Επιθεώρηση Εργασίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Επιθεώρηση Εργασίας
Γενικές πληροφορίες
Σύσταση30 Ιουνίου 1999, πριν 24 έτη (1999-06-30) ως ΣΕΠΕ 19 Ιουνίου 2021, πριν 2 έτη (2021-06-19) ως ΑΔΑ
Πρώην φορείςΣώμα Επιθεώρησης Εργασίας
ΔικαιοδοσίαΕλλάδα
ΈδραΠατησίων 37, Αθήνα
ΔιοικητήςΓιώργος Τζιλιβάκης
ΥπαγωγήΒουλή των Ελλήνων
Ιστότοποςwww.hli.gov.gr

Η Επιθεώρηση Εργασίας είναι μία Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή, βάσει του Ν. 4808/2021 και η λειτουργία της ορίστηκε με την ΚΥΑ υπ Αριθ. 67759/2022. Της Αρχής προΐσταται ο Διοικητής ο οποίος δύναται να εισηγηθεί στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφαλίσεως προτάσεις νόμου στον οποίον όμως δεν λογοδοτεί καθώς η αρχή υπόκειται αποκλειστικά σε κοινοβουλευτικό έλεγχο. Τα όργανα διοίκησης της Επιθεώρησης Εργασίας είναι ο Διοικητής και το πενταμελές Συμβούλιο Διοίκησης. Η Επιθεώρηση Εργασιακών Σχέσεων και η Επιθεώρηση Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία αποτελούν δύο κλάδους της Αρχής.

Προηγουμένως, λειτουργούσε ως αυτοτελής υπηρεσία, συγκροτημένη σε πολιτικό σώμα στο οργανόγραμμα του Υπουργείου Εργασίας, με την ονομασία Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ). Συστάθηκε αρχικά σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 136/1999[1] "Οργάνωση Υπηρεσιών Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας" (ΦΕΚ 134Α΄/ 3-6-1999).

Του Σώματος αυτού προΐστατο Ειδικός Γραμματέας συνεπικουρούμενος από δύο γενικούς επιθεωρητές, ένας επί θεμάτων εργασιακών σχέσεων και ένας επί θεμάτων ασφάλειας και υγείας στους χώρους εργασίας. Το ΣΕΠΕ συγκροτείτο με ειδικούς επιθεωρητές αντίστοιχων παραπάνω θεμάτων σε τρεις κεντρικές διευθύνσεις με επιμέρους 12 τμήματα με έδρα την Αθήνα (Υπουργείο) και σε 15 περιφερειακές με επιμέρους τμήματα που εδρεύουν σε ισάριθμες πόλεις καλύπτοντας κατά περιφέρειες όλη την επικράτεια και με συνολικό προσωπικό 1000 περίπου υπαλλήλους. Οι περιφερειακές εδρεύουν στις ακόλουθες πόλεις: Αθήνα, (4 κατά νομαρχιακή διαίρεση), Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Ηράκλειο, Ερμούπολη, Κομοτηνή, Κοζάνη, Λαμία, Πάτρα, Μυτιλήνη και Τρίπολη.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Π.Δ. 136/1999 Εθνικό Τυπογραφείο

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]