Ερνέστος Α΄ του Λύνεμπουργκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ερνέστος Α΄ ο Ομολογητής
δούκας του Μπράουνσβαϊγκ-Λύνεμπουργκ
πρίγκιπας του Λύνεμπουργκ
Περίοδος1520 -1546
(μαζί με τον Όθωνα Α΄ ως το 1527)
ΠροκάτοχοςΕρρίκος Α΄
ΔιάδοχοςΓουλιέλμος ΣΤ΄
Γέννηση27 Ιουνίου 1497
Θάνατος11 Ιανουαρίου 1546 (48 ετών)
ΣύζυγοςΣοφία του Μεκλενβούργου
ΕπίγονοιΦραγκίσκος-Όθων
Ερρίκος Ζ΄
Μαργαρίτα
Γουλιέλμος ΣΤ΄
Ελισάβετ-Ούρσουλα
Μαγδαληνή-Σοφία
ΟίκοςΓουέλφων
ΠατέραςΕρρίκος Α΄
ΜητέραΜαργαρίτα της Σαξονίας (1469-1528)
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Ερνέστος Α΄ ο Ομολογητής (27 Ιουνίου 1497 - 11 Ιανουαρίου 1546) από τον Οίκο των Γουέλφων ήταν πρίγκιπας του Λύνεμπουργκ (1520-1546), περιοχής του δουκάτου του Μπράουνσβαϊγκ-Λύνεμπουργκ. Ήταν υπέρμαχος της Μεταρρύθμισης και υπέγραψε την Ομολογία του Άουγκσμπουργκ. Φρόντισε για τη διάδοσή της στην περιοχή του και στις γύρω περιοχές και κράτησε ενωμένους τους προτεστάντες πρίγκιπες στη Σμακαλδική Ένωση εναντίον του καθολικού Καρόλου Ε΄ των Αψβούργων.

Τα πρώτα έτη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο δευτερότοκος γιος του Ερρίκος Α΄ πρίγκιπα του Λύνεμπουργκ και της Μαργαρίτας των Βέττιν, αδελφής του Φρειδερίκου Γ΄ εκλέκτορα της Σαξονίας και υπέρμαχου της Μεταρρύθμισης. Γεννήθηκε στο Ούλτσεν. Το 1512 αυός και ο μεγαλύτερος αδελφός του Όθων Α΄ εστάλησαν στον θείο τους Φρειδερίκο Γ΄, όπου στο Πανεπιστήμιο της Βιτεμβέργης διδάχθηκαν από τον Γκέοργκ Σπαλατίν, μορφή της Μεταρρύθμισης. Ο πατέρας τους είχε αντιτεθεί στον Κάρολο Ε΄ των Αψβούργων και όταν αυτός εκλέχθηκε βασιλιάς της Γερμανίας δημιουργήθηκε πολιτική ένταση, που έπεισε τον πατέρα του να παραιτηθεί το 1520 και να καταφύγει στην Αυλή της Γαλλίας. Ανέλαβαν το πριγκιπάτο ο Όθων Α΄ και ο Ερνέστος Α΄. Η κατάσταση του πριγκιπάτου δεν ήταν καλή· η Μεταρρύθμιση επροωθείτο από σκοπιμότητες: ήταν ευκαιρία για τους λαϊκούς να περιορίσουν τα προνόμια των ευγενών και του κλήρου, ενώ για τους ευγενείς να κερδίσουν από την εκκλησιαστική και μοναστική περιουσία. Τη Μεταρρύθμιση στο Λύνεμπουργκ την έφερε ένας ζηλωτής, ο Βολφ Κύκλοπ και τον ακολούθησαν μετριοπαθείς.

Ο ίδιος είχε υποσχεθεί στο θείο του να σταθεί στο πλευρό των Προτεσταντών. Το 1525 ο πόλεμος των Γερμανών αγροτών έκανε τον Ερνέστο Α΄ να απαιτήσει από τις μονές να δηλώσουν τις ιδιοκτησίες τους και να αποδεχθούν προτεστάντες ιεροκήρυκες. Το 1527 ο Όθων Α΄ έκανε μοργανατικό γάμο και αποσύρθηκε από την εξουσία. Με την προτροπή των Καθολικών Δυνάμεων ο πατέρας του, που αντιτίθετο στη Μεταρρύθμιση, επέστρεψε και προσπάθησε να ανακτήσει την εξουσία με τη βοήθεια των Καθολικών υπηκόων του, αλλά δεν επέτυχε και έφυγε πίσω στη Γαλλία. Έτσι έμεινε μόνος ο Ερνέστος Α΄ στην εξουσία. Η αποτυχία των Καθολικών έκανε τον Ερνέστο Α΄ πιο αποφασιστικό στη Μεταρρύθμιση.

Η εξάπλωση της Μεταρρύθμισης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εκδόθηκε ο πρώτο βιβλίο πειθαρχίας από τους ιεροκήρυκες του Σέλε. Σε μία συνέλευση (diet) ορίστηκε «να κηρύττεται ο λόγος του θεού καθαρός και χωρίς ανθρώπινες προσθήκες». Ως το 1530 οι λουθηρανοί ιεροκήρυκες είχαν εισαχθεί σε όλες τις ενορίες και μονές, σε μερικές με εξαναγκασμό. Το 1530 ο Ερνέστος Α΄ υπέγραψε την Ομολογία (γι' αυτό αποκαλείται ο ομολογητής) στο Άουγκσμπουργκ και έφερε τον Ουρβανό Ρέγκιους, που εργάστηκε για την εξάπλωση της Μεταρρύθμισης. Το 1532 η μεγαλύτερη και πλουσιότερη μονή του Αγίου Μιχαήλ αποδέχθηκε τη νέα κατάσταση.

Γενικά οι ιεροκήρυκες ήταν καλοί γνώστες της Μεταρρύθμισης, ενώ οι απλοί άνθρωποι προσαρμόστηκαν σταδιακά. Στη Σμαλκάλδη οι προτεστάντες πρίγκιπες ενώθηκαν εναντίον του Καρόλου Ε΄ και ο Ερνέστος Α΄ είχε τη μεγαλύτερη επιρροή στη βόρεια Γερμανία. Ενίσχυσε τη Μεταρρύθμιση όταν χρειάστηκε στο Ανόβερο, στη Βεστφαλία και την επηρέασε στην Πομερανία, Μεκλενβούργο, Χόυα και Ανατολικό Φρίσλαντ. Κάλεσε να συμμετάσχουν στην Ένωση το Αμβούργο, η Βρέμη, το Μπράουνσβαϊγκ, το Γκέτινγκεν και μεσολάβησε ώστε να αποφευχθεί η ρήξη του εκλέκτορα της Σαξονίας με τον ισχυρογνώμονα Φίλιππο Α΄ λάντγκραβο της Έσσης. Χρησιμοποιούσε σκληρά μέτρα για να επιβάλει τη θέλησή του και επιθυμία του ήταν η ανύψωση της θέσης του ως κυβερνήτη.

Είχε σύνθημα στο οικόσημό του το Aliis inserviendo consumor (να αναλώνεσαι στην υπηρεσία των άλλων) ή το Aliis servio; me ipsum contero (υπηρετώ τους άλλους· αφήνω έξω τον εαυτό μου). Όταν ο Ερνέστος Α΄ απεβίωσε το 1546 η Προτεσταντική Εκκλησία είχε τόσο στερεά εδραιωθεί, ώστε αν και άφησε ανήλικα τέκνα υπό κηδεμονία και επέπεσαν οι δυσκολίες του Σμαλκαλδικού πολέμου, ο Προτεσταντισμός επιβίωσε. Ως σήμερα η Εκκλησία του Λύνεμπουργκ φέρει τη σφραγίδα του χαρακτήρα του.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1528 νυμφεύτηκε τη Σοφία, κόρη του Ερρίκου Ε΄ δούκα του Μεκλεμβούργου και είχε τέκνα:

  • Φραγκίσος-Όθων 1530-1559, πρίγκιπας του Λύνεμπουργκ.
  • Φρειδερίκος 1532-1553, απεβίωσε 21 ετών.
  • Ερρίκος Ζ' 1533-1598, πρίγκιπας του Ντάνενμπεργκ.
  • Μαργαρίτα 1534-1596, παντρεύτηκε τον Ιωάννη κόμη της επισκοπής του Μάνσφιλντ.
  • Γουλιέλμος ΣΤ΄ 1535-1592, πρίγκιπας του Λύνεμπουργκ.
  • Ελισάβετ-Ούρσουλα 1539-1586, παντρεύτηκε τον Όθωνα Δ΄ κόμη του Σάουμπουργκ.
  • Μαγδαληνή-Σοφία 1540-1586, παντρεύτηκε τον Άρνολντ κόμη του Μπεντάιμ-Στάινφουρτ.
  • Σοφία 1541-1631, παντρεύτηκε τον Πόπο ΙΗ΄ κόμη του Χένεμπεργκ-Σλέσινγκεν.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • www.Welfen.de/Ernst.htm
  • Allgemeine Deutsche Biographie, vol. 6, p. 260
  • Jackson, Samuel Macauley, ed. (1914). "article name needed". New Schaff–Herzog Encyclopedia of Religious Knowledge (third ed.). London and New York: Funk and Wagnalls.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]