical Weather for Zomba, Malawi». Weatherbase. 2011.  Ανακτήθηκε στις 24 Νοεμβρίου 2011.
  2. «Urbana's Sister City Program—Zomba, Malawi». Ανακτήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 2011. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]