Επίσκοπος Κορίνθου Περιγένης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιγένης
Γενικές πληροφορίες
Χώρα πολιτογράφησηςΒυζαντινή Αυτοκρατορία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΕλληνικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
λατινική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταιερέας
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΜητροπολίτης Παλαιών Πατρών

Ο Περιγένης ήταν χριστιανός Επίσκοπος που χρημάτισε Επίσκοπος Πατρών και Επίσκοπος Κορίνθου τον 5ο αιώνα[1]. Συνοδικός διασώζεται η υπογραφή του σε οικουμενικές συνόδους που έλαβε μέρος[1].

Ο Περιγένης, πιθανότατα Κορίνθιος στην καταγωγή, ήταν ιερέας στην Κόρινθο, ήταν μορφωμένος και φημιζόταν για την ηθική του προσωπικότητα [2]. Ο τότε Επίσκοπος Κορίνθου Αλέξανδρος τον προόριζε για την Επισκοπή Πατρών.

Τον 5ο αιώνα οι επισκοπές αυτές (Πατρών και Κορίνθου) ανήκαν στην δικαιοδοσία του Επίσκοπου της Ρώμης[1] και η Επισκοπή της Πάτρας στην δικαιοδοσία αυτής της Κορίνθου. Το 418 ο Περιγένης χειροτονήθηκε επίσκοπος Πατρών από τον Κορίνθου Αλέξανδρο[2] αλλά ο λαός δεν τον αναγνώριζε στην θέση αυτή, άγνωστο για ποιο λόγο[1]. Ο Πάπας Βονιφάτιος Α΄ βλέποντας την άρνηση του λαού της Αχαΐας να τον αποδεχτεί τον μετέθεσε στην Επισκοπή Κορίνθου[1].

Ως Επίσκοπος Κορίνθου προσπάθησε να ανεξαρτητοποιήσει την Επισκοπή του από την Παπική Εξαρχία της Θεσσαλονίκης[3]. Τάχτηκε εναντίον του Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης, που ήταν και ο έξαρχος, αναμφισβήτισε το κύρος του αλλά γνώρισε ισχυρή αντίδραση από τον Επίσκοπο Ρώμης[4]. Πήρε μέρος στην Γ΄ Οικουμενική Σύνοδο της Εφέσου το 431[1].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]