Ζαγιατουλέκ και Χιουχίλου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Ζαγιατουλέκ και Χιουχίλου είναι έπος των Μπασκίρ, ενός λαού που ζει στην Δημοκρατία του Μπασκορτοστάν της Ρωσίας. Είναι ένα από τα πρώτα μνημεία της επικής δημιουργικότητας του λαού των Μπασκίρ.

Σύνοψη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο επικό "Ζαγιατουλέκ και Χιουχίλου" η ιστορία αφορά την αγάπη του θρυλικού μπατίρ Ζαγιατουλέκ και της Χιουχίλου. Όπως και στα αρχαία έπη "Ουραλμπατίρ" και "Ακμπουζάτ", η δράση λαμβάνει χώρα όχι μόνο στο έδαφος, αλλά και στον φανταστικό υποβρύχιο κόσμο. Τα γεγονότα στην ιστορία ξεδιπλώνονται σε ένα επικό-παραμυθιακό σχέδιο [1] .

Γοητευμένος από την ομορφιά της υποβρύχιας πριγκίπισσας Χιουχιλού, ο Ζαγιατουλέκ βυθίζεται στο βυθό της λίμνης και την παντρεύεται. Αλλά σύντομα θα χάσει τη ζωή στη γη. Η Χιουχίλου προσπαθεί να τον αποσπάσει από θλιβερές σκέψεις, του δείχνει το παλάτι του πατέρα της και διάφορους θησαυρούς του υποβρύχιου κόσμου. Επίσης γίνονται αναφορές στο βουνό Μπαλκάν-Τάου. Ο Ζαγιατουλέκ παρατηρεί αμέσως την αντικατάσταση και απαντά με ένα τραγούδι που δοξάζει το Μπαλκαντάου.

Τέλος, ο βασιλιάς αναγκάζεται να απελευθερώσει τον Ζαγιατουλέκ στην πατρίδα του με την κόρη του και να του δωρίσει ένα κοπάδι αλόγων με τον Τουλπάρ ως προίκα. Όμως, σύντομα ο πατέρας του Ζαγιατουλάκ, ο θρυλικός Σαμάρ Χαν, πεθαίνει και οι έξι γιοι του αρχίζουν να αγωνίζονται για το θρόνο του Χαν. Ο λαός ονόμασε βασιλιά τον Ζαγιατουλέκ για την εδραίωση της ειρήνης και της τάξης στη χώρα. Πριν φύγει, η Χιουχίλου προειδοποίησε τον σύζυγό της: «σας περιμένω, αλλά δεν θα ζήσω περισσότερο από σαράντα μέρες χωρίς τη λίμνη Ασιλικούλ και εσάς».

Ο Ζαγιατουλέκ εγκατέστησε την ειρήνη στη χώρα. Όντας απασχολημένος με τις υποθέσεις του κράτους, δεν είδε πως έφτασε η καθορισμένη ώρα. Ταξίδευε σε ένα τουλπάρ στο βουνό Μπαλκάν-Τάου, αλλά ήταν ήδη πολύ αργά - η μικρή γοργόνα πέθαινε από τη λαχτάρα, προσβλέποντας στον αγαπημένο της, ο οποίος ήθελε άλλη μια μέρα για να φτάσει. Δεν μπόρεσε να ξεπεράσει αυτό το πρόβλημα και ο Ζαγιατουλέκ σκοτώθηκε με ένα δαμάσκηνο δόρυ στον τάφο της Χιουχίλου.

Χρήση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με βάση το έπος, το 2015, εκτελέστηκε το μπαλέτο "Ομορφιά Νερού" στο Μπασκορτοστάν.

Γεωγραφικά ονόματα στο έπος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το έπος αναφέρει τα παρακάτω γεωγραφικά τοπωνύμια της επαρχία Νταβλεκανόφσκι του Μπασκορτοστάν.

  • Όρος Μπαλκάν-Τάου (Ζαϊτουλιάκταου)
  • λίμνη Καντρικούλ,
  • λίμνη Ασλικούλ

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]