Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ράγκμπι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ράγκμπι
Ίδρυση1934
ΙδρυτήςItalian Rugby Federation, Γαλλική Ομοσπονδία Ράγκμπι, Swedish Rugby Union, German Rugby Federation, Romanian Rugby Federation, Portuguese Rugby Federation, Rugby Nederland, Spanish Rugby Federation, Belgian Rugby Federation και Catalan rugby union federation
ΈδραΠαρίσι, Γαλλία, Γαλλία
Ιστότοποςrugbyeurope.eu

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ράγκμπι[1] (αγγλικά: Rugby Europe) είναι το διοικητικό όργανο για το ράγκμπι γιούνιον στην Ευρώπη. Δημιουργήθηκε το 1999 για να προωθήσει, να αναπτύξει, να οργανώσει και να διαχειριστεί το παιχνίδι του ράγκμπι στην Ευρώπη υπό την εξουσία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ράγκμπι.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προκάτοχός της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ράγκμπι ήταν η Διεθνής Ομοσπονδία Ερασιτεχνικού Ράγκμπι (γαλλικά: Fédération Internationale de Rugby Amateur, FIRA). Η FIRA δημιουργήθηκε το 1934 για να προωθήσει, να αναπτύξει, να οργανώσει και να διαχειριστεί το παιχνίδι του ράγκμπι γιούνιον στην Ευρώπη έξω από την εξουσία του Διεθνούς Ποδοσφαίρου Ράγκμπι (όπως ονομαζόταν τότε το Παγκόσμιο Ράγκμπι) και γρήγορα εξαπλώθηκε έξω από την ήπειρο. Η FIRA συμφώνησε να έρθει κάτω από την αιγίδα του World Rugby στη δεκαετία του 1990, άλλαξε το όνομά της και επέστρεψε σε ευρωπαϊκή οργάνωση. Το 2014 μετονομάστηκε από Διεθνής Ομοσπονδία Ερασιτεχνικού Ράγκμπι - Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Ράγκμπι (Fédération Internationale de Rugby Amateur – Association Européenne de Rugby, FIRA-AER) σε Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ράγκμπι (Rugby Europe) ως μέρος μιας στρατηγικής αλλαγής επωνυμίας.

Αρμοδιότητες σε οργανωτικό επίπεδο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η υψηλότερου επιπέδου διοργάνωση ράγκμπι μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών είναι το Πρωτάθλημα Έξι Εθνών (Six Nations Championship), το οποίο διεξάγεται κάθε χρόνο το Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, από την Αγγλία, την Ουαλία, τη Σκωτία, την Ιρλανδία, τη Γαλλία και την Ιταλία, οι οποίες κατατάσσονται συνήθως στα Top 15 στον κόσμο. Το τουρνουά ξεκίνησε το 1883 και είναι το παλαιότερο διεθνές τουρνουά ράγκμπι. Πήρε την ονομασία του το 2000, όταν προσχώρησε η Ιταλία. Προηγουμένως ήταν γνωστό ως Πρωτάθλημα Πέντε Εθνών. Δεν υπάρχει προβιβασμός ή υποβιβασμός, και από το 2000, καμία χώρα δεν έχει εισέλθει ή δεν έχει εγκαταλείψει τη διοργάνωση.

Η επόμενου επιπέδου διοργάνωση διεθνούς ράγκμπι στην οποία μετέχουν οι ευρωπαϊκές χώρες είναι το Διεθνές Πρωτάθλημα Ράγκμπι Ευρώπης, το οποίο αποτελείται από έξι χώρες - τη Ρουμανία, τη Γεωργία, τη Ρωσία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και τη Γερμανία, οι οποίες κατατάσσονται στις 30 καλύτερες χώρες του κόσμου. Από αυτές τις έξι χώρες, εκτός από τη Γερμανία, ορισμένες βρίσκονται στο τμήμα Πρωταθλήματος (Championship) ή σε χαμηλότερο επίπεδο, στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο Εθνών 1Α (European Nations Cup Division 1A), από το 2007 και όλοι εκτός από τη Γερμανία έχουν παίξει σε Παγκόσμιο Κύπελλο Ράγκμπι. Υπάρχει σύστημα προβιβασμού και υποβιβασμού μεταξύ του τμήματος Πρωταθλήματος και των κατώτερων τμημάτων. Συνολικά, το Διεθνές Πρωτάθλημα Ράγκμπι Ευρώπης έχει πέντε επίπεδα, με σύστημα προβιβασμού και υποβιβασμού που συνδέει και τα πέντε.

Διοργανώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ακολουθούν οι διοργανώσεις της ομοσπονδίας:

Διοργανώσεις Ανδρών

Διοργανώσεις Γυναικών

  • Πρωτάθλημα Έξι Εθνών
  • Πρωτάθλημα

Διοργανώσεις Τμημάτων Υποδομής

  • Πρωτάθλημα Έξι Εθνών (Κ-20)
  • Πρωτάθλημα (Κ-20)
  • Τουρνουά (Κ-20)
  • Πρωτάθλημα (Κ-19)
  • Πρωτάθλημα (Κ-18)
  • Τουρνουά και Πρωτάθλημα (Κ-18)

Ράγκμπι σέβενς

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]