Ενδυμασία των Ινουίτ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η παραδοσιακή στολή των Ινουίτ είναι ένα σύνθετο σύστημα ενδυμάτων για κρύο καιρό φτιαγμένα ιστορικά από δέρμα και γούνα ζώων, που φοριούνται από τους Inuit, μια ομάδα πολιτιστικά συγγενών αυτόχθονων πληθυσμών που κατοικούν στις αρκτικές περιοχές του Καναδά, της Γροιλανδίας και των Ηνωμένων Πολιτειών . Η βασική στολή αποτελούνταν από ένα παρκά, παντελόνι, γάντια, εσωτερικά παπούτσια και εξωτερικές μπότες. Οι πιο κοινές πηγές δέρματος ήταν το καριμπού, οι φώκιες και τα θαλασσοπούλια, αν και άλλα ζώα χρησιμοποιήθηκαν όταν ήταν διαθέσιμα. Η παραγωγή ζεστών, ανθεκτικών ρούχων ήταν μια βασική δεξιότητα επιβίωσης που μεταβιβάστηκε από τις γυναίκες στα κορίτσια και η οποία θα μπορούσε να πάρει χρόνια για να κατακτηθεί. Η προετοιμασία των ρούχων ήταν μια εντατική διαδικασία εβδομάδων που συνέβαινε σε έναν ετήσιο κύκλο μετά τις καθιερωμένες κυνηγετικές περιόδους. Η δημιουργία και η χρήση δερμάτινων ενδυμάτων ήταν έντονα συνυφασμένη με τις θρησκευτικές πεποιθήσεις των Ινουίτ .

Refer to caption
Γυναικεία παραδοσιακή στολή από δέρμα καριμπού με amauti parka, παντελόνι, γάντια και μακριές μπότες με πλαϊνά πουγκιά. Το πίσω μέρος του πάρκου έχει ένα amaut ή μια θήκη για τη μεταφορά ενός μωρού. Συλλογή από το 1924.

Παρά την ευρεία γεωγραφική κατανομή των λαών Inuit στην Αρκτική, ιστορικά, αυτά τα ενδύματα ήταν συνεπή τόσο στο σχεδιασμό όσο και στο υλικό λόγω της κοινής ανάγκης για προστασία από τις ακραίες καιρικές συνθήκες των πολικών περιοχών και της περιορισμένης γκάμα υλικών κατάλληλων για το σκοπό αυτό. Μέσα σε αυτούς τους ευρείς περιορισμούς, η εμφάνιση των μεμονωμένων ενδυμάτων διέφερε ανάλογα με τους ρόλους των φύλων και τις εποχιακές ανάγκες, καθώς και με τα συγκεκριμένα έθιμα ενδυμασίας κάθε φυλής ή ομάδας. Οι Ινουίτ διακοσμούσαν τα ρούχα τους με κρόσσια, μενταγιόν και ένθετα με αντίθεση χρωμάτων και αργότερα υιοθέτησαν τεχνικές όπως η κατασκευή με χάντρες όταν το εμπόριο έκανε διαθέσιμα νέα υλικά.

Το σύστημα ρούχων Inuit έχει έντονες ομοιότητες με τα συστήματα δερμάτινων ενδυμάτων των περιπολικών λαών όπως οι αυτόχθονες πληθυσμοί της Αλάσκας, της Σιβηρίας και της ρωσικής Άπω Ανατολής . Τα αρχαιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι η ιστορία του συστήματος περιπολικών ενδυμάτων μπορεί να ξεκίνησε στη Σιβηρία ήδη από το 22.000 π.Χ., και στον βόρειο Καναδά και τη Γροιλανδία ήδη από το 2500 Π.Χ. Αφού οι Ευρωπαίοι άρχισαν να εξερευνούν την Αρκτική της Βόρειας Αμερικής στα τέλη του 1500, αναζητώντας το Βορειοδυτικό Πέρασμα, οι Ινουίτ άρχισαν να υιοθετούν ευρωπαϊκά ρούχα για ευκολία. Περίπου την ίδια εποχή, οι Ευρωπαίοι άρχισαν να διεξάγουν έρευνα για τα ρούχα Inuit, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας οπτικών απεικονίσεων, ακαδημαϊκής γραφής, μελετών αποτελεσματικότητας και συλλογών μουσείων.

Στη σύγχρονη εποχή, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής των Ινουίτ οδήγησαν σε απώλεια παραδοσιακών δεξιοτήτων και μειωμένη ζήτηση για πλήρη ρούχα με δέρμα. Από τη δεκαετία του 1990, οι προσπάθειες των οργανώσεων των Ινουίτ να αναβιώσουν ιστορικές πολιτιστικές δεξιότητες και να τις συνδυάσουν με σύγχρονες τεχνικές κατασκευής ρούχων οδήγησαν στην αναβίωση των παραδοσιακών ενδυμάτων των Ινουίτ, ιδιαίτερα για ειδικές περιστάσεις, και στην ανάπτυξη ενός σύγχρονου κινήματος μόδας υπό την ηγεσία των Ινουίτ.

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Περιοδικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιστοσελίδες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]