Επαρχία Ναχόν Σουβαρναμπούμι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χάρτης της προτεινόμενης επαρχίας

Η Ναχόν Σουβαρναμπούμι (ταϊλανδικά: นครสุวรรณภูมิ) ήταν μια προτεινόμενη νέα επαρχία στη Ταϊλάνδη στα νοτιοανατολικά της Μπανγκόκ γύρω από το νέο αεροδρόμιο της Μπανγκόκ. Προβλεπόταν να καλύψει τις επαρχίες Λατ Κραμπάνγκ και Πραουέτ της Μπανγκόκ και το Μπανγκ Σαο Θονγκ και Μπανγκ Φλι της επαρχίας Σαμούτ Πρακάν, έχοντας έκταση 521 τ.χλμ. και περίπου 462.000 κατοίκους.

Η πρόταση ανακοινώθηκε τον Οκτώβριο του 2005,[1] ενώ ένα νομοσχέδιο εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο τον Ιούνιο του 2006.[2] Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, για τα πρώτα τέσσερα χρόνια, η επαρχία θα διοικείται από έναν κυβερνήτη που διορίζεται από το Υπουργείο Εσωτερικών και θα εποπτεύεται από ένα τριανταμελές διοικητικό συμβούλιο υπό την προεδρία του πρωθυπουργού. Μετά από τέσσερα χρόνια, το διοικητικό συμβούλιο θα διαλυθεί, αλλά η τελική διοικητική δομή της επαρχίας δεν ήταν ακόμα έτοιμη. Είναι προγραμματισμένο να γίνει ειδική διοικητική ζώνη, μάλλον έχοντας εκλεγμένο κυβερνήτη όπως η Μπανγκόκ. Ένα τελικό νομοσχέδιο προγραμματιζόταν να υποβληθεί μετά την πολιτική κρίση του 2006, ωστόσο μετά το πραξικόπημα η πρόοδος στο έργο σταμάτησε.

Η δημιουργία μιας νέας επαρχίας και η περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής γύρω από το αεροδρόμιο έχει επικριθεί από αρκετές ομάδες και πιο συγκεκριμένα από την Μητροπολιτική Αρχή της Μπανγκόκ. Οι παλαιότερες μη κατοικημένες περιοχές που χρησιμοποιούνται ως μέρος του συστήματος πρόληψης πλημμυρών της Μπανγκόκ, θα μπορούσε να κινδυνεύσει από τη περαιτέρω αστικοποίηση στην περιοχή. Το σχέδιο, επίσης είχε αρνητική απάντηση σε έρευνες μεταξύ του τοπικού πληθυσμού.[3]

Η πρόταση τελικά αποσύρθηκε με ψήφισμα του υπουργικού συμβουλίου με ημερομηνία 3 Απριλίου 2007.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. The Nation, October 18, 2005 Αρχειοθετήθηκε 2006-03-22 στο Wayback Machine. Ανακτήθηκε στις 8 Ιουνίου 2018.
  2. Cabinet approves plan for Maha Nakhon Suvarnabhumi Αρχειοθετήθηκε 2007-03-11 στο Wayback Machine. Ταϊλανδικό Πρακτορείο Ειδήσεων, 20 Ιουνίου 2006. Ανακτήθηκε στις 8 Ιουνίου 2018.
  3. The Nation, April 4 2007