Εταιρεία Συγγραφέων του Ηνωμένου Βασιλείου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εταιρεία Συγγραφέων του Ηνωμένου Βασιλείου
Ίδρυση1884, πριν 139 έτη (1884)
ΈδραΛονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
ΜέληΠερίπου 12.000 (2022)
ΠρόεδροςΦίλιπ Πούλμαν[1]
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος

Η Εταιρεία Συγγραφέων του Ηνωμένου Βασιλείου (αγγλικά: Society of Authors‎‎) ιδρύθηκε το 1884 με έδρα το Λονδίνο και εκπροσωπεί επαγγελματίες συγγραφείς, αριθμώντας περισσότερα από 9.000 μέλη και συνεργάτες. Η Εταιρεία Συγγραφέων διευθύνεται από τη δωδεκαμελή Επιτροπή Διαχείρισης [2] (Management Committee), η οποία είναι υπεύθυνη για τη σωστή διαχείριση των υποθέσεων της και τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της.[3]

Σκοπός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Εταιρεία Συγγραφέων ιδρύθηκε με σκοπό [4] να ενισχύσει το έργο επαγγελματιών συγγραφέων, καθώς και να εκπροσωπήσει και να υπερασπιστεί τα επαγγελματικά τους συμφέροντα, όπως αναφέρεται και στην επίσημη ιστοσελίδα της. Πρωταρχικός της στόχος είναι η προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων των συγγραφέων καθώς και η προάσπιση της ελευθερίας και της πολυφωνίας στο λόγο και την έκφραση.

Μέλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Εταιρεία Συγγραφέων δίνει τη δυνατότητα σε όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν στις δράσεις της και να ενισχύσουν το έργο της, να συνεισφέρουν είτε με την ένταξη τους στο δυναμικό των μελών[5] της (Members) είτε με τη συμμετοχή τους ως Συνεργαζόμενα Μέλη (Associates). Σε κάθε περίπτωση συμμετοχής περιλαμβάνονται συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων και προαπαιτούνται συγκεκριμένα κριτήρια.

Αναλυτικότερα στο έργο της Εταιρείας Συγγραφέων μπορούν να συμμετάσχουν[6]

  • συγγραφείς, εικονογράφους και μεταφραστές, οι οποίοι έχουν δημοσιεύσει, αναμεταδώσει η παρουσιάσει αρκετό υλικό(όχι με προσωπικά έξοδα και όχι σε έντυπη μορφή κατά παραγγελία)
  • όσοι έχουν δημοσιεύσει ή αναμεταδώσει υλικό ισοδύναμο με αναγνωρισμένο επαγγελματικό λογοτεχνικό έργο(π.χ. άρθρα, σύντομες ιστορίες, ποιήματα)
  • κάτοχοι των πνευματικών δικαιωμάτων έργων αποθανόντων δημιουργών
  • όσοι έχουν εκδώσει κάποιο έργο τους είτε σε ηλεκτρονική είτε σε έντυπη μορφή και έχουν ξεπεράσει τα 300 αντίτυπα

Δράση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Εταιρεία Συγγραφέων διοργανώνει σεμινάρια, προγραμματίζει συναντήσεις και διατηρεί μια βάση δεδομένων , η οποία παρέχει τη δυνατότητα αναζήτησης των μελών της και βάση της ειδικότητας τους. Παράλληλα, διαθέτει επιχορηγήσεις, υποτροφίες και βραβεία για τους συγγραφείς- μέλη της, προκειμένου να ενισχύσει το έργο τους. Συγκεκριμένα οι επιχορηγήσεις διακρίνονται σε Επιχορηγήσεις για έργα σε εξέλιξη που καλύπτουν το κόστος της έρευνας και σε Επιχορηγήσεις για τους συγγραφείς που έχουν ανάγκη από οικονομική υποστήριξη. Από το 1980 εκδίδει το τριμηνιαίο περιοδικό με τίτλο «The Author»[7], το οποίο αποτελεί πηγή πληροφόρησης για όσους δραστηριοποιούνται στον χώρο των βιβλίων, καθώς το περιεχόμενο της καλύπτει την περίοδο των τελευταίων 125 χρόνων. Το περιοδικό αριθμεί περισσότερα από 9.000 αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν στα μέλη και τους συνεργάτες της Εταιρείας Συγγραφέων.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]