Ευγένιος της Βιλαφράνκα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ευγένιος
1ος κόμης της Βιλαφράνκα
Περίοδος1778 - 1785
ΔιάδοχοςΙωσήφ-Μάριος
Γέννηση21 Οκτωβρίου 1753 (1753-10-21)
παλάτσο Καρινιάνο, Τορίνο
Θάνατος30 Ιουνίου 1785 (31 ετών)
Ντομάρτ, Πικαρδία
ΣύζυγοςΕλισάβετ-Άννα Μαγκόν ντε Μπουαγκαρίν
ΕπίγονοιΕυγένιος-Ιλαρίων
ΟίκοςΣαβοΐας-Καρινιάνο
ΠατέραςΛουδοβίκος-Βίκτωρ
ΜητέραΧριστίνα της Έσσης-Ρότενμπουργκ
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

O Ευγένιος (21 Οκτωβρίου 1753 - 30 Ιουνίου 1785)[1] από τον Οίκο της Σαβοΐας ήταν 1ος κόμης της Βιλαφράνκα (1778-1785). Είναι ο ιδρυτής του κλάδου Καρινιάνο-Βιλαφράνκα.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο ανάκτορο Καρινιάνο στο Τορίνο και ήταν ο δευτερότοκος γιος του Λουδοβίκου-Βίκτορα πρίγκιπα του Καρινιάνο και της Χριστίνας, κόρης του Ερνέστου-Λεοπόλδου λαντγκράβου της Έσσης-Ρότενμπουργκ. Είχε πέντε αδελφές, από τις οποίες η Μαρία-Θηρεσία, σύζυγος του Λουδοβίκου-Αλεξάνδρου πρίγκιπα του Λαμπάλ, ήταν η διάσημη φίλη της Μαρίας-Αντουανέτας. Ο ίδιος ήταν τέταρτος εξάδελφος του Βίκτωρα-Αμεδαίου Γ΄ βασιλιά της Σαρδηνίας.

Το 1778 απεβίωσε ο πατέρας του και ο μεγαλύτερος αδελφός του Βίκτωρ-Αμεδαίος Β΄ έγινε πρίγκιπας του Καρινιάνο. Στον Ευγένιο δόθηκε ο τίτλος του κόμη της Βιλαφράνκα, περιοχής στο Άστι της Σαβοΐας. Απεβίωσε έπειτα από 7 έτη, σε ηλικία 31 ετών στο Ντομάρ της Πικαρδίας, στη βόρεια Γαλλία και τον διαδέχθηκε ο γιος του ως 2ος κόμης της Βιλαφράνκα.

Ευγκένιο-Εμανουέλε, 3ος κόμης της Βιλαφράνκα

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

To 1781 νυμφεύτηκε στο Σαιν-Μελουάρ-ντεζ-Οντ της Βρετάνης την Ελισάβετ-Άννα Μαγκόν ντε Μπουαγκαρίν, κατά 12 έτη μικρότερή του. Γιος τους ήταν ο:

  • Ιωσήφ-Μάριος 1783-1825, 2ος κόμης της Βιλαφράνκα (1785-1825). Νυμφεύτηκε την Παυλίνα ντε Κελέν ντε Στουέρ ντε Κωζάντ, κόρη του Παύλου-Φραγκίσκου ντε Κελέν, δούκα του Λα Βωγκουγιόν. Είχαν τέκνα:

Πρόγονοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. van de Pas, Leo. "Eugenio of Savoy". Genealogics .org.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Eugenio, Count of Villafranca της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).