Ερρίκος Η΄ της Λεγκνίτσα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ερρίκος Η΄ της Λεγκνίτσα
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1355 (περίπου)[1] ή 1358[2]
Θάνατος12  Δεκεμβρίου 1398[3]
Λεγκνίτσα
Τόπος ταφήςΚαθεδρικός Ναός του Αγίου Ιωάννη στο Βρότσουαφ
Χώρα πολιτογράφησηςΠολωνία
ΘρησκείαΡωμαιοκαθολική Εκκλησία[4]
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΠολωνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητακαθολικός ιερέας
καθολικός επίσκοπος (1389–1398)[5]
Οικογένεια
ΓονείςΒεντσέσλαος Α΄ της Λεγκνίτσα και Άννα του Τσέσυν
ΑδέλφιαΧέντβιχ της Λεγκνίτσα
Βεντσέσλαος Β΄ της Λεγκνίτσα
Ροβέρτος Α΄ της Λεγκνίτσα
Μπολέσλαφ Δ΄ της Λεγκνίτσα
ΟικογένειαΟίκος των Πιάστ
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαRoman Catholic Bishop of Włocławek (1389–1398)[6][7]
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ερρίκος Η΄, πολων. Henryk VIII legnicki (π. 1355 - 12 Δεκεμβρίου 1398) από τον Οίκο των Πιαστ-Σιλεσίας ήταν δούκας της Λεγκνίτσα (από το 1364 ονομαστικά, μαζί με τους αδελφούς του) και επίσκοπος του Βλοτσλάβεκ (1389-98).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο τέταρτος γιος του Βεντσεσλάου Α΄ δούκα της Λεγκνίτσα και της Άννας των Πιαστ-Σιλεσίας-Οπόλε, κόρης του Καζιμίρ Α΄ δούκα του Τσέσυν, Σέβιες, Μπύτομ.

Ο Βεντσέσλαος Α΄ αποφάσισε να μη διαιρέσει το μικρό δουκάτο του στους τέσσερις γιους του, αλλά να το δώσει μόνο τον πρωτότοκο Ροβέρτο Α΄ και οι άλλοι τρεις να ακολουθήσουν εκκλησιαστική σταδιοδρομία. Το 1364 απεβίωσε ο πατέρας τους και ο θείος τους Λουδοβίκος Α΄ ανέλαβε επίτροπος. Αυτός, ακολουθώντας την επιθυμία του Βεντσεσλάου Α΄, έκανε τον Ερρίκο Η΄ μέλος του Συλλόγου (canon) της εκκλησίας του Τιμίου Σταυρού στο Βρότσλαφ το 1378. Το επόμενο έτος ο Ερρίκος Η΄ έγινε κοσμήτορας του Συλλόγου του καθεδρικού της πόλης.

Το 1379 πήγε με τους αδελφούς του να δηλώσουν υποτέλεια στον Βεντσεσλάβο Δ΄ της Γερμανίας.

Το ίδιο έτος εξελέγη διοικητής της επισκοπής του Βρότσλαφ. Το 1382 ο αδελφός του Βεντσέσλαος Β΄ επικυρώθηκε ως επίσκοπος της επισκοπής. Κατά τη διοίκησή του ο Ερρίκος Η΄ διαφώνησε με τους τοπικούς ευγενείς: όταν ο Ροβέρτος Α΄ του έστειλε μία ντουζίνα βαρέλια μπύρας ως δώρο, ο Ερρίκος Η΄ αρνήθηκε να πληρώσει τον φόρο εισαγωγής της μπύρας, αν και είχε προσβάλει το μονοπώλιο μπύρας του Συμβουλίου του Βρότσλαφ, και η μπύρα κατασχέθηκε από την πόλη. Τότε ο Ερρίκος Η΄ πρόβαλε τα προνόμια του Συλλόγου του καθεδρικού και ζήτησε την επιστροφή των βαρελιών, ως αγαθών της εκκλησίας. Το Συμβούλιο της πόλης αρνήθηκε, κάτι που εξόργισε τον Ερρίκο Η΄, που ανακοίνωσε ότι αν δεν αποδεχθούν την απαίτησή του θα επιβάλει απαγόρευση τέλεσης εκκλησιαστικών ακολουθιών στην πόλη. Παρενέβη ο Γιάνους Σουχύβιλκ αρχιεπίσκοπος του Γκνιέζνο και ο Βεντσεσλάβος Δ΄, ο οποίος διέταξε ακόμη και τη λεηλασία της περιουσίας των μελών του Συλλόγου του καθεδρικού του Βρόκλαφ, απειλώντας τους ότι ήταν υπεύθυνοι για τη μακρά διαφωνία. Η διένεξη τελείωσε το 1382 ως αποτέλεσμα συμβιβασμού, που έκανε ο απεσταλμένος (legatus) του πάπα, ο επίσκοπος Τόμας Λουτσέριι.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Cawley, Charles, Silesia: Dukes of Liegnitz [Legnica] 1278-1409: Boleslaw von Liegnitz: Heinrich ([1355]-12 Dec 1398), Medieval Lands database, Foundation for Medieval Genealogy Citing: Chronica principum Poloniæ, Silesiacarum Scriptores I, p. 141; Silesiacarum Rerum Scriptores (1729), and Codicis Silesiæ Diplomatici, CXXVI, p. 1004.
  • Marek, Miroslav. "Complete Genealogy of the House of Piast: Silesia". Genealogy.EU.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 (Αγγλικά) CERL Thesaurus. Consortium of European Research Libraries. cnp02127024. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  2. 2,0 2,1 7.i16.8.
  3. «Catholic-Hierarchy.org». (Αγγλικά) Catholic-Hierarchy.org. Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. legnic. Ανακτήθηκε στις 6  Ιουλίου 2020.
  4. «Catholic-Hierarchy.org» (Αγγλικά) Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. legnic. Ανακτήθηκε στις 17  Οκτωβρίου 2020.
  5. «Catholic-Hierarchy.org» (Αγγλικά) Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. legnic. Ανακτήθηκε στις 3  Φεβρουαρίου 2021.
  6. legnic.
  7. wloc.