Εξώστης (έντυπο)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εξώφυλλο τεύχους του εβδομαδιαίου εντύπου Εξώστης, 5 με 11 Μαΐου 2011. Το εξώφυλλο είναι έργο της Στεφανίας Βελδεμίρη.

Ο Εξώστης είναι το πρώτο δωρεάν διανεμόμενο έντυπο (free press) στην Ελλάδα. Έδρα του έντυπου είναι η Θεσσαλονίκη. Ιδρυτής του ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Τάσος Μιχαηλίδης . Στενοί του συνεργάτες ήταν η Δώρα Ιωακειμίδου και ο Χρήστος Πιστοφίδης. Αρχισυντάκτης ο Στράτος Κερσανίδης. Σκοπός του έντυπου ήταν να καλύψει ένα κενό ενημέρωσης που υπήρχε σε ό,τι αφορούσε στα πολιτιστικά και πιο ειδικά στα κινηματογραφικά και καλλιτεχνικά δρώμενα της πόλης.

Η πρώτη κυκλοφορία του Εξώστη έγινε στις 13 Νοεμβρίου 1987 και γνώρισε μεγάλη αποδοχή, ανοίγοντας το δρόμο σε πολλά free press έντυπα. Από τότε και επί 24 χρόνια ο Εξώστης, υπήρξε εβδομαδιαία εφημερίδα πολιτισμού, με παρουσία στη Θεσσαλονίκη. Κυκλοφορούσε κάθε Πέμπτη και τροφοδοτούσε τη Θεσσαλονίκη με πληροφορίες και απόψεις για τον πολιτισμό και την πολιτική, για το σινεμά, τις συναυλίες, τα εικαστικά αλλά και τον παλμό της πόλης. Στις 14 Ιουνίου του 2000 ο ιδρυτής του έντυπου πέθανε.

Το καλοκαίρι του 2010 ο "Εξώστης" σταμάτησε να κυκλοφορεί προσωρινά για οικονομικούς λόγους[1].

Τον Μάιο του 2011 μια νέα ομάδα εκδοτών ανέλαβε την επανέκδοση και κυκλοφορία του εντύπου. Υπό την διεύθυνση των Θανάση Ψαρρά, Γιώργου Γεωργιάδη και της αρχισυντάκτριας Μαρίας Φαρδέλλα, έγιναν σημαντικές αλλαγές ως προς την τελική μορφή του Εντύπου. Με περισσότερες σελίδες, έγχρωμο πλέον Layout κατάφερε ο Εξώστης να αυξήσει το τιράζ του, αλλά και να διανέμεται και στην Αθήνα. Η νέα προσπάθεια κυκλοφόρησε 85 τεύχη και είχε διάρκεια μέχρι τον Ιανουάριο του 2014, όποτε και ανέστειλε την κυκλοφορία του εντύπου free press. Σύμφωνα με την εκδοτική ομάδα η αναστολή κυκλοφορίας οφείλεται σε οικονομικά προβλήματα. Σήμερα ο Εξώστης έχει μεταβάλει την μορφή του σε ενημερωτική ιστοσελίδα που ασχολείται με θέματα τοπικού ενδιαφέροντος (Θεσσαλονίκη), πολιτισμού, ποιότητας ζωής και νεολαίας[2].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]