Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Δράση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Δράση
ΗγέτηςΣυλλογική ηγεσία
Ίδρυση18 Νοεμβρίου 2023, πριν 5 μήνες (2023-11-18)
ΠροκάτοχοςΠρωτοβουλία Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων
ΈδραΑθήνα, Ελλάδα
ΙδεολογίαΚομμουνισμός
Μαρξισμός-Λενινισμός
Αντικαπιταλισμός
Ευρωσκεπτικισμός
Αντι-ιμπεριαλισμός
Πολιτικό φάσμαΑριστερά
Ομάδα Ευρωπαϊκού ΚοινοβουλίουΜη Εγγεγραμμένοι
Χρώματα     Κόκκινο
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
2 / 705

(2019)
Ιστότοπος
http://www.eurcomact.org
Πολιτικό σύστημα Ευρωπαϊκή Ένωση
Πολιτικά κόμματα
Εκλογές

Η Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Δράση (ΕΚΔ) (European Communist Action-ECA) είναι μια μαρξιστική-λενινιστική ένωση ευρωπαϊκών κομμουνιστικών κομμάτων. Ιδρύθηκε στις 18 Νοεμβρίου 2023 μετά τη διάλυση της προηγούμενης οργάνωσης Πρωτοβουλία Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων,[1] λόγω ιδεολογικών και πολιτικών διαφορών μεταξύ των μελών της ένωσης, σχετικά με το θέμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.[2] Η Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Δράση είναι ένας συνασπισμός κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων στην Ευρώπη. Η ιδρυτική συνάντηση έγινε στην Αθήνα με πρωτοβουλία του ΚΚΕ[3] και με στόχο την προώθηση του επιστημονικού σοσιαλισμού, την αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) και το ΝΑΤΟ και την αμφισβήτηση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και του ιμπεριαλισμού. Η ΕΚΔ θεωρεί την Ε.Ε. ως ιμπεριαλιστική συμμαχία και είναι αφοσιωμένο στις αρχές της ταξικής πάλης και στα δικαιώματα των εργαζομένων, υποστηρίζοντας τον σοσιαλισμό ως εναλλακτική λύση στο σημερινό καπιταλιστικό σύστημα στην Ευρώπη.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Δράση προέρχεται από την διάσπαση στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων. Η Πρωτοβουλία ιδρύθηκε το 2013, με παρόμοιους στόχους και συμμετοχή με την ΕΚΔ. Ωστόσο, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022 προκάλεσε σημαντικές διαφωνίες μεταξύ των κομμάτων-μελών της Πρωτοβουλίας. Αρκετά κόμματα μέλη, όπως το Ρωσικό Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης, υποστήριξαν ανοιχτά την εισβολή, ενώ άλλα κόμματα καταδίκασαν την εισβολή ως ιμπεριαλιστική πράξη. Αυτές οι διαφωνίες έφτασαν στο υψηλότερο σημείο, αφού πολλά κόμματα μέλη της Πρωτοβουλίας συμμετείχαν στην Παγκόσμια Αντιιμπεριαλιστική Πλατφόρμα (WAP).

Το WAP είναι επίσης ένας αντιιμπεριαλιστικός διεθνής οργανισμός, αν και διέφερε έντονα από την άποψη της Πρωτοβουλίας, με την έννοια ότι δεν βλέπει την Κίνα ή τη Ρωσία ως ιμπεριαλιστικά κράτη.[4][5] Μεταξύ των υπογραφόντων την ιδρυτική διακήρυξη του WAP είναι επίσης μη κομμουνιστικά κόμματα, όπως το Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα Βενεζουέλας και η Ισπανική Πρωτοπορία.[6] Προέκυψαν επίσης και άλλες διαφωνίες μεταξύ των κομμάτων-μελών, με ορισμένα κόμματα να είναι πιο επικριτικά για τη μετανάστευση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.[7] Τελικά, αυτές οι διαφωνίες έκαναν την Πρωτοβουλία δυσλειτουργική και ο κύριος φορέας, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (ΚΚΕ), αποφάσισε να αποσύρει την υποστήριξη και να διαλύσει την Πρωτοβουλία.

Δύο μήνες μετά τη διάλυση της Πρωτοβουλίας Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, 12 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα, τα περισσότερα από τα οποία ήταν μέλη της, πριν από τη διάλυσή της, ίδρυσαν την ΕΚΔ στην Αθήνα.

Στις 11 Απριλίου 2024, ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, παρουσίασε τη Διακήρυξη των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων της Ευρώπης για τις Ευρωεκλογές 2024. Στη συνάντηση, που έγινε στην Αθήνα, συμμετείχαν το Κόμμα Εργασίας Αυστρίας, το Κομμουνιστικό Επαναστατικό Κόμμα Γαλλίας, το ΚΚΕ, το Ελβετικό Κομμουνιστικό Κόμμα, το Κόμμα Εργατών Ιρλανδίας, το ΚΚ Εργαζομένων Ισπανίας, το Κομμουνιστικό Μέτωπο Ιταλίας, το Νέο ΚΚ Ολλανδίας, η Ένωση Κομμουνιστών Ουκρανίας, το Κομμουνιστικό Κόμμα Σουηδίας, το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας και το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Φινλανδίας.[8]

Μέλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην ιδρυτική συνάντηση συμμετείχαν αντιπροσωπείες από 12 κόμματα στην Ευρώπη.[9][10]

Χώρα Πολιτικό κόμμα
Αυστρία Κόμμα Εργασίας Αυστρίας

(PdA, Partei der Arbeit Österreichs)

Γαλλία Κομμουνιστικό Επαναστατικό Κόμμα Γαλλίας

(PCRF, Parti communiste révolutionnaire de France)

Ελλάδα Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας

(KKE)

Ιρλανδία

και Βόρεια Ιρλανδία (part of Ηνωμένο Βασίλειο)

Κόμμα Εργατών Ιρλανδίας

(Páirtí na nOibrithe)

Ιταλία Κομμουνιστικό Μέτωπο

(FC, Fronte Comunista)

Φινλανδία Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα – Για την Ειρήνη και τον Σοσιαλισμό

(KTP, Kommunistinen Työväenpuolue – Rauhan ja Sosialismin Puolesta)

Ολλανδία Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Ολλανδίας

(NPCN, Nieuwe Communistische Partij Nederland)

Ισπανία Κομμουνιστικό Κόμμα των Εργαζομένων της Ισπανίας

(PCTE, Partido Comunista de los Trabajadores de España)

Σουηδία Κομμουνιστικό Κόμμα Σουηδίας

(SKP, Sveriges Kommunistiska Parti)

Ελβετία Ελβετικό Κομμουνιστικό Κόμμα

(PC, Parti Communiste Suisse)

Τουρκία Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας

(TKP, Türkiye Komünist Partisi)

Ουκρανία Ένωση Κομμουνιστών Ουκρανίας

(SKU, Soyuz komunistiv Ukrayini)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «European Communist Action | Founding Declaration». www.eurcomact.org. Ανακτήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2023. 
  2. «Initiative of Communist & Workers' Parties - ON THE TERMINATION OF THE ACTIVITY OF THE EUROPEAN COMMUNIST INITIATIVE». www.initiative-cwpe.org. Ανακτήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2023. 
  3. «Iδρυτική συνάντηση της «Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Δράσης»». in.gr. 18 Νοεμβρίου 2023. 
  4. «ΚΚΕ - Για τη λεγόμενη «Παγκόσμια Αντιιμπεριαλιστική Πλατφόρμα» και την επιζήμια και αποπροσανατολιστική τοποθέτησή της». 902.gr. 1 Απριλίου 2023. 
  5. wap21 (14 Οκτωβρίου 2022). «Towards the World Anti-Imperialist Platform, the Locomotive of World Anti-Imperialist Revolution». Platform (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2023. 
  6. wap21 (14 Οκτωβρίου 2022). «Paris Declaration: The rising tide of global war and the tasks of anti-imperialists». Platform (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2023. 
  7. «European Communist Initiative ends its activity» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2023. 
  8. «Να στείλουμε πανευρωπαϊκό μήνυμα ελπίδας και ενδυνάμωσης των αγώνων: ΟΧΙ στην ΕΕ του κεφαλαίου, των μονοπωλίων και του πολέμου! Δύναμη στα Κομμουνιστικά Κόμματα (VIDEO - ΦΩΤΟ)». 902.gr. 12 Απριλίου 2024. 
  9. «Η Ιδρυτική Διακήρυξη της «Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Δράσης»». rizospastis.gr. 26 Νοεμβρίου 2023. 
  10. «European Communist Action | Parties». www.eurcomact.org. Ανακτήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2023.