Επιστημονική Προοπτική για την Ανάπτυξη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο πρώην Γενικός Γραμματέας Χου Τζιντάο θεωρείται ο εμπνευστής της Επιστημονικής Προοπτικής για την Ανάπτυξη

Η επιστημονική προοπτική για την ανάπτυξη (απλοποιημένα κινέζικα :科学发展观; παραδοσιακά κινέζικα :科學發展觀; ), είναι μία από τις κατευθυντήριες γραμμές και οικονομικές αρχές του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας.

Η Επιστημονική Προοπτική για την Ανάπτυξη ενσωματώνει σύμφωνα με το Κ.Κ.Κ. τον επιστημονικό σοσιαλισμό, με τη βιώσιμη ανάπτυξη , την κοινωνική ευημερία, την αυξημένη δημοκρατία και, τελικά, οδηγεί στη δημιουργία μιας Σοσιαλιστικής Αρμονικής Κοινωνίας. Επίσης η έννοια ενσωματώνει «τον μαρξισμό με την πραγματικότητα της σύγχρονης Κίνας και με τα υποκείμενα χαρακτηριστικά της εποχής μας».[1]

Η θεώρηση αυτή αποδίδεται στον πρώην Κινέζο ηγέτη Χου Τζιντάο και την κυβέρνησή του, ο οποίος ήταν στην εξουσία από το 2002 έως το 2012. Επικυρώθηκε και υιοθετήθηκε από το Κομμουνιστικό Κόμμα στο 17ο Συνέδριο, τον Οκτώβριο του 2007. Οι κινεζικές αρχές την θεωρούν ως επέκταση της ιδεολογίας του Μαρξισμού-Λενινισμού, της Σκέψης του Μάο Τσε Τουνγκ, της Θεωρίας του Ντενγκ Σιαοπίνγκ και των Τριών Αντιπροσώπων.

Ιδεολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Επιστημονική Προοπτική για την Ανάπτυξη σύμφωνα Ντέιβιντ Σαμπάουγκ, εστιάζει στη διόρθωση της μη ισορροπημένης ανάπτυξης που ήταν πολύ πιο ευνοϊκή για τις πλουσιότερες, παράκτιες επαρχίες, παραμελώντας την ενδοχώρα της Κίνας, ενώ παράλληλα δίνει μεγαλύτερη έμφαση στις μάζες παρά στις ελίτ. [2]

Ο ανθρωπισμός βρίσκεται στο επίκεντρο της έννοιας της επιστημονικής ανάπτυξης,[3] όπως φαίνεται και από τις παρακάτω 4 βασικές θέσεις:

  • Στη βάση της οικονομικής ανάπτυξης, να βελτιώνετε συνεχώς το υλικό και πολιτιστικό επίπεδο διαβίωσης και τα πρότυπα υγείας των ανθρώπων
  • Σεβασμός και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών, οικονομικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων των πολιτών
  • Συνεχής βελτίωση της ιδεολογικής και ηθικής ποιότητας, της επιστημονικής και πολιτιστικής ποιότητας και της ποιότητας υγείας των ανθρώπων
  • Δημιουργήστε ένα κοινωνικό περιβάλλον όπου οι άνθρωποι αναπτύσσονται εξίσου και δώστε πλήρη δράση στη νοημοσύνη τους

Ανάπτυξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 15 Απριλίου 2003, ο Χου Τζιντάο υποστήριξε για πρώτη φορά ότι: «Πρέπει να τηρούμε μια συνολική προοπτική για την ανάπτυξη». Στις 28 Ιουλίου του ίδιου έτους, ο Χου Τζιντάο πρότεινε έναν πιο ολοκληρωμένο τρόπο στο Εθνικό Συνέδριο Εργασίας Πρόληψης και Ελέγχου του SARS: «Πρέπει να τηρούμε καλύτερα την ιδέα της συντονισμένης ανάπτυξης, της ολόπλευρης ανάπτυξης και της βιώσιμης ανάπτυξης». Αυτό θεωρείται σήμερα η πρώτη εμφάνιση του όρου «Επιστημονική Προοπτική για την Ανάπτυξη».[4]

Στις 14 Οκτωβρίου 2003, στην Τρίτη Ολομέλεια της 16ης Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, ο Χου Τζιντάο πρότεινε ξεκάθαρα «Να τηρούμε τον προσανατολισμό των ανθρώπων, να δημιουργήσουμε μια ολοκληρωμένη, συντονισμένη και βιώσιμη ανάπτυξη και να προωθήσουμε την γύρω από την οικονομική, κοινωνική και ανθρώπινη ανάπτυξη». Η συνεδρίαση έβαλε το πνεύμα της ομιλίας του Χου Τζιντάο στο τελικό ψήφισμα και η έννοια της έννοιας της επιστημονικής ανάπτυξης τελειοποιήθηκε και καθιερώθηκε επίσημα ως μία από τις κυρίαρχες ιδέες του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας.

Μετά από αυτό, η Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας διοργάνωσε άμεσα την «Ειδική Ερευνητική Τάξη για την Καθιέρωση και την Εφαρμογή της Επιστημονικής Προοπτικής για την Ανάπτυξη από Επαρχιακά και Υπουργικά Ηγετικά Στελέχη». Στις 29 Φεβρουαρίου 2004, στην τελετή ολοκλήρωσης του σεμιναρίου, ο Γουέν Ζιαμπάο ζήτησε από ολόκληρο το κόμμα να «ενοποιήσει τη σκέψη και να ενισχύσει την καθιέρωση και την ευσυνείδητη εφαρμογή της επιστημονικής προοπτικής για την ανάπτυξη» και να ανεβάσει την επιστημονική άποψη για την ανάπτυξη στο ύψος της «ενοποιημένης σκέψης» ολόκληρου του κόμματος.

Στις 10 Μαρτίου 2004, ο Χου Τζιντάο εκφώνησε μια ομιλία σχετικά με τις επιστημονικές προοπτικές για την ανάπτυξη στο Κεντρικό Φόρουμ για τον Πληθυσμό, τους Πόρους και το Περιβάλλον:

«Για να επιτευχθεί ο στόχος της οικοδόμησης μιας ευημερούσας κοινωνίας με έναν ολοκληρωμένο τρόπο και να δημιουργηθεί μια νέα κατάσταση στην υπόθεση του σοσιαλισμού με κινεζικά χαρακτηριστικά, πρέπει να τηρήσουμε την εφαρμογή των "Τριών Αντιπροσώπων" ως σημαντική σκέψη και το πνεύμα του 16ου Εθνικού Συνεδρίου, να εδραιώσουμε και να εφαρμόσουμε με ευσυνειδησία την λαϊκή, ολοκληρωμένη, συντονισμένη έννοια της βιώσιμης ανάπτυξης και την σοβαρή κατανόηση της ανάπτυξης, ως πρώτη προτεραιότητα του κόμματος στη διακυβέρνηση και την αναζωογόνηση της χώρας.»

Στις 21 Νοεμβρίου 2007, η Επιστημονική Προοπτική για την Ανάπτυξη συμπεριλήφθηκε στο καταστατικό του Κόμματος του 17ο Εθνικού Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας.

Το Πολιτικό Γραφείο της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΚ συνεδρίασε στις 5 Σεπτεμβρίου 2008 και αποφάσισε να ξεκινήσει σε περίπου ενάμιση χρόνο, τη διεξαγωγή μιας εις βάθος μελέτης και πρακτικής της επιστημονικής ιδέας αναπτυξιακών δραστηριοτήτων σε όλο το κόμμα σε στάδια.

  • Το πρώτο στάδιο: ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2008 και ουσιαστικά ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2009. Περιλαμβάνει: κεντρικά και κρατικά όργανα, επαρχιακά (αυτόνομη περιφέρεια, δήμος) κομματικά και κυβερνητικά όργανα, εθνικά, επαρχιακά (αυτόνομη περιφέρεια, δήμος) λαϊκά συνέδρια, όργανα της CPPCC, λαϊκά δικαστήρια, λαϊκές εισαγγελίες και όργανα λαϊκών οργανώσεων. Επίσης τα Όργανα του Σώματος Παραγωγής και Κατασκευών Ξινγιάνγκ, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με κεντρική διαχείριση και τα υποκαταστήματά τους, δημόσιοι θεσμοί που υπάγονται απευθείας στην Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος και το Κρατικό Συμβούλιο, δημόσιοι θεσμοί άμεσα υπό την Κεντρική Επιτροπή, δημόσιοι θεσμοί που διοικούνται από διάφορα τμήματα της κεντρικής κυβέρνησης και δημόσιοι φορείς απευθείας υπό την επαρχιακή (αυτόνομη περιφέρεια, δήμος).
  • Το δεύτερο στάδιο: ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2009 και ουσιαστικά ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2009. Περιλαμβάνει: πόλη (νομός, πολιτεία), κομματικά και κυβερνητικά όργανα της πόλης, λαϊκά συνέδρια, όργανα της CPPCC, λαϊκά δικαστήρια και λαϊκές εισαγγελίες και λαϊκές οργανώσεις. Επίσης τμήματα και συντάγματα του Σώματος Παραγωγής και Κατασκευής Ξινγιάνγκ, κεντρικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις που υπάγονται απευθείας σε επαρχίες (αυτόνομες περιοχές,δήμους), επιχειρήσεις και ιδρύματα που υπάγονται απευθείας σε πόλεις (νομαρχίες, πολιτείες), κολέγια και πανεπιστήμια, δευτεροβάθμια επαγγελματικά σχολεία.
  • Το τρίτο στάδιο: ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2009 και ουσιαστικά ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2010. Συμπεριλαμβανομένων: κωμοπόλεις (πόλεις), γειτονιές, χωριά, κοινότητες. Μονάδες βάσης του Σώματος Παραγωγής και Κατασκευών Ξινγιάνγκ, σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, επιχειρήσεις, κοινωνικούς οργανισμούς και κοινωνικούς ενδιάμεσους οργανισμούς που δεν συμμετείχαν στο δεύτερο στάδιο.[5]

Κληρονομιά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γύρω στο 2005, ο Χου Τζιντάο χρησιμοποιούσε την έννοια της Επιστημονικής Προοπτικής για την Ανάπτυξη ως βασικό εργαλείο για μια μεγάλη ποικιλία πολιτικών που δεν είχαν άλλο ενοποιητικό θέμα. Αυτά περιελάμβαναν: τη βελτίωση των αγροτικών περιοχών, την επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης, την αποτελεσματική χρήση των πόρων και πολλά άλλα.[2]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Full text of Hu Jintao's report at 18th Party Congress». People's Daily. 19 Νοεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2014. 
  2. 2,0 2,1 Shambaugh, David L. (1 Ιανουαρίου 2008). China's Communist Party: Atrophy and Adaptation (στα Αγγλικά). University of California Press. ISBN 9780520254923. 
  3. «胡锦涛强调:要深入贯彻落实科学发展观». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Οκτωβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2007. 
  4. 胡锦涛论科学发展观与和谐社会 Αρχειοθετήθηκε 2007-10-08 στο Wayback Machine.
  5. «第一批学习实践科学发展观活动单位经验成果展示(一)-深入学习实践科学发展观活动官方网站». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Απριλίου 2009. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουνίου 2009. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]