Ενρίκο Πεσκατόρε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ερρίκος, κόμης της Μάλτας
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Enrico Pescatore (Ιταλικά)
Γέννηση12ος αιώνας
Θάνατος1230
Χώρα πολιτογράφησηςΔημοκρατία της Γένοβας
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητακουρσάρος
Οικογένεια
ΟικογένειαΝτε Κάστρο
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατόςναύαρχος

O Ενρίκο Πεσκατόρε (ιταλικά: Enrico Pescatore) ήταν Γενοβέζος στρατιωτικός διοικητής που ασχολήθηκε έντονα τον 13ο αιώνα με την Πειρατεία στην Μεσόγειο. Το πραγματικό του όνομα ήταν "Ερρίκο ντε Κάστρο" ή "ντε Κάστελο". Τον τίτλο του Κόμη της Μάλτας δημιούργησε ο Ταγκρέδος της Σικελίας για λογαριασμό του Μαργαριτόνε. Αργότερα ο τίτλος μεταφέρθηκε στους αντιπάλους του Ταγκρέδου, τους οπαδούς στην νότια Ιταλία και Σικελία του αυτοκράτορα Ερρίκου ΣΤ΄. Ο λόγος ήταν ότι ο Ερρίκος Πεσκατόρε ήταν γαμπρός του προηγούμενου κόμητος της Μάλτας Γκουλιέλμο Γκράσσο. Ο Ερρίκος Πεσκατόρε υπηρέτησε πιστά τον αυτοκράτορα Ερρίκο ΣΤ΄ σαν ναύαρχος και κατόπιν (1204) τον διάδοχο του Φρειδερίκο Β΄ Χοενστάουφεν. Με την Δ΄ Σταυροφορία διαλύθηκε η Βυζαντινή Αυτοκρατορία (1204), το νησί της Κρήτης διεκδικούσε ο Βονιφάτιος ο Μομφερρατικός που του το είχε κάνει δώρο ο Βυζαντνός αυτοκράτορας. Ο υπέργηρος δόγης της Βενετίας Ενρίκο Ντάντολο εκμεταλλεύτηκε την αδυναμία του Βονιφάτιου να κυβερνήσει το νησί και το πούλησε στην Δημοκρατία της Βενετίας με ένα ευτελές ποσό. Ο Γενοβέζος κόμη της Μάλτας έντονα δυσαρεστημένος αποβιβάστηκε στην Κρήτη και κατέλαβε μεγάλα τμήματα του νησιού.[1][2] Η Βενετία απάντησε αμέσως στέλνοντας στρατό που κατάφερε σε λίγα χρόνια να τον ανατρέψει, ξεκίνησε η Ενετοκρατία στην Κρήτη.[3] Ο Ερρίκος φυλακίστηκε στα Χανιά και ο οπαδός του από την Δημοκρατία της Γένοβας Αλαμάννο ντα Κόστα ξεκίνησε νέα εκστρατεία στην Κρήτη. Ο Ερρίκος είχε έντονη συμμετοχή στην διοίκηση των αυτοκρατορικών Γαλέρων, μετέφερε (1225) την Ισαβέλλα Β΄ της Ιερουσαλήμ για να παντρευτεί τον αυτοκράτορα Φρειδερίκο Β΄.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • David Abulafia. Henry count of Malta and his Mediterranean activities: 1203-1230, in Italy, Sicily and the Mediterranean, 1100-1400 (1987)
  • Basso, Enrico (2015). "Pescatore, Enrico". Dizionario Biografico degli Italiani, Volume 82: Pazzi–Pia (in Italian). Rome: Istituto dell'Enciclopedia Italiana.