Ζορζέ Μπομ Ζεσούς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ζορζέ Μπομ Ζεσούς
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση26  Ιουλίου 1962
Água Grande
Χώρα πολιτογράφησηςΣάο Τομέ και Πρίνσιπε
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΠορτογαλικά
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο της Τουλούζ
University of São Tomé and Príncipe
Πανεπιστήμιο του Πόρτο[1]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
γλωσσολόγος
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαMovement for the Liberation of São Tomé and Príncipe/Social Democratic Party
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΠρωθυπουργός του Σάο Τομέ και Πρίνσιπε (2018–2022)[2]
Minister of National Defence (2021–2022)[3]
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ζορζέ Λόπεζ Μπομ Ζεσούς (26 Ιουλίου 1962-), επίσης γνωστός ως JBJ, είναι γλωσσολόγος και πολιτικός από το Σάο Τομέ. Είναι ο 17ος πρωθυπουργός του Σάο Τομέ και Πρίνσιπε. Μέλος του Κινήματος για την Απελευθέρωση του Σάο Τομέ και Πρίνσιπε/Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (MLSTP-PSD), ήταν αρχηγός της αντιπολίτευσης προς τον Πατρίς Τροβοάντα (Ανεξάρτητη Δημοκρατική Δράση) και έγινε πρωθυπουργός της χώρας του, στις 3 Δεκεμβρίου του 2018 και παρέμεινε στην πρωθυπουργία έως τις 10 Νοεμβρίου 2022.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο Κονσεϊσάο (Conceição) της επαρχίας Άκουα Γκράντε, στο Σάο Τομέ και Πρίνσιπε.

Στα νιάτα του, πήγε στην Ευρώπη, όπου αποφοίτησε με πτυχίο στη γαλλική και πορτογαλική λογοτεχνία, με μάστερ στην πορτογαλική γλώσσα και ειδίκευση στην αφρικανική λογοτεχνία από το Πανεπιστήμιο της Τουλούζης στη Γαλλία.

Στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου του Πόρτο ολοκλήρωσε την ειδίκευση στην παιδαγωγική της γαλλικής ως ξένης γλώσσας και την παιδαγωγική της πορτογαλικής γλώσσας. Είναι κάτοχος PhD στη Δημόσια Διοίκηση από το Πανεπιστήμιο του Σάο Τομέ και Πρίνσιπε.

Η επαγγελματική του σταδιοδρομία περιλαμβάνει τις θέσεις του συμβούλου του υπουργού Πολιτισμού και Πληροφόρησης, του Γενικού Διευθυντή της Εκπαίδευσης και της Κατάρτισης, του Γενικού Γραμματέα της Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, του Διευθυντή Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού και Καινοτομίας, του Διευθυντή της Εθνικής Βιβλιοθήκης του Σάο Τομέ και Πρίνσιπε, του Διευθυντή του Σχολείου της κατάρτισης των εκπαιδευτικών και Εκπαιδευτών (EFOPE, σημερινό Ανώτερο Ινστιτούτο για την Εκπαίδευση και την Επικοινωνία από το Πανεπιστήμιο του Σάο Τομέ και Πρίνσιπε) και του Προέδρου της Γαλλικής Συμμαχίας . Επίσης υπηρέτησε αρκετά χρόνια ως δάσκαλος.[4]

Μεταξύ του 2008 και του 2010, κατά την κυβέρνηση του Ραφαέλ Μπράνκο, ήταν υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού και από το 2012 έως το 2014 υπηρέτησε ως υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού και Επιστημών, υπό την κυβέρνηση του Γκαμπριέλ Κόστα.

Μέλος της Πολιτικής Επιτροπής του MLSTP-PSD από το 2006, ο Μπομ Ζεσούς εξελέγη αντιπρόεδρος του κόμματος το 2011, όταν ο Αουρέλιο Μάρτινς ήταν πρόεδρος. Με τους ισχυρισμούς ότι ο Μάρτινς προσέγγιζε την Ανεξάρτητη Δημοκρατική Δράση (ADI), το αντίπαλο κόμμα του MLSTP-PSD, ένα Γενικό Συνέδριο συγκλήθηκε το 2018, στο οποίο εξελέγη ομόφωνα, στη θέση του προέδρου του κόμματος.[5] Ως αγωνιστής και μέλος της ηγεσίας του Κινήματος για την Απελευθέρωση του Σάο Τομέ και Πρίνσιπε/Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, έχει διατηρήσει πάντα μια διακριτική και διαλλακτική θέση.[6]

Θεωρούμενος ως μετριοπαθής κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Ζορζέ Μπομ Ζεσούς έκανε την έκπληξη, καταφέρνοντας να βάλει το MLSTP-PSD στο κέντρο της διαφωνίας, σε σημείο που πολλοί θεώρησαν ότι η νίκη του κόμματος οφειλόταν κυρίως στην ηγεσία του. Το κόμμα του αναδείχθηκε ως το δεύτερο μεγαλύτερο στην εκλογική κούρσα.

Ως πρωθυπουργός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παρόλο που ήταν δεύτερο σε αριθμό εδρών στο εθνικό κοινοβούλιο, το MLSTP-PSD, καθώς και τα άλλα κόμματα που εξέλεξαν βουλευτές, απείλησαν να ανατρέψουν κάθε κυβέρνηση του ADI. Με το αδιέξοδο, το MLSTP-PSD άρχισε διαπραγματεύσεις με τις δυνάμεις των κομμάτων MDFM-PL, PCD-GR και UDD προκειμένου να σχηματίσει νέα κυβέρνηση. Καθώς ένας τέτοιος συνασπισμός δεν είχε συμβεί πριν, ονομάστηκε "Santonsean geringonça", σε αναφορά στην "πορτογαλική geringonça" που χτίστηκε από τον Αντόνιο Κόστα.

Διορίστηκε πρωθυπουργός στις 30 Νοεμβρίου 2018, με διάταγμα του προέδρου Εβαρίστο Καρβάλιο,[7] αναλαμβάνοντας καθήκοντα στις 3 Δεκεμβρίου του 2018. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, δήλωσε ότι ένας από τους κύριους αγώνες του είναι η καταπολέμηση της διαφθοράς.[8]

Μετά την εκλογή του, επανέλαβε ένα από τα χαρακτηριστικά του σε συλλαλητήρια, μιλώντας στην κρεολική Φορό (Forro Creole), στην εναρκτήρια ομιλία του - ήταν η πρώτη φορά που έπραξε έτσι ο επικεφαλής της κυβέρνησης.

Προσωπική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι παντρεμένος με την Κλάρα Φερέιρα Μπομ Ζεσούς, με την οποία έχει 5 παιδιά.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ανακτήθηκε στις 8  Ιουλίου 2019.
  2. «The International Directory of Government 2022» Routledge. 5  Αυγούστου 2022. σελ. 556. ISBN-13 978-1-032-27532-1.
  3. Ανακτήθηκε στις 14  Οκτωβρίου 2022.
  4. «PERFIL: São Tomé/Eleições: Jorge Bom Jesus chega ao Governo para liderar 'gerigonça'». www.dn.pt. 
  5. Nón, Téla (1 Ιουλίου 2018). «Jorge Bom Jesus novo Presidente do MLSTP». Téla Nón. 
  6. «Jorge Bom Jesus – CLBrief». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Δεκεμβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 3 Ιανουαρίου 2019. 
  7. «São Tomé e Príncipe: Jorge Bom Jesus toma posse segunda feira». RFI. 30 Νοεμβρίου 2018. 
  8. Nón, Téla (14 Δεκεμβρίου 2018). «Luta contra a corrupção é bandeira do Governo « JBJ»». Téla Nón.